Terug van weggeweest, de rubriek Nederlanders in actie. Met daarin behoorlijk wat Nederlands succes. Indy Dontje won afgelopen weekend zijn eerste Formule 3-race, Nyck de Vries domineerde weer eens in de Formule Renault Alps en Michael van der Mark verstevigde zijn koppositie in het Supersport-kampioenschap. De enige Nederlander die geen race wist te winnen was Nigel Melker in de Acceleration FA1. Desondanks kan ook hij op een geslaagd weekend terugkijken.

Nyck de Vries (Formule Renault Alps – Spa-Francorchamps)

Hier kunnen we kort over zijn: net als in Imola en Pau een perfect weekend voor De Vries, met twee pole-positions, twee snelste ronden en twee overwinningen. En in race 2 nog een behoorlijk dominante zege ook: het verschil met Matevos Isaakyan (die op de Red Bull Ring beide races won) was maar liefst twaalf seconden, Charles Leclerc volgde op negentien. Meerdere safety cars in de eerste race zorgden ervoor dat hij een dergelijke voorsprong niet op zaterdag wist te behalen.

In het kampioenschap zijn er nog zes races te gaan en in theorie kan De Vries over een maand in Monza de titel al binnenslepen. Dan moet hij zorgen dat hij nog 25 punten uitloopt op Isaakyan, wat gezien de recente vorm van de Rus nog niet zo makkelijk zal zijn. Het lijkt dus realistischer dat De Vries ‘pas’ begin september in Mugello de titel zal pakken, maar dat de titel naar Sneek zal gaan, daar zal niemand nu nog aan twijfelen.

Indy Dontje (Duitse Formule 3 – Red Bull Ring)

In Oostenrijk deed Dontje wat we inmiddels van hem gewend zijn geraakt: veel podiumplaatsen pakken. Daar kwam nog wel wat geluk bij kijken. Een matige start in de eerste race wierp hem terug naar de zesde plek, maar een drive through-penalty voor Sam MacLeod (valse start), spin van Weiron Tan en inhaalactie op Nicolai Sylvest gaven hem uiteindelijk toch de derde plek aan de finish, achter leider in het kampioenschap Markus Pommer en Nabil Jeffri.

De reversed grid bepaalde dat Dontje de tweede race vanaf de zesde plek startte, maar weer profiteerde hij van het misfortuin van anderen: raceleider Nikita Zoblin kreeg een drive through-penalty, MacLeod liet zijn motor bij de start afslaan en polesitter Max Hackl begon al snel veel posities te verliezen. Aangezien Dontje zelf ook nog eens een geweldige start had gemaakt, was hij degene die het meeste profiteerde en de race wist te winnen, voor het eerst in de Formule 3.

In race 3 startte Dontje, net als in de eerste race, vanaf de vijfde positie, om al snel een plek te winnen door het langzamere tempo van Tan. Terwijl teamgenoot Pommer de race domineerde en Jeffri naar de tweede plek reed, slaagde Dontje er niet in om MacLeod te passeren, maar de Schot kreeg weer eens een doorrijstraf, nu vanwege het te vaak buiten de baan komen, waardoor Dontje alsnog derde werd. In de titelstrijd staat Dontje nu derde, met vier punten minder dan nummer twee MacLeod.

Nigel Melker en Steijn Schothorst (FA1 – Monza)

Felix Rosenqvist was er weer bij en pakte twee overwinningen, maar daarachter deed Melker bijzonder goede zaken. In de eerste race had Rosenqvist een slechte start en wist Melker (gestart als derde) Sergio Campana in te halen. Rosenqvist kwam echter sterk terug en pakte vervolgens een erg dominante zege, terwijl Melker op meer dan elf seconden tweede werd. De tweede race gaf eigenlijk hetzelfde beeld: Melker pakte snel de leiding over van Campana, maar zou deze later weer kwijtraken aan Rosenqvist, ondanks een spin van de Zweed. Melker miste na zijn eerste stint echter behoorlijk wat tempo en werd weer tweede. In het kampioenschap staat hij nu wel eerste, met een punt voorsprong op Mirko Bortolotti.

Behalve Melker kwam ook Steijn Schothorst in actie, de Nederlander maakte zijn debuut voor Lazarus. In de eerste race was het nog duidelijk wennen en hij eindigde met een elfde plek als voorlaatste. In de tweede race pakte hij een prima vijfde plek, al werd hij daarbij wel geholpen door een flink aantal uitvallers, waaronder Bortolotti.

Michael van der Mark (Supersport – Sepang)

Voor Van der Mark begint het seizoen steeds beter te lopen. In de eerste race van het jaar scoorde de Nederlander niet, maar sindsdien eindigde de Honda-rijder niet lager dan de tweede plaats. Nummer 2 in het kampioenschap Florian Marino startte in Maleisië op een bijzonder matige elfde plaats, terwijl Jules Cluzel de pole-position had weten te behalen, voor Kevin Coghlan en Van der Mark.

Bij de start was het regerend kampioen Kenan Sofuoglo die de leiding greep, voor Cluzel en Van der Mark, maar de Turk hield het tempo niet lang voor waarna Cluzel en Van der Mark met zijn tweeën richting finish reden. In de laatste bocht volgde dan eindelijk de inhaalactie van de Nederlander, die met 0,018 seconden voorsprong de race won. In het kampioenschap heeft hij nu 115 punten, 33 meer dan Cluzel die de tweede plek van Marino afpakte.

Vanwege die grote voorsprong zal Van der Mark over ruim een week sowieso de leiding in het kampioenschap niet verliezen wanneer het veld in Misano in actie komt. En als daar een goed resultaat volgt, dan komt de titel eigenlijk wel heel dicht bij…

Komend weekend

Het komende weekend staat in het teken van de 24 uur van Le Mans en daarom is het ook niet verrassend dat er verder weinig race-activiteiten zijn in Europa. Desondanks zijn er toch wat Nederlanders actief op het circuit: Steijn Schothorst en Roy Geerts in de Formule Renault NEC, Indy Dontje in de Duitse Formule 3 (beide raceklassen in Hockenheim), en Bryan Schouten en Scott Deroue in de Moto3. Bovendien rijdt Jeroen Bleekemolen in Le Mans.