Afgelopen weekend waren er weer wat Nederlandse successen te bewonderen op de verschillende circuits. Max Verstappen presteerde goed in de Formule 3, Nyck de Vries won twee races in de Formule Renault Alps en in de Supersport nam Michael van der Mark de leiding in het kampioenschap over. Excuses voor het feit dat het artikel pas zo laat is verschenen en er van het vorige week helemaal geen artikel is verschenen. Ziekte en drukte waren daar de oorzaak van.

Giedo van der Garde (Formule 1, Barcelona)

Voor het derde weekend op rij mocht Giedo van der Garde opdraven voor het team van Sauber. Tijdens de vrije training in Barcelona kwam de Nederlander tot een achttiende tijd, nadat hij nog een flink schrikmomentje had toen zijn remmen er voor de eerste bocht mee ophielden en hij bijna in de bandenstapel eindigde. “It was not a good session for me, as I struggled quite a lot. We had a few issues with the reliability of the car. We had problems with braking during downshifting, which created a lot of oversteer”, vertelde de Nederlandse coureur, die afgelopen week ook tijdens de test in actie mocht komen. “From my point of view, the main issue is oversteer. If we can solve this issue, I think we can further improve.”

Beitske Visser (GP3, Barcelona)

Normaal is Van der Garde de enige Nederlander die tijdens een Grand Prix-weekend de baan mag verkennen, maar Hilmer Motorsport is er in 2,5 maand tijd niet in geslaagd een volledige rijdersbezetting rond te krijgen en daarom werd Beitske Visser ingezet tijdens de GP3-races. Met een 24e plek in de kwalificatie was ze in ieder geval flink sneller dan vaste coureur Ivan Taranov, waar ze tevreden over mag zijn. In de race werd ze negentiende, om in de tweede race nog een paar plekken te winnen en vijftiende te worden. Gezien het gebrek aan voorbereiding en het feit dat Hilmer de boel van Russian Time pas relatief kort geleden heeft overgenomen eigenlijk geen gek resultaat.

Max Verstappen, Dennis van de Laar en Jules Szymkowiak (Formule 3, Pau)

Een moeilijk weekend voor Verstappen en zijn teamgenoot. In de kwalificatie eindigde Verstappen drie maal als derde, maar in de races herhaalde hij dat resultaat alleen in de eerste race. Een mooi actie bij Lucas Auer, die een klein foutje maakte, zorgde bijna voor een tweede plek, maar hij kwam de Oostenrijker niet voorbij en moest genoegen nemen met de derde plek. Het zou het hoogtepunt van het weekend worden, want in de regen op zondag crashte hij uit de tweede race, om in de derde race bij de start geblokkeerd te worden door een schofterige start van Esteban Ocon. Hierbij beschadigde hij zijn voorvleugel en door dit euvel crashte hij later opnieuw uit de race.

Voor Van de Laar verliep het weekend eigenlijk omgekeerd: hij had een slechte eerste race, gevolgd door een mooie zondag. Alle drie de races startte hij als zevende, maar op zaterdag had hij een van zijn inmiddels slechte starts en hij zou de eerste race slechts als dertiende eindigen, zes posities boven de als 24e gestarte Szymkowiak. In de tweede race wist Van de Laar echter van wat incidenten te profiteren om vijfde te worden, in de laatste race werd hij zevende. Szwymkowiak reed op zondag twee sterke inhaalraces, maar werd alleen in race 3 (veertiende plek) beloond met een mooi resultaat, want in de ochtendrace moest hij vanwege een elektronisch probleem opgeven.

Nyck de Vries (Formule Renault Alps, Pau)

In het voorprogramma van de Formule 3 liet De Vries weer eens zien waarom hij dit jaar de te kloppen man in de Formule Renault Alps is. Net als bij de seizoensopener in Imola was het een perfect weekend voor de Koiranen-coureur, die beide pole-positions scoorde, beide races won en ook twee keer de snelste ronde wist te rijden. Vooral zijn optreden in de tweede race was indrukwekkend. Terwijl de coureurs links en rechts om hem heen bij bosjes in de regen crashten (elf coureur kwamen aan de finish) won De Vries met 22 seconden voorsprong op Charles Leclerc. De stand in het kampioenschap? De Vries heeft 100 punten, Simon Gachet 55…

Jeroen Slaghekke (US F2000, Indianapolis)

Een leerweekend voor Slaghekke, die overgestapt is naar Belardi Auto Racing. Een twaalfde plek in de kwalificatie gaf hem een redelijke uitgangspositie voor de race, maar een goed resultaat zat er niet in en hij kwam als zestiende over de finish. Ook in de tweede race ontbrak het racetempo behoorlijk: nadat hij als zesde was gestart, moest hij in de race met een tegenvallende vijftiende positie genoegen nemen. Al kwam dit overigens niet alleen door zijn snelheid, hij was namelijk ook nog bij een botsing betrokken.

Michael van der Mark (Supersport, Imola)

Twee weken eerder pakte Van der Mark in Assen nog zijn eerste zege en hoewel de overwinning in Imola uitbleef, mag hij toch erg tevreden zijn. Dankzij zijn tweede plek leidt hij het kampioenschap namelijk. Door een tegenvallende kwalificatie moest hij als zesde starten, maar hij vocht zich goed naar voren en profiteerde in de eindfase nog van een uitvalbeurt van raceleider Kenan Sofuoğlu waardoor hij tweede werd, achter teamgenoot Lorenzo Zanetti.

“The start was OK but I was a bit too fast with the clutch and I lost some places. In the first few laps it was difficult to pass the other riders and I made some mistakes. Also, the wind was quite strong and I had to change the braking points a little. When I got up into third place I was quite fast and matching the times of Kenan and Lorenzo. Unfortunately Kenan had to retire and Lorenzo won the race, but to finish together with my team-mate at Pata’s home race is just an incredible job.”

Dit weekend, dat inmiddels al halverwege is, zijn er ook wat Nederlanders: Bryan Schouten en Scott Deroue in de Moto3 op het circuit van Le Mans, Paul van Splunteren in de ELMS op Imola, Michael Claessens op het circuit van Brands Hatch in de BRDC Formula 3 en op datzelfde circuit in de Blancpain Sprint Series vinden we Jeroen Bleekemolen en Stef Dusseldorp.