Niemand gelooft nog in de A1GP, behalve Tony Teixeira. De Zuid-Afrikaan heeft de raceklasse met een torenhoge schuld opgezadeld, maar gelooft zelf nog heilig in de toekomst van de klasse. Het is ook al enige tijd zijn droom om de kampioenen uit de A1GP naar de Formule 1 te laten doorstromen, en dat is exact de reden waarom hij zich bij Campos wil inkopen – of zelfs geheel wil overnemen.

Reuters-journalist Alan Baldwin sprak met Teixeira over zijn toekomstplannen. “I am talking to Campos, but I’m not the only one”, aldus de A1GP-baas, die volgende week meer duidelijkheid verwacht. Hij liet ook weten dat de deal wat hem betreft alleen doorgaat in de combinatie met de A1GP. “For us it has got to be part of an A1 deal. It’s all for A1. My ambition is to bring A1 into F1.”

Teixeira gelooft zelf dus nog heilig in de toekomst van de klasse, maar zijn woorden moeten met een flinke korrel zout worden genomen. Voor aanvang van het huidige seizoen sprak hij de woorden dat de financiële toekomst voor de lange termijn was veilig gesteld, maar dat verklaart niet waarom de races in Australië, China, Maleisië en Nederland zijn geannuleerd.

Als de raceklasse wel doorgaat, staan er maar vijf weekenden op het programma: Zuid-Afrika op 28 februari, Brazilië en Mexico op 14 en 21 maart, Portugal op 11 april en Duitsland op 9 mei. Voorlopig is er, behalve de woorden van Teixeira, niets wat wijst op een vijfde seizoen, en ook de website van de A1GP werkt niet meer. Volgens een woordvoerder van de klasse omdat in afwachting van een beslissing van de crediteuren geen enkele rekening is betaald, en dus ook de hostingkosten niet.

De rare situatie is ook dat Energem, een bedrijf dat zich bezighoudt met groene energie en wordt geleid door Teixeira, nog ruim 85 miljoen pond (ruim 97 miljoen euro, op 27 januari) krijgt van de A1GP. Hoe die constructie precies zit, is onduidelijk, maar deze site heeft getracht een goed overzicht van de situatie te geven. Het deel van de schulden wordt behandeld op 05/01.

Voor de rest heeft de A1GP een schuld van ‘slechts’ vijftien miljoen pond (17 miljoen euro) bij andere partners, waaronder autoleverancier Ferrari. Goed nieuws is echter wel dat A1 Grand Prix Operations van de rechter gelijk heeft gekregen in de zaak omtrent wie eigenaar is van de auto’s. Probleem is wel dat deze nog niet zijn aangepast aan de nieuwe veiligheidseisen. Dat was ook de officiële reden dat de race in Surfers Paradise niet doorging, maar dat probleem is nog niet opgelost.

Deze week diende ook een rechtszaak van A1 Team USA Holdings LLC tegen A1 Holdings, Tony Teixeira en Lyndhurst Holdings. A1 Team USA eiste enkele miljoenen schadevergoeding wegens nog niet betaald prijzengeld en wegens contractbreuk. Aan het begin van seizoen vier werd de franchise van Team USA namelijk overgedragen aan Andretti Green Racing, maar dat was contractbreuk, zo oordeelde de rechter.

In eerste instantie waren beide partijen al tot een schikking van 4,5 miljoen dollar gekomen (3,22 miljoen euro op 29 januari), maar dit werd uiteindelijk niet betaald door Teixeira en de zijnen. De rechter heeft nu bepaald dat het geld alsnog zal moeten worden betaald.

De geldproblemen zijn dus wel duidelijk en een totale schuld van bijna 115 miljoen euro zal ook niet zomaar even worden weggepoetst door een klasse als de A1GP. Seizoen vijf mag echt als verloren worden beschouwd. Het beste voor iedereen zou zijn om A1 Grand Prix Operations failliet te verklaren en zonder Teixeira een doorstart te maken aan het einde van 2010, wat dan seizoen zes zou zijn (maar door het uitblijven van het huidige seizoen natuurlijk seizoen vijf zou worden).

Nadeel is daarbij natuurlijk dat de auto’s worden kwijtgeraakt aan de crediteuren, maar het is beter om met een compleet schone lei te beginnen.

(bron foto: www.nufoto.nl)