Afgelopen weekend kwamen er maar liefst zeventien coureurs en motorrijders in actie in de door MotorRacingblog gevolgde raceklassen. Vandaar dat de rubriek Nederlanders in actie nu in drie delen verschijnt, zodat er niet een gigantische lap tekst wordt voorgeschoteld. In deel 1 hebben we het over de coureurs uit de World Series by Renault, in deel 2 over de overige autocoureurs en in deel 3 komen de jongens op twee wielen aan bod. Hieronder deel 3.

Scott Deroue en Bryan Schouten (Moto3 – Río Hondo)

Het circuit van Río Hondo is voor alle rijders nieuw en het was dan ook te hopen dat Deroue en Schouten daar hun voordeel uit konden halen, maar dat zat er in de trainingen niet echt in. Deroue steeg in de tweede training nog wel even boven zichzelf uit met een 23e tijd, maar voor de rest hingen hij en zijn landgenoot vooral rond de dertigste plek. Voor de kwalificatie wisten beiden wat meer snelheid te vinden en Deroue werd 21e, Schouten 24, iets waar iedereen erg blij mee was, op RW Racing GP-teambaas Jarno Janssen na, die vindt dat Deroue wel iets meer zijn best mag doen in de trainingen: “Die nonchalante houding van Scott is een risico en staat me tegen, maar ik kan niet kwaad op hem zijn, want hij staat er als het er om gaat. Als 21e kwalificeren is een puike prestatie, waar ik niets tegenin kan brengen. Mogelijk zijn het reizen en de tijdverschillen van invloed, maar hij heeft duidelijk ook de druk nodig om te presteren.”

In de race konden de twee Nederlandse jongens vrij goed meekomen en aanhaken bij een gevecht met Muhammed Zulfahmi en Hafiq Azmi. Hen ook daadwerkelijk inhalen was net iets te veel gevraagd maar met zeventiende (Deroue) en achttiende (Schouten) plaats aan de finish behaalden beide rijders wel hun beste resultaat tot nu toe in de Moto3. De progressie is bij beiden waarneembaar en het zou fijn zijn als ze voor Assen al hun eerste punten hebben weten te behalen, om vervolgens zonder heel grote druk voor eigen publiek te kunnen schitteren. “Mijn start was super en ik zat ruim in de top-tien, maar het ging er in de eerste bocht zo hard aan toe dat ik weer wat plaatsen moest prijsgeven. In de eerste paar rondes kwam ik klem te zitten achter Azmi en verloren we de aansluiting met Bastianini, die weg kon lopen. Dat was wel jammer”, zei Deroue.

Kervin Bos (World Superbike – Assen)

Normaal zien we alleen Nederlandse coureurs in actie komen tijdens het voorprogramma van het wereldkampioenschap voor Superbikes, maar in Assen was dat dankzij een wildcard voor Bos anders. De regerend Nederlandse Superspot-kampioen mocht meedoen in een EVO-machine van Honda. In de trainingen werd hij 22e, 23e, 24e en 25e (mooi rijtje) om zich vervolgens als 24e te kwalificeren. In de eerste race op zondag eindigde hij als achttiende, op maar negen duizendsten van Alessandro Andreozzi. De tweede race werd na vier ronden stilgelegd vanwege zware regenval, maar later op de middag alsnog hervat. Daarin hield Bos zijn hoofd koel en terwijl de concurrentie om hem heen ten val kwam, schoof hij langzaam op naar de elfde plek, waarop hij ook zou finishen na onder andere gevochten te hebben met Sylvain Guintoli, de winnaar van de eerste race.

Michael van der Mark en Pepijn Bijsterbosch (Supersport – Assen)

Van der Mark deed het weer uitstekend in de supersport: snelste in de eerste training om vervolgens de rest van het weekend voorin mee te doen. In de kwalificatie kwam hij net wat te kort voor de pole, waardoor hij genoegen moest nemen met de derde plek, op 0,122 seconden van Florian Marino. Een pole had er echter wel ingezeten, volgens de thuisrijder: “Unfortunately, on my fastest lap, I was badly held up by another rider. I took a slow lap to re-set and on my last lap I was almost crashing everywhere – it was really fast but I had to slow again a little bit in the final sector. We have a really good race pace and I’m hoping for a dry race tomorrow.” Gastrijder Bijsterbosch kon in ieder geval aan het thuisfront melden dat hij consistent was: alle trainingen en de kwalificatie eindigde hij als 22e.

In de race greep Van der Mark na twee ronden onder luid gejuich de leiding, om vervolgens zijn voorsprong gestaag op te bouwen. Marino had geen antwoord op het tempo van de Nederlander, die uiteindelijk met bijna 9,5 seconden voorsprong zijn eerste overwinning in de raceklasse zou behalen en daarbij ook nog eens een ronderecord wist te rijden. “The slow-down lap was amazing to see all the Dutch fans waving and yelling at me! It’s incredible to take your first win in front of your home crowd, plus your sponsors, family and friends”, zei hij. Pijsterbosch wist tijdens de race een paar mannen in te halen en reed uiteindelijk in een groepje met Nacho Calero en Alessandro Nocco over de streep. Van dit groepje bleek hij de sterkste, wat hem een zestiende plek wist op te leveren.

Max van Schoonhoven, Ricardo Brink en Jaimie van Sikkelerus (Euro Junior Cup – Assen)

Van Schoonhoven rijdt dit jaar een volledig seizoen in de Euro Junior Cup, maar in zijn eigen land werd hij een beetje overklast door wildcard-rijder Brink, die een erg knappe vierde startplaats wist te behalen. Ook Van Sikkelerus, die we voornamelijk kennen uit de Supermoto-disciplines, was sneller dam Van Schoonhoven: ze werden respectievelijk vijftiende en zeventiende. Dat moet toch een beetje pijn hebben gedaan bij Van Schoonhoven, die echter wel een klein excuus had: op vrijdag was men nog druk bezig de machine te repareren na zijn valpartij van twee weken geleden in Aragón. De verwachting was dan ook dat het in de race een stuk beter zou gaan.

Maar dat gebeurde niet. Van Schoonhoven was een van de slachtoffers van de eerste ronde en zag de finishvlag niet, terwijl Van Sikkelerus een prima debuutrace kende. Hij kwam in een groep te zitten waarin met vijf man om de zevende plek werd gevochten en kwam uiteindelijk als tiende over de streep. Grote winnaar (qua Nederlanders dan) was echter Brink: hij zette flink door, kwam nog even op de tweede plek te liggen, maar eindigde uiteindelijk op een tiende van het podium op de vierde plaats. Wel wist hij de snelste ronde op zijn naam te zetten. Van Schoonhoven moet nu in de resterende races laten zien dat hij dit soort prestaties ook kan leveren.

Programma komend weekend

Komend weekend zien we hopelijk Tom Coronel weer terug in actie. Hij moest Frankrijk nog missen vanwege schade aan zijn auto, maar dat zou verholpen moeten zijn. Max Verstappen, Jules Szymowiak en Dennis van de Laar gaan in Hockenheim verder in de Europese Formule 3 en Nigel Melker rijdt zijn tweede FA1-weekend. In Jerez rijden Scott Deroue en Bryan Schouten in de Moto3.

————————-

Deel 1 | Deel 2 | Deel 3