Noot: dit artikel was geschreven toen de deal met Virgin officieel nog niet was bevestigd. Daarom wordt het team in dit artikel Manor Grand Prix genoemd, zoals het aanvankelijk zou heten.

In onze serie over de debutanten van 2010 zullen we het nu hebben over Manor Grand Prix, het enige nieuwe Britse team dat volgend jaar van start zal gaan in de Formule 1-races. Momenteel heet het nog Manor, maar het is een publiek geheim dat Virgin een flink aandeel in het team zal kopen en de naam (hoogstwaarschijnlijk) zal veranderen in Virgin Grand Prix.

Dat Virgin-eigenaar Richard Branson een eigen team wil, is niet zo’n geheim. Waar ik toevallig achterkwam deze week, was dat het domein VirginGP.com een jaar geleden al was geclaimd, met dank aan Joe Saward. Manor biedt hem die kans. Zeker met het verdwijnen van het budgetlimiet heeft het team geld nodig om te overleven en Branson draagt een deel van de verantwoordelijkheid als hij een belang in het team heeft.

Voor wat meer achtergrond over de mensen achter Manor/Virgin, verwijs ik door naar de weblog van Joe Saward, wat me iets nuttiger lijkt dan alles van hem te kopiëren en te doen alsof ik het zelf heb bedacht.

Terug naar ons eigen verhaal: toen de FIA begin dit jaar bekendmaakte drie nieuwe teams te zullen toelaten op de grid van volgend jaar riepen veel teams meteen hun interesse uit: iSport, Campos, US F1, Prodrive, N.Technology en Epsilon Euskadi – om er een paar te noemen. Manor hield zich echter stil en kreeg de plek.

Interessant is, en boze tongen beweren dat dat ook de reden is dat Manor een plek op de grid heeft gekregen in plaats van een ervaren team als Prodrive, dat Nick Wirth technisch directeur is van het team. Dat is op zich niet zo schokkend, tot je je bedenkt dat hij de schoonzoon is van Max Mosley. Inderdaad, die toen nog FIA-president was.

Bovendien kreeg het team ook nog hulp van het bedrijf van Alan Donnelly. Voor wie die naam bekend voorkomt: hij is de man die als adviseur van de stewards werkte tijdens Formule 1-weekenden.

De geruchten over eventuele hulp van de FIA vinden wij niet zo interessant. We kunnen het er lang over hebben, maar dat verandert niets aan het feit dat Manor volgend jaar op de grid staat, en daar zullen we het dan ook over hebben.

Manor werd opgericht door voormalig coureur John Booth om in de Formule Renault te racen, en had onder andere Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen onder contract. Een volledig overzicht is te vinden op de site van het team, dat in de Formule Renault inmiddels de naam Manor Competition heeft, onder het kopje Alumni.

Sinds 2004 rijdt het team ook in de Formule 3 Euroseries, hoewel het gerucht gaat dat 2009 het laatste seizoen was, vanwege de overstap naar de Formule 1. Titels werden er nooit gehaald, maar Hamilton maakte wel zijn debuut in de klasse voor het team en ook mannen als Lucas di Grassi en Paul di Resta reden voor Manor.

In 2010, twintig jaar nadat het allemaal begon voor John Booth, zal het team dan eindelijk de stap maken naar de hoogste klasse in de openwielracerij. Timo Glock werd dinsdag gepresenteerd als coureur van het team en de verwachting is dat Di Grassi zijn teamgenoot zal worden.

(bron foto: www.manor-motorsport.com)

——————————

Teams: Campos Meta 1 | Lotus F1 | Virgin Racing | Team US F1
Coureurs: Lucas di Grassi | Nico Hülkenberg | José María López | Vitaly Petrov | Bruno Senna