Afgelopen weekend kwamen er maar liefst zeventien coureurs en motorrijders in actie in de door MotorRacingblog gevolgde raceklassen. Vandaar dat de rubriek Nederlanders in actie nu in drie delen verschijnt, zodat er niet een gigantische lap tekst wordt voorgeschoteld. In deel 1 hebben we het over de coureurs uit de World Series by Renault, in deel 2 over de overige autocoureurs en in deel 3 komen de jongens op twee wielen aan bod. Hieronder deel 1.

Meindert van Buuren en Beitske Visser (Formule Renault 3.5 – Aragón)

Van Buuren en Visser lieten in Aragón een stuk meer hun snelheid zien dan tijdens de seizoensopener in Monza. Beiden wisten in de trainingen op vrijdag goede tijden te rijden, alleen hielden ze deze resultaten niet consistent vol. Visser moest de eerste race na een matige kwalificatie als laatste starten (teamgenoot Zoël Amberg was vijfde…), Van Buuren werd knap zestiende en was daarmee ook een stukje sneller dan zijn ervaren teamgenoot Oliver Webb. Het racebeeld was min of meer hetzelfde: sterke starts van beide coureurs, maar naarmate de race vorderde, vielen ze beiden ook wat terug. Visser kon nog wel aanhaken met haar voorganger, maar finishte wel min of meer als laatste (Matias Laine tellen we niet vanwege een incident in de eerste ronde) en Van Buuren maakte nog wel een beetje indruk door Sørensen in de eindfase nog voor de veertiende plek in te halen.

Op zondagochtend kwalificeerde Van Buuren zich op een redelijk tegenvallende twintigste startplaats, terwijl Visser indruk maakte met de veertiende positie, haar beste resultaat tot nu toe. Bij de start ging het echter, eigenlijk een beetje als verwacht, weer mis en ze viel terug tot de laatste plaats – waarop ze uiteindelijk ook zou finishen (wat een zestiende plek in de klassering betekende). De race van Van Buuren verliep wat beter: hij wist zich in de beginfase op te werpen naar een zestiende plek en profiteerde na de pitstops van een drietal uitvalbeurten (de gebotste Will Buller en Marlon Stöckinger, en de door technische problemen geplaagde Sergey Sirotkin). Bovendien wist hij Matias Laine en Pietro Fantin nog in te halen, waardoor hij uiteindelijk als elfde finishte, net buiten de punten.

Nyck de Vries, Steijn Schothorst en Roy Geerts (Formule Renault Eurocup – Aragón)

Na zijn prestaties in het openingsweekend in de Formule Renault Alps gold De Vries voor het weekend in Aragón als de grote favoriet en die verwachtingen maakte hij meer dan waar. Hij trainde zich op zaterdagochtend naar pole-position (Schothorst startte als zeventiende, Geerts als 22e voor zijn eerste Eurocup-race) en behield bij de start ook de leiding. Het lukte de Nederlander niet om de goed gestarte Egor Orudzhev helemaal af te schudden, maar uiteindelijk hield hij de Rus goed achter zich en won hij de race. Na de race zei hij: ”It is a really good start of a season. After a great qualifying session, the start was really hard with the rain drops. As I led the race, I didn’t know how hard I could push, but when the rain stopped, I was able to be more confident and I managed to build a gap.” Schothorst lag na een goede start (en incidenten voor hem) enige tijd in de top-tien, maar viel na een foutje terug en eindigde uiteindelijk als elfde, Geerts als zestiende.

Na drie overwinningen op rij moest een keer een einde komen aan de reeks van De Vries en dat gebeurde in de race op zondag. De Koiranen GP-coureur had zich als vierde gekwalificeerd en zou ook op die positie finishen. In de tweede ronde wist hij nog wel de derde plek te pakken na een fout van Bruno Bonifácio, maar hij slaagde er vervolgens niet in latere racewinnaar Andréa Pizzitola en Kevin Jörg in te halen. Een paar ronden voor het einde werd hij nog weer ingehaald door Bonifácio, waarna er niets meer inzat dan de vierde plek. Hij verlaat het weekend echter wel als leider in het kampioenschap. Schothorst kende een prima inhaalrace: hij was gestart als 24e en kwam als dertiende over de finish. Zes posities daarachter finishte Geerts, die het na een matige kwalificatie helaas met de laatste startplaats had moeten doen, maar eveneens een puike inhaalrace wist neer te zetten.

Programma komend weekend

Komend weekend zien we hopelijk Tom Coronel weer terug in actie. Hij moest Frankrijk nog missen vanwege schade aan zijn auto, maar dat zou verholpen moeten zijn. Max Verstappen, Jules Szymowiak en Dennis van de Laar gaan in Hockenheim verder in de Europese Formule 3 en Nigel Melker rijdt zijn tweede FA1-weekend. In Jerez rijden Scott Deroue en Bryan Schouten in de Moto3.

————————-

Deel 1 | Deel 2 | Deel 3