Het was ooit hét paradepaardje van Circuit Park Zandvoort. Anno 2014 is het niet meer dan een weinig zeggende Formule 3-wedstrijd: de Zandvoort Masters.

Zandvoort Masters. BOSS GP. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Laten we eerlijk zijn: zonder Max Verstappen was er afgelopen weekend geen hond naar Zandvoort afgereisd. Het regende, was koud en de Formule 3-sterren zaten thuis. Toch was het op zowel zaterdag als zondag aardig druk–voor Nederlandse begrippen. De naam Verstappen is, 22 jaar nadat Jos in de Marlboro Masters schitterde, nog altijd in staat om publiek te trekken.

Zandvoort Masters. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Max Verstappen gaf het publiek waar voor hun geld: de pas zestienjarige Nederlander schreef op zondag de Zandvoort Masters op zijn naam. De overwinning in Zandvoort is zijn zevende op rij, na de zes voorgaande wedstrijden in het FIA European Formula 3 Championship te hebben gewonnen in pas zijn eerste jaar in de autosport. Bijzonder sterke concurrentie had Verstappen niet. Het verhaal is echter bekend: British Formula 3 is op sterven na dood en de Europese Formule 3-teams verkiezen hun puntenraces in Moskou aanstaande zaterdag en zondag boven een eenmalige wedstrijd.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Gelukkig kan het raceweekend al twee jaar rekenen op de komst van Blancpain GT. De sprintraces mogen dan geen dendert succes zijn, de twee races zijn wel een toevoeging van hoog niveau aan het programma en met lokale helden Peter Kox, Stef Dusseldorp en Jeroen Bleekemolen een voldoende publiekstrekker.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Donkere wolken hingen boven Zandvoort toen de race op zaterdag van start ging. Lang duurde het niet voordat de eerste druppels naar beneden kwamen.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Wie anders dan de tandem Jeroen Bleekemolen-Hari Proczyk hadden we vooraan verwacht? De Grasser-Lamborghini is al het hele seizoen vooraan te vinden en de Nederlander, die sinds de 12 uur van Sebring ieder weekend wel ergens ter wereld geracet heeft, is een van de meest gewilde namen in de autosport. Voeg daar een teamgenoot aan toe die ook wel een potje kan sturen en het publiek heeft wat om voor te juichen.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Was de Lamborghini Gallardo FL2 GT3 op zaterdag nog onverslaanbaar, een dag later was het veld veel meer aan elkaar gewaagd. In wisselde weersomstandigheden leken Proczyk en Bleekemolen wederom op de overwinning af te stevenen, maar een mislukte pitstop en onkarakteristieke spin van Bleekemolen wierp het Oostenrijkse team uit de strijd vooraan.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Na een uur was het René Rast die als overwinnaar over de eindstreep kwam. Nadat hij het stuur had overgenomen van Enzo Ide, bracht de Duitse topcoureur in een spectaculair duel om de leiding de winst naar huis.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Genoeg om schoon te maken na de twee natte races. Twee races waarin Peter Kox en Štefan Rosina, ondanks podiumplaatsen en een overwinning in hun enige twee FIA GT-optredens vorig jaar, niet wisten te schitteren.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

In de winter maakte Niki Mayr-Melnhof  de overstap binnen Audi van WRT naar Phoenix Racing. Een verandering die nog geen vruchten heeft afgeworpen. De Oostenrijker eindigde in 2013 als derde in het kampioenschap, maar heeft dit seizoen samen met Markus Winkelhock pas een schamele acht punten bij elkaar gesprokkeld.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Het bescheiden Reiter Engineering bouwt de Lamborghini GT3-racers zónder fabriekssteun van het Italiaanse bedrijf, terwijl AMG verantwoordelijk is voor de Mercedes-Benz, en quattro behalve de straatversie van de Audi R8 ook het GT3-model produceert.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Een eerlijke strijd is het daarom allerminst, zeker gezien de steun die alle autofabrikanten aan hun klantenteams geven. Daarom mag Grasser Racing enorm trots zijn op de tweede plaats in het rijderskampioenschap en een derde in het teamskampioenschap. Met nog een half seizoen te gaan behoren Bleekemolen en Proczyk zelfs tot belangrijke kandidaten om de titel binnen te slepen.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Weinig Europese autosportfans zullen hem kennen, maar de Blancpain Sprint Series heeft met Cacá Bueno een legende in huis. Uitkomend voor het Braziliaanse BMW-team van AH Competições, heeft de vijfvoudige Stock Car Brasil-kampioen met co-piloot Sérgio Jimenez al de nodige podiumfinishes verzameld. Tot een overwinning is het tot op heden echter nog niet gekomen, al lijkt dat steeds meer een kwestie van tijd.

Zandvoort Masters. Blancpain Sprint Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

De zusterauto van BMW Sports Trophy Team Brasil wordt bestuurd door Matheus Stumpf en Nelsinho Piquet, voor een onmiskenbaar Braziliaans project.

Zandvoort Masters. BRCC / GT4 European Series. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Volgend jaar zal veel afhangen van de kalender van het FIA European F3-kampioenschap. Komt het weer tot een clash, dan zou dat wel eens de genadeklap kunnen zijn voor de al jaren aftakelende Masters of F3. En dat zou na het verlies van de Grand Prix het grootste drama van de Nederlandse autosport zijn.

Zandvoort Masters. Round 3 Circuit Park Zandvoort 5 July 2014

Top 5 Zandvoort Masters:
1. #1 Max Verstappen (Motopark Dallara F311-Volkswagen)
2. #20 Steijn Schothorst (Performance Racing Dallara 310-Volkswagen)
3. #3 Nabil Jeffri (Motopark Dallara F311-Volkswagen)
4. #2 Indy Dontje (Motopark Dallara F311-Volkswagen)
5. #6 Jules Szymkowiak (Van Amersfoort Racing Dallara 308-Volkswagen)

Top 5 Blancpain Sprint Series race 1:
1. #28 Grasser Racing Lamborghini Gallardo FL2 (J. Bleekemolen/H. Proczyk)
2. #84 HTP Motorsport Mercedes-Benz SLS AMG (M. Buhk/M. Götz)
3. #1 WRT Audi R8 LMS ultra (C. Ramos/L. Vanthoor)
4. #2 WRT Audi R8 LMS ultra (E. Ide/R. Rast)
5. #76 Team Schubert BMW Z4 (D. Baumann/T. Jäger)

Top 5 Blancpain Sprint Series race 2:
1. #2 WRT Audi R8 LMS ultra (E. Ide/R. Rast)
2. #76 Team Schubert BMW Z4 (D. Baumann/T. Jäger)
3. #21 Tonino Team Herberth Porsche 997 GT3 R (J. Van Lagen/R. Renauer)
4. #84 HTP Motorsport Mercedes-Benz SLS AMG (M. Buhk/M. Götz)
5. #28 Grasser Racing Lamborghini Gallardo FL2 (J. Bleekemolen/H. Proczyk)

Meer foto’s: http://www.flickr.com/photos/miguelbosch/