Het is alweer tijd voor het derde en laatste deel uit de analyse van Formule 2-coureurs uit 2009. Nadat we de top zeventien al hebben behandeld, behandelen we nu de nummers achttien tot en met 27 uit het kampioenschap.

Voor de nummers achttien tot en met 22 valt samengevat hetzelfde te zeggen: vijf Britten die niet thuishoren in een opstapklasse voor de Formule 1. Jack Clarke (achttiende) en Alex Brundle (negentiende) deden nog wel regelmatig mee om de punten, en Jolyon Palmer (21ste) wist zich ook nog wel te ontwikkelen, maar de drie moeten zich, net als Tom Gladdis (twintigste) en Jason Moore, behoorlijk verbeteren willen ze goed presteren in 2010. Vooral het optreden van Moore was, na een titel in de Formula Palmer Audi, gewoonweg beschamend.

Op de 23ste positie eindigde Natacha Gachnang, de enige vrouw uit de Formule 2. Bij vlagen toonde de Zwitserse dat ze zeker niet onderdeed voor de mannen om haar heen en ze was, voor wie de live timing volgde, regelmatig in de top tien te zien. Helaas miste ze de consistentie om deze snelheid over een hele race vast te houden, en pas in de een-na-laatste race van het seizoen, in Barcelona, wist ze haar eerste punten te pakken met een zevende plaats. Met consistentie, en een betere snelheid in de kwalificatie, kan Gachnang volgend jaar regelmatig in de punten finishen.

Van Gachnang gaan we naar Germán Sánchez, in 2008 Spaans Formule 3-kampioen. In datzelfde kampioenschap eindigde Gachnang overigens als derde. In de Formule 2 was de Spanjaard echter de mindere ten opzichte van zijn concurrente en hij wist maar twee achtste plaatsen te behalen. Hij moest zich in Barcelona bovendien terugtrekken na de kwalificatie. De prestaties van Gachnang en Sánchez doen de reputatie van de Spaanse Formule 3, dat inmiddels is omgedoopt tot Euro F3 Open, geen goed, en het is te hopen dat het kampioenschap in de nieuwe vorm wat aan het niveau kan doen.

De overige coureurs die meededen aan de Formule 2 waren Ollie Hancock, Jens Höing en Pietro Gandolfi, de enige drie zonder punten. Om te beginnen met Hancock: de Brit was de vervanger van Henry Surtees en pakte bij zijn debuutrace een tiende plaats, maar was vervolgens alleen maar in het achterveld te vinden. Tristan Vautier bewees wat iemand kon doen wanneer die laat in het seizoen instapt, dus de prestaties van Hancock mogen dan ook niet goed genoeg worden genoemd.

Gandolfi en met name Höing waren vaker in het grind, op het gras of op een uitloopstrook te vinden, dan op de baan zelf en los daarvan doet ook eigenlijk niets vermoeden dat de twee thuishoren in de openwielracerij. Het is te hopen dat de Formule 2 volgend jaar verlost is van het duo, dat zou het niveau van de klasse alleen maar weten te verbeteren.

Daarmee komen we aan het einde van onze analyse van de Formule 2. Op 3 en 4 december vindt er een testsessie plaats in Valencia, 9 en 10 december rijden de coureurs in de Algarve. Ongetwijfeld doet Richard Plant, Formula Palmer Audi-kampioen van dit jaar, dan ook mee.

(bron foto: www.formulatwo.com)

——————————

Deel 1 | Deel 2 | Deel 3