Vandaag vindt er voor het eerst een rookietestsessie plaats in de Formule 1. In dit artikel zullen wij een kort overzicht proberen te geven van de coureurs die de komende drie dagen zullen testen voor de negen Formule 1-teams die aanwezig zijn tijdens de test. We zullen daarbij ingaan op hun eventuele toekomst in de Formule 1 en mogelijke plannen voor 2010. Later in de week volgt een analyse.

Een aantal coureurs die in actie komen zullen dat doen als beloning voor hun resultaten in een opstapklasse, andere coureurs betalen waarschijnlijk gewoon voor hun stoeltje,  maar desondanks doet er tijdens de test genoeg talent mee om een goede indicatie te geven van het niveau van jonge coureurs die van de Formule 1 dromen.

Allereerst een overzicht van wie wanneer test:

Dinsdag Mercedes Mike Conway Ochtend
Marcus Ericsson Middag
Red Bull Daniel Ricciardo
McLaren Gary Paffett Ochtend
Oliver Turvey Middag
Ferrari Jules Bianchi
BMW-Sauber Alexander Rossi
Williams Andy Soucek
Renault Bertrand Baguette
Force India J.R. Hildebrand Ochtend
Paul di Resta Middag
Toro Rosso Brendon Hartley
Woensdag Mercedes Mike Conway Ochtend
Marcus Ericsson Middag
Red Bull Daniel Ricciardo
McLaren Gary Paffett
Ferrari Jules Bianchi
BMW-Sauber Esteban Gutiérrez
Williams Nico Hülkenberg
Renault Ho-Pin Tung Ochtend
Lucas di Grassi Middag
Force India Paul di Resta Ochtend
J.R. Hildebrand Middag
Toro Rosso Mirko Bortolotti
Donderdag Mercedes Mike Conway Ochtend
Marcus Ericsson Middag
Red Bull Daniel Ricciardo
McLaren Oliver Turvey Ochtend
Gary Paffett Middag
Ferrari Daniel Zampieri
Marco Zipoli
Pablo Sánchez López
Williams Nico Hülkenberg
Renault Lucas di Grassi
Ho-Pin Tung Middag
Force India J.R. Hildebrand Ochtend
Paul di Resta Middag
Toro Rosso Mirko Bortolotti Ochtend
Brendon Hartley Middag

De dagen waarop de coureurs testen zijn niet allemaal officieel. Het kan dus nog veranderen en deze lijst kan dan ook nog worden aangepast.

Om maar meteen met de kampioenen te beginnen: Mercedes test met Mike Conway (Brits F3-kampioen in 2006) en Marcus Ericsson (racewinnaar in de Britse F3, en kampioen in de Japanse Formule 3 in 2009). Het zijn twee kampioenen, en Conway liet zelfs weten te hopen op het tweede stoeltje bij Mercedes, maar overtuigen doen ze nog niet echt. De Brit wist in de GP2 nou niet echt potten te breken, en zette zijn carrière voort in de IndyCars, waar hij snel was, maar commentatoren niet voor niets riepen dat een race niet compleet was zonder Conway in de muur. Conway wist in de Britse F3 echter wel zijn teamgenoot Bruno Senna te verslaan. Senna is inmiddels al bevestigd als Formule 1-coureur voor 2010.

Ericsson is snel, wat hij bewees in de paar losse races die hij dit jaar in de Britse Formule 3 reed en in de Japanse Formule 3. Echter, daar waar Carlo van Dam een jaar eerder het veld compleet domineerde, lukte datzelfde trucje de Zweed niet. In Macau presteerde hij wel weer goed, maar zijn optredens in de GP2 zijn tot nu toe bedroevend. Ericsson is wat dat betreft een twijfelgevalletje, maar lijkt ons net als Conway nog lang niet klaar voor de Formule 1.

Voor Red Bull komt deze week slechts een coureur in actie: regerend Brits Formule 3-kampioen Daniel Ricciardo. Zo op papier domineerde de Australiër het kampioenschap dit jaar, maar wie de races heeft gevolgd weet dat Renger van der Zande minstens even snel was, maar de ‘pech’ had dat hij niet het hele seizoen reed, en de races die hij wel reed in dienst moest rijden van teamgenoot Walter Grubmüller. Ricciardo werd echter wel overtuigender kampioen dan voorganger Jaime Alguersuari, die overigens aantoonde hoe moeilijk het is om al snel je F1-debuut te maken. Voor ons is echter duidelijk dat Ricciardo in 2010 de derde coureur van Red Bull zal zijn, een taak die in 2009 nog was weggelegd voor Brendon Hartley en Alguersuari.

McLaren test zoals gezegd in ieder geval met Oliver Turvey, een prijs voor het winnen van de McLaren Autosport BRDC Award in 2006. Of er nog andere rijders het stuur van de McLaren zullen besturen, is nog niet bekend. Hoe dan ook, Turvey verloor vorig jaar de titel in de Britse Formule 3 aan Alguersuari en was dit jaar diens teamgenoot in de World Series by Renault. De score: een overwinning (Alguersuari ook een), eenmaal tweede, driemaal derde (Alguersuari twee keer) en een vierde plaats in het kampioenschap ten opzichte van de zesde van de Spanjaard. Zijn test is echter een beloning voor een prijs, en in de nabije toekomst hoeft er ook niet veel te worden verwacht van Turvey, die in 2010 GP2 rijdt voor iSport.

Ferrari test in drie dagen maar liefst vier coureurs: de eerste twee dagen rijdt Jules Bianchi, van wie wordt verwacht dat hij in een soort rijdersprogramma van de Italiaanse renstal terecht komt. De Fransman domineerde dit jaar de Formule 3 Euroseries en werd vorige week door Monkovich zelfs uitgeroepen tot beste coureur van 2009. De Fransman is erg snel, rijdt in 2010 GP2 voor ART en het is een afwachten wanneer hij zijn Formule 1-debuut zal maken. Maar dat dat debuut zal komen, is zeker.

De andere drie coureurs die testen voor Ferrari zijn afkomstig uit het Italiaanse F3-kampioenschap. Kampioen Daniel Zampieri, vice-kampioen Marco Zipolo en de nummer Pablo Sánchez López zullen de Italiaanse bolide besturen. Zampieri lijkt een degelijke coureur, maar springt er eigenlijk niet echt bovenuit, net als zijn twee rivalen van afgelopen seizoen. Wat ons betreft blijft het voor het trio bij deze test, maar daarmee hebben ze wel een droom waargemaakt die maar weinig mensen kunnen waarmaken. Misschien dat Zampieri zich nog kan ontwikkelen tot een coureur die kans maakt op een F1-stoeltje.

Toyota, dat zich uit de Formule 1 heeft teruggetrokken, test niet mee, dus op naar het volgende team BMW, dat de sport ook zal verlaten. De Duitsers testen slechts twee dagen om een beloofde test in te lossen: op dinsdag Alexander Rossi, op woensdag Esteban Gutiérrez. Rossi is een erg talentvolle Amerikaan die al meerdere malen in verband is gebracht met Team US F1. De Amerikaan was al erg snel tijdens zijn debuutweekend in de GP2 Asia Series en het lijkt dan ook het door de Amerikanen gezochte talent van de toekomst. Gutiérrez wist nauwelijks te overtuigen in de F3 bij ART en zijn plannen voor 2010 zijn nog niet bekend, maar in de Formule 1 zal het niet zijn.

Williams verkeert in de gelukkige positie dat het volgend jaar een debutant inzet en dat deze dus ook mag testen voor het team deze week. Nico Hülkenberg rijdt op woensdag en donderdag voor het team, terwijl Formule 2-kampioen Andy Soucek zijn beloning voor het behalen van de titel op dinsdag in ontvangst neemt. De Spanjaard is erg snel op een goede dag en zou wat ons betreft ook prima mee kunnen met de Formule 1. Wat hij in 2010 gaat doen, is nog altijd onbekend, maar door de promotie van Hülkenberg naar het raceteam is er een vacature geopend bij het team: die van derde coureur. Of Soucek daarvoor kandidaat is, weten we niet, maar wat ons betreft een prima keuze voor het Britse team.

Renault test drie coureurs: WSR-kampioen Bertrand Baguette mag laten zien dat zijn titel terecht was en als hij zijn ontwikkeling van met name de tweede seizoenshelft doorzet, kan hij nog wel eens kans maken om in de toekomst in beeld te komen in de Formule 1. Veel hangt wel af wat hij volgend jaar gaat doen. Het logische lijkt GP2, maar hij wordt nog niet bij de teams genoemd. Chinees Ho-Pin Tung test ook een dag, maar dat lijkt ons meer te komen dankzij de Yuans die hij meebrengt. Ook testcoureur Lucas di Grassi komt in actie, en is een serieuze kandidaat voor het tweede stoeltje bij Manor (nu Virgin Racing). Hij kan de testdag dan ook goed gebruiken om de teambazen over de streep te trekken.

Force India test met J.R. Hildebrand en Paul di Resta. Die laatste zal ongetwijfeld onder druk van Mercedes in de auto geplaatst zijn, misschien wel om te kijken wat hij kan met het oog op een plek bij het fabrieksteam van de Duitsers. Aangezien Force India haar coureurs al heeft bevestigd, zal hij bij dat team geen kanshebber zijn. Neemt echter niet weg dat het Indiase team momenteel zonder derde rijder zit, en in dat opzicht zou de Schot nog wel een kans maken bij het team, maar dan moet hij het wel winnen van IndyLights-kampioen Hildebrand. Niet echt een voor de hand liggende keus voor een testsessie, en het zal ongetwijfeld deels te maken hebben met wat geld voor het team. Maar de Amerikaan is snel, en zal niet onder willen doen voor de Europees geschoolde coureurs van deze week.

Als laatste team is er dan nog Toro Rosso, dat test met Brendon Hartley en Mirko Bortolotti, die beiden een moeilijk seizoen hadden in de WSR en F3 Euroseries (Hartley) en Formule 2. Hartley was al derde coureur bij Red Bull, maar lijkt die rol –terecht– kwijt te raken aan Ricciardo. Hij moet bewijzen dat hij zijn snelheid echter nog niet kwijt is, en kan dat prima doen in een directe confrontatie met een andere door Red Bull gesteunde coureur. Die zal echter ongetwijfeld dezelfde doelen hebben.

Aangezien elke coureur voor een ander team rijdt, is het lastig te voorspellen wie het het beste zal doen. Maar toch een poging, waarvan het resultaat om allerlei subjectieve redenen natuurlijk niet te bewijzen valt. Dan toch: Hülkenberg, Bianchi, Di Grassi, Di Resta, Ricciardo.

(bron foto: www.speedtv.com)