Wat is er aan de hand met Nico Rosberg? De Duitse coureur blokte teamgenoot Lewis Hamilton tijdens de kwalificatie in Maleisië. Bewust of niet, daar zijn de meningen nog over verdeeld, maar het lijkt erop dat er iets niet helemaal goed zit in het koppie van de vice-kampioen van 2014.

Vorig jaar leek Rosberg in bepaalde fasen van het kampioenschap, met name in de zomer, nog wel de overhand te kunnen hebben op Hamilton. Vanaf België (met de beroemde botsing tussen de twee) domineerde Hamilton hem echter compleet en ging er bijna geen weekend voorbij of Rosberg maakte wel ergens een foutje. In die fase van het kampioenschap werd eigenlijk wel een beetje duidelijk dat Hamilton simpelweg een betere coureur is. Rosberg moest dan ook flink aan de bak om in 2015 strijd te kunnen leveren.

In de trainingen in Australië waren er wel wat goede tijden, maar in de kwalificatie stond Hamilton er met een pole-position en de Brit won de race vervolgens vrij eenvoudig. Soms hield hij in en leek Rosberg dichter bij te komen, maar Hamilton reageerde daar telkens op met paarse tijden. In de persconferentie waren er wat grappig bedoelde opmerkingen over en weer tussen Rosberg en de als derde geklasseerde Sebastian Vettel. De een vond het grappig, de ander vond dat Rosberg er wat ongemakkelijk bij zat. Hoe dan ook, naar aanleiding van dit gesprek nodige Rosberg Vettel uit om eens langs te komen tijdens een teambespreking.

Ook daarover waren de meningen verdeeld: sommigen vonden het wel een grappige tweet, anderen vonden het een beetje uitmelken van de persconferentie. Ik behoorde overigens tot de eerste groep, tot in de voorbeschouwing van Mercedes op het Grand Prix-weekend in Maleisië wéér een verwijzing werd gemaakt door Rosberg. Hij zei uit te kijken naar de speciale gast van dit weekend, meneer Vettel. Timing is alles bij humor en nu leek het erop dat Rosberg iets te lang door ging met het maken van een grap die eigenlijk niet eens zo heel bijzonder was.

De eerste training in Maleisië verliep prima. Rosberg was snelste en Hamilton had technische problemen, waardoor de regerend wereldkampioen ook een flink deel van de tweede sessie miste. Later kwam hij wel de baan op en reed hij prompt de snelste tijd, en dat met een vrij tegenvallende voorbereiding. Dat moet pijn hebben gedaan bij Rosberg, die vervolgens in de kwalificatie Hamilton ophield door op de racelijn te blijven rijden.

’s Middags volgde een persconferentie bij Mercedes, waarbij Hamilton aan de tand werd gevoeld door journalisten. Rosberg bekeek het gebeuren en deed toen zelf alsof hij een journalist was: “Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas. There are a lot of comments on Twitter saying Nico blocked you. Is it true he blocked you on your second timed lap?” Best grappig eigenlijk en Hamilton reageerde als volgt: “I think you should probably ask him. I think he’ll have a good opinion on that.”

De aanwezige journalisten moesten lachen en dat zou eigenlijk het einde moeten zijn van de grap van Rosberg. Maar was het wel een grap? Volgens de aanwezige pers raakte hij namelijk geïrriteerd en zei hij tot tweemaal toe dat het helemaal niet grappig was. Toen het zijn beurt was om de vragen te beantwoorden beweerde hij zelfs doodleuk dat Hamilton helemaal niet in een snelle ronde zat, en hij zijn teamgenoot daarom ook niet voorbij had moeten laten.

Wat Rosberg echter leek te vergeten was dat Hamilton in de eerste sector gewoon een paarse tijd liet noteren en zijn ronde ongetwijfeld pas had afgebroken na opgehouden te zijn. Daar is de Duitser het niet mee eens: Hamilton zou al ingehouden hebben voor hij in de buurt van Rosberg kwam, maar dat verklaart niet waarom hij een gat van acht seconden in een baar bochten wist goed te maken, of Rosberg moet echt over het circuit gekropen hebben.

Het lijkt erop dat er mentaal iets is geknakt bij Rosberg, waardoor hij zich constant meent te moeten bewijzen. Dat hij al in het tweede raceweekend van het seizoen overgaat tot acties op de baan, maakt het hele gebeuren des te treuriger.

Voor de neutrale fan valt het te hopen dat het gauw goed komt met de Duitser, anders wordt het wel een heel makkelijk seizoen voor Hamilton. Of die andere Duitser in een Ferrari moet iets kunnen uitrichten. Hij start morgen als tweede, nog voor Rosberg.