Het Amerikaanse weekend van Memorial Day is door het samenvallen van de Indianapolis 500 en de Coca-Cola 600, meestal ook nog vergezeld door de Formule 1 Grand Prix van Monaco, één van de fraaiste autosportweekenden van het seizoen. De NASCAR-afdeling van de mondiale racerij had alle drie de national series op het programma staan volgens het gebruikelijke recept: Trucks op vrijdagavond, Xfinity op zaterdag en de Cup Series op zondag. Waar het in de ene race controverse troef was, viel de andere race op door het nagenoeg ontbreken van enige noemenswaardige hoogtepunten.

Truck Series: onoplettende raceleiding leidt tot ravage
In de wedstrijd van de NASCAR Truck Series werd gewonnen door John Hunter Nemechek na een spannende strijd met onder andere Carson Hocevar in de slotfase. Sheldon Creed opende de race sterk en won de eerste stage, maar kwam in het vervolg van de wedstrijd in het gedrang met Gilliland en Purdy terecht en moest zijn strijd voortijdig staken. Het grote gespreksonderwerp na de race was echter de grove fout die de wedstrijdleiding maakte. Matt Crafton eiste de aandacht van de stewards op doordat zijn motor de geest gaf en de wedstrijdleiding wilde beoordelen of er een caution nodig was vanwege vloeistoffen op de baan. Dit leidde de aandacht echter in zoverre af van de race dat de stewards niet in de gaten hadden dat Trey Hutchens III de muur in crashte en op de baan tot stilstand kwam. Wat volgde was een levensgevaarlijke situatie waarbij Johnny Sauter (foto) en Drew Dollar bijna frontaal op de stilgevallen truck crashten. Hoewel het ergste ternauwernood werd voorkomen was de ravage op de baan groot en de truck van Sauter was onherkenbaar veranderd in een hoop schroot. Uiteraard leidde het incident tot veel woede en verbazing: hoe kon zoiets gebeuren? Het antwoord laat nog op zich wachten. Winnaar Nemechek verklaarde achteraf dat hij schade opliep door debris afkomstig van het incident, en ook andere coureurs konden niet probleemloos door de ravage heen komen.

Cup Series Coca-Cola 600: Hendrick dicteert, Larson domineert
Het is niet zeldzaam dat één coureurs een groot aantal ronden aan de leiding gaat van de Coca-Cola 600, maar de dominante prestatie die Kyle Larson wederom liet zien op een oval van dit type is in alle voorgaande edities slechts vijf keer eerder vertoond. Het was sowieso een race waarin Hendrick Motorsports het veld dicteerde, zoals het dat in de maand mei al meermaals heeft gedaan; de laatste drie races eindigde het team op de eerste en tweede positie. In Charlotte pakte het team vier van de vijf eerste plekken, terwijl in Dover zelfs de volledige top vier werd bezet door Hendrick – de eerste keer ooit dat een team eerste, tweede, derde én vierde eindigt. Voor Larson was het een welkome overwinning, want tot nu toe won hij eigenlijk nooit een race als hij domineerde. Telkens ging er in de slotfase iets mis, zoals dit seizoen in Atlanta toen hij in de slotfase werd gepasseerd door Ryan Blaney. Nu stond niks Larson in de weg, al moest hij bij vlagen flink aanpoten om teamgenoot Chase Elliott van zich af te houden. De sterke prestaties van het team van Hendrick laten zien dat andere topteams flink aan de bak moeten om voldoende punten te sprokkelen voor het play-offseizoen van start gaat.

In de Xfinity Series op zaterdag wist Ty Gibbs, na een chaotische en vermakelijke race, zijn tweede overwinning van zijn carrière bij te schrijven. Gibbs is in zijn zes races in de Xfinity Series nog maar één keer buiten de top tien gefinisht (Darlington) en eigenlijk staat hem niks meer in de weg om volgend seizoen als full-time coureur een gooi te doen naar het kampioenschap van de Xfinity Series.

Foto: Mike Kalasnik. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.