De Grand Prix van Bahrein gaat door. Dat heeft de FIA in de nacht van donderdag op vrijdag laten weten op een tijdstip dat iedereen in Europa hoort te slapen en men in China nog bezig is met opstaan. Perfecte timing. Dit artikel gaat overigens niet over de morele kwestie of de Grand Prix door moet gaan of niet (maar voel je vrij erop los te discussiëren in de reacties). Het gaat juist om de argumentatie van de FIA over het door laten gaan. Bij het lezen vond ik het namelijk allemaal wel logisch klinken, maar toen ik er over na ging denken eigenlijk ook net wat te rooskleurig, vandaar deze analyse.

The FIA is the governing body of motor sport and therefore of Formula One. As such, it sets the season’s calendars following the proposal of the Commercial Rights Holder (CRH) in accordance with the local national authorities in all matters relating to safety.

In principe niets mis mee. We kunnen gaan mierenneuken dat het juist in dit geval misschien niet verstandig is om naar de nationale autoriteiten te luisteren, maar afijn, we geven ze het voordeel van de twijfel.

Within that context, the FIA ensures that any event forming part of an FIA World Championship is organised in compliance with the FIA Statutes and the relevant Sporting and Technical Regulations and that the safety of the public, officials, drivers and teams is secured at all times during an event.

Oké. We pakken de statuten erbij. Artikel 1: The FIA shall refrain from manifesting racial, political or religious discrimination in the course of its activities and from taking any action in this respect.” Tsja, ze zijn tegen politieke discriminatie. Het is een heel breed uit te leggen concept. Is de race door laten gaan politieke discriminatie en steun aan een verkeerd regime? Aan de andere kant, de race annuleren zou ook een politieke voorkeur voor de betogers uit kunnen spreken (los van de duidelijke veiligheidsargumenten). We geven de FIA wederom het voordeel van de twijfel.

The FIA must make rational decisions based on the information provided to us by the Bahraini authorities and by the Commercial Rights Holder. In addition we have endeavoured to assess the ongoing situation in Bahrain.

Wederom. Luisteren naar de Bahreinse autoriteiten in een conflict tussen diezelfde autoriteiten en de Bahreinse burgers die geen race willen? Laten we dan ook meteen maar de Bulgaarse mensenhandelaren vragen om het Nederlandse prostitutiebeleid eens onder de loep te nemen. En dan, de Commercial Rights Holder; Bernie Ecclestone dus. Een man die al jaar in jaar uit bewijst dat het hem om het geld gaat en vorig jaar het spel zo speelde dat hij buiten schot bleef en de kritiek vooral op de FIA was, in het gedoe rondom de race in Bahrein.

President Jean Todt led a fact-finding mission to the Kingdom in November 2011, meeting a large number of decision-makers and opinion formers, including elected Shia members of parliament, the president of the Bahrain Independent Commission of Inquiry, ambassadors from the European Union countries, the Crown Prince, the Interior Minister and many members of the business community.

Ah, Todt heeft een bezoek gebracht aan Bahrein. Net als Carlos Gracia (president van de Spaanse autosportfederatie) vorig jaar. Dat was ook al zo’n succes.

All expressed their wish for the Grand Prix to go ahead in 2012, and since then, the FIA has kept in close touch with all these stakeholders. Away from the public eye, the FIA has received regular security briefings from the most senior diplomatic officials based in the Kingdom as well as from other independent experts.

Allen wilden ze de race door laten gaan. Ja, dat snap ik ook wel. Dat zou ik ook wel willen als ik niet op straat stond te betogen tegen de race. Leuk dat de FIA met ze in contact is gebleven, maar dat zegt niet zoveel. Het enige positieve wat hieruit valt te halen is dat onafhankelijke experts ook vinden dat de race moet doorgaan. Maar wie zijn dit? De Lotus-afgevaardigden die naar Bahrein zijn gegaan? Mensen die alleen over veiligheid praten en niet over morele zaken? Het is uiteindelijk nietszeggend, want het valt niet te controleren.

The 2012 calendar, as presented by the CRH, was ratified by the World Motor Sport Council (WMSC) in September 2011. Since then no request from the F1 Commission or the CRH has been made to the WMSC to either postpone or cancel the Bahrain Grand Prix.

Nee, niet zo gek dat dat verzoek er niet is geweest. Bernie zal de race namelijk nooit uit zichzelf annuleren (want dat kost geld) en de teams hebben ook verschillende (financiële, in sommige gevallen) belangen bij het doorgaan van de race. En dus zal er geen unanieme stem vanuit de commissie kunnen komen. Leuk gezegd door de FIA dat er geen verzoek is gekomen, maar waarom dat verzoek er niet was, is vrij duidelijk.

Based on the current information the FIA has at this stage, it is satisfied that all the proper security measures are in place for the running of a Formula One World Championship event in Bahrain.

Het gaat dus alleen om de veiligheid en niet om hoe mensen behandeld worden door een partij die de Formule 1 als politiek machtsmiddel wil gebruiken. En nee, dat is niet te vergelijken met andere landen waar mensenrechten worden geschonden en waar ook Formule 1-races en andere grote sportevenementen worden gehouden, want daar wordt het evenement niet als politiek middel gebruikt. Maar we dwalen af, het gaat hier juist alleen om het persbericht.

Therefore, the FIA confirms that the 2012 Gulf Air F1 Grand Prix of Bahrain will go ahead as scheduled.

Oké. We zullen zien hoe het afloopt.