April was voor de fanatieke NASCAR-volger een rustigere maand dan hoe het seizoen begon: tijdens geen enkel weekend waren alle national series tegelijk op een van de circuits aanwezig. Toch valt er weer genoeg te bespreken in ons maandelijkse overzicht van de verreden wedstrijden in de Cup, Xfinity en Truck Series. Ook begint in alle klassen inmiddels een rode draad te ontstaan die een inkijkje kan geven voor de rest van het seizoen. Een brede top met veel verschillende (nieuwe) winnaars in de ene klasse, maar juist een smallere, dominante top in één van de andere klassen. Wat er in april zich allemaal afspeelde lees je hieronder.

Cup Series: dominante Hamlin trekt het niet over de streep
Na het vrije Paasweekend mochten de ‘grote jongens’ van de Cup Series in april drie keer in actie komen, in Martinsville, Richmond en Talladega. Het weekend in Martinsville werd flink door elkaar gehaald door de slechte weersomstandigheden, maar het lukte NASCAR om de volledige race van vijfhonderd ronden af te maken. Er kwam een einde aan de reeks van verschillende winnaars want Martin Truex Jr. wist op ‘The Paperclip’ zijn tweede zege van het seizoen te pakken, in een wedstrijd die rustig op gang kwam maar gaandeweg steeds chaotischer leek te worden. Het regende welhaast neutralisaties, inclusief een rode vlag voor een groot ongeluk die zelfs het circuit even volledig blokkeerde en waar een hoop coureurs bij betrokken raakte. Behalve Truex Jr. en uiteraard Hamlin reed Ryan Blaney een sterke wedstrijd, maar zag zijn kansen op de zege verdwijnen nadat hij materiaal van de pitcrew per ongeluk mee het circuit op reed.

Lang, heel lang leek Danny Hamlin eindelijk zijn eerste zege van het seizoen binnen te halen na al z’n top vijf-klasseringen. Toch lukte het in Richmond, ondanks een dominant gereden wedstrijd, wederom niet. De vrij gezapige race op de driekwartmijl-oval kende weinig incidenten, tot in de slotfase Kevin Harvick een bandenprobleem kreeg en hij achterwaarts de muur in gleed. De sprint tussen de caution en de finish van de race werd een prooi voor Alex Bowman, die met de beslissende herstart pijlsnel naar de koppositie schoot en de concurrentie in het vervolg achter zich wist te houden. Het was de eerste overwinning voor Bowman met startnummer 48 en de eerste zege voor het legendarische nummer sinds 2017.

Na twee shorttracks was het in Talladega tijd voor de tweede race op een superspeedway dit seizoen. Gezien de vroege chaos en het gezapige verdere verloop eerder dit seizoen in Daytona, was het lastig inschatten hoe deze race zou gaan verlopen. Het werd een fraai spektakel van start tot finish, met één groot opvallend gegeven: de Big One, de beroemde massacrash, kwam niet voor. Een aanzienlijk aantal van 27 auto’s wist in de ronde van de leider de finish te bereiken. Voor schrikreacties zorgde de grote crash van Joey Logano, die achterwaarts de lucht in vloog en na een dubbele koprol weer op zijn plek terecht kwam. Bizar genoeg was Logano de enige uitvaller als gevolg van deze crash, al werd in de volledige wedstrijd uiteraard voldoende schade gereden om de teams de week na de race bezig te houden. De spannende slotfase leek een prooi te worden voor de populaire Matt DiBenedetto of Erik Jones, maar in een rommelige laatste paar ronden waarin veel coureurs voor eigen kansen gingen in plaats van meedoen in de draft, wist Brad Keselowski uiteindelijk aan het langste eind te trekken.

Xfinity Series: seizoen van nieuwe winnaars gaat verder
De twee wedstrijden die de Xfinity Series afwerkten in april zorgden, zoals wel vaker dit seizoen het geval is, voor nieuwe winnaars. In Martinsville liet Josh Berry zien waarom hij een uitstekende shorttrack-coureur is én waarom het team JR Motorsports met hem een uitstekende ‘stand in’ in huis heeft voordat toptalent Sam Mayer de taken vanaf de zomer overneemt. Door de slechte weersomstandigheden in Martinsville werd de wedstrijd in twee dagen verreden: de openingsfase tot de regen begon op vrijdag, met het restant op zondag. Dit zorgde voor de eigenaardigheid dat tussendoor de Cup Series een poging deed op zaterdagavond, waardoor effectief twee wedstrijden tegelijk bezig waren op hetzelfde circuit – zonder uiteraard fysiek tegelijk op het asfalt te zijn.

In Talladega, het schoolvoorbeeld van onvoorspelbaarheid, kon de wedstrijd eigenlijk alle kanten op gaan en zat er na een grote schuiver een mooie slotfase in het verschiet, tot ook hier moeder natuur toesloeg. De wedstrijd werd ingekort en omdat Jeb Burton op het moment dat de caution ontstond aan de leiding reed, werd hij uitgeroepen tot winnaar. Het was de eerste zege van Burton in de Xfinity Series (niet te verwarren met zijn neef Harrison Burton) nadat hij in 2013 voor het laatst een race won in één van de drie nationale NASCAR-klassen. Austin Cindric leidt na acht races het puntenklassement, op ruime afstand gevolgd door Daniel Hemric, de twee Burtons en Justin Haley.

Truck Series: vier op rij voor KBM
De Truck Series hadden het rustig in april met slechts één wedstrijd, op het circuit van Richmond. In een wedstrijd die grotendeels probleemloos verliep wist Kyle Busch Motorsports de vierde wedstrijdzege op rij binnen te halen, met dit keer John Hunter Nemechek als overwinnaar. Nemechek leidt daardoor ook het kampioenschap en heeft een behoorlijke verzameling aan play-offpunten verzameld, die hij goed kan gebruiken in de strijd om het kampioenschap in het najaar. Opvallend in de race was de dubbele aanvaring tussen achterhoedecoureurs Norm Benning en Jennifer Jo Cobb, waarbij de tweede aanrijding een represaille was van Cobb op Benning; laatstgenoemde maakte eerder in de wedstrijd een knullige fout en nam Cobb mee in zijn averij.

Foto: ‘GalaxyTrooper’. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.