Afgelopen weekend was een rustig weekendje voor de Nederlanders, maar zeker niet zonder succes: Jeroen Bleekemolen domineerde de tweede ronde van de Blancpain Sprint Series in Brands Hatch.

Jeroen Bleekemolen en Stef Dusseldorp (Blancpain Sprint Series – Brands Hatch)

Werd Bleekemolen zijn teamgenoot Hari Proczyk vorige keer nog door Enzo Ide uit de kwalificatierace gereden, het weekend in Brands Hatch maakte het voor het duo meer dan goed: in de kwalificatierace werd gewonnen nadat Proczyk na de pitstops aan de leiding was komen te liggen en de hoofdrace werd vervolgens ook redelijk eenvoudig gewonnen. Voorafgaand aan de race moesten de monteurs echter flink werken om een wielnaaf te repareren, maar dat lukte ze, waardoor Bleekemolen en zijn teamgenoot toch konden starten – en dus winnen.

Stef Dusseldorp en zijn teamgenoot Sergei Afanasiev hadden wat minder geluk: in de kwalificatierace werden ze door een van de Audi’s uit de race gereden, waardoor ze als voorlaatste aan de hoofdrace moesten starten. Daarin hielden ze het echter ook maar twee ronden vol voor er weer iemand was die het nodig vond ze uit de race te rijden. Een moeilijk weekend en Dusseldorp kwam met dit pareltje op Twitter aanzetten.

Michael Claessens (BRDC Formula 4 – Brands Hatch)

Voor de Nederlandse openwieldebutant was het weer een duidelijk leerweekend: in de kwalificatie eindigde Claessens als 21e en voorlaatste. Hij viel vooral op door het veroorzaken van een rode vlag na een spin in Surtees waarbij hij vast kwam te zitten in het grind. Spinnen en vastzitten in het grind deed hij ook in de eerste race, maar nu in Sheene. Claessens had op dat moment wel de aansluiting met wat andere coureurs en in dat opzicht was er dus zeker wat progressie merkbaar, aangezien hij in zijn eerste weekend nog vaak op grote achterstand eindigde.

Helaas was dat beeld in de tweede race weer zichtbaar: Claessens eindigde op de laatste positie en had maar liefst zestien seconden achterstand op Tom Jackson, die voor hem finishte. Claessens was bovendien de enige coureur die in veertien ronden tijd op meer dan een minuut werd gereden. Wederom had hij een spin in Sheene, maar nu wist hij zijn weg dus wel te vervolgen, al zat een goed resultaat er niet meer in. In de derde race op zondagmiddag zag hij de finishvlag weer niet, nu omdat hij moest opgeven vanwege schade met de auto. Een weekend om gauw te vergeten dus.

Paul van Splunteren (ELMS – Imola)

Voor Prospeed, het team waar Van Splunteren voor rijdt, begon de race op zich redelijk. Teamgenoot Gilles Vannelet klom in de beginfase op naar de zesde plek in de GTC-klasse, maar een lekke band wierp hem ver terug. Helaas kregen Van Splunteren en Maxime Soulet in hun stints allebei ook met een lekke band te maken, waardoor het team de strijd moest staken en uiteindelijk de enige GTC-uitvaller bleek te zijn. De voorbereiding op de 24 uur van Le Mans is inmiddels begonnen.

Scott Deroue en Bryan Schouten (Moto3 – Le Mans)

Normaal is het Deroue die toch wel wat beter uit een raceweekend komt, maar ditmaal was Schouten zijn landgenoot de baas. In alle trainingen was Schouten de snellere van de twee, maar in de kwalificatie wist Deroue toch zijn enige slag van het weekend te slaan door als 23e te eindigen, twee tienden sneller dan Schouten, die als 24e moest beginnen.

In de race ging het echter mis met Deroue, die op zich een prima start had en zijn groepje redelijk kon volgen. Een loszittend dashboard dwong hem echter een pitstop te maken, waardoor hij op een ronde achterstand kwam te liggen en eenzaam als laatste zou finishen. Schouten bleef wel in het groepje met Luca Grünwald en Livio Loi en finishte tussen beide heren in als negentiende.

Komend weekend

Na het rustige raceweekend barst het geweld dit weekend weer goed los. Hieronder een overzicht van wie wanneer rijdt en waar dat te zien zal zijn:

Meindert van Buuren en Beitske Visser (Formule Renault 3.5 – Monte Carlo)
Race: zondag 11.10 – 12.20

Van 22.30 – 23.00 uitgebreide samenvatting op Eurosport

Bas Schothorst, Pieter Schothorst en Sebastiaan Bleekemolen (Porsche Supercup – Monte Carlo)
Race: zondag 09.45 – 10.25

Tom Coronel (WTCC – Salzburgring)
Race 1: zondag 10.00 – 10.30
Race 2: zondag 13.45 – 14.15

Race 1 is live op Eurosport, race 2 wordt tussen 21.30 en 22.30 integraal uitgezonden

Nyck de Vries (Formule Renault Alps – Red Bull Ring)
Race 1: zaterdag 16.40 – 17.10
Race 2: zondag 13.00 – 13.30

Beide races live te zien via de livestream.

Roy Geerts en Steijn Schothorst (Formule Renault NEC – Silverstone)
Race 1: zaterdag 15.40 – 16.05
Race 2: zondag 11.20 – 11.45

Beide races live te zien via YouTube. Race 1 en race 2.

Nigel Melker (FA1 – Nürburgring)
Race 1: zaterdag, 16.05 – 16.35
Race 2: zondag, 15.45 – 16.30

Indy Dontje (Duitse Formule 3 – Lausitzring)
Race 1: zaterdag 10.35 – 11.05
Race 2: zaterdag 16.25 – 16.45
Race 3: zondag 13.35 – 14.05

Alle races live te zien via de livestream.

Jeroen Slaghekke (US F2000 – Lucas Oil Raceway)
Race: zaterdag 21.40 – 22.10

Radiocommentaar live te beluisteren op USF2000.com.

Michael van der Mark (Supersport – Donington Park)
Race: zondag 14.30 – 15.00

Race wordt tussen 23.45 en 00.30 uitgezonden op Eurosport

Max van Schoonhoven, Jaimie van Sikkelerus (Euro Jr Cup – Donington Park)
Race: zondag 17.05 – 17.25