Een nieuw IndyCar-seizoen staat weer voor de deur. Naast het nieuwe materiaal waar vanaf 2012 gebruik van zal worden gemaakt, is er ook weer een handvol nieuwe coureurs en een nieuw team dat hun opwachting in Amerika’s snelste raceklasse maakt. In de aanloop naar de eerste race op 25 maart stellen we deze IZOD IndyCar Series-debutanten voor, met vandaag Ed Carpenter Racing.

Samenvoeging

De introductie van de nieuwe IndyCar-bolide en het nieuwe reglement voor motoren en daarmee gepaard gaande terugkeer van meerdere motorleveranciers, had de deur moeten openen voor een influx aan nieuwe IndyCar-teams. Uiteindelijk staat alleen Ed Carpenter Racing dit weekend aan de start van de Honda Grand Prix of St. Petersburg en zelfs dat team is in werkelijkheid niet echt een nieuw team.

Ed Carpenter Racing is eigenlijk niet meer dan een samenvoeging van het Vision Racing van Tony George en Walker Racing. Vision Racing moest na seizoen 2009 voltijddeelname door gebrek aan sponsorgeld opgeven. Sindsdien heeft Carpenter, voor wie zijn stiefvader het team in 2005 in het leven had geroepen, zijn carrière bij Panther Racing en Sarah Fisher Racing voortgezet. Fuzzy Vodka, hoofdsponsor van Ed Carpenter Racing, was de afgelopen twee jaar ook als persoonlijke sponsor op de helm en auto van de Amerikaan terug te vinden. Het is vooral dankzij Fuzzy Vodka-eigenaar en topgolfer Fuzzy Zoeller dat er nu een nieuw team op de grid staat.

Naamgever

Ed Carpenter, de naamgever van het team en Tony Georges stiefzoon, is dit jaar de enige teameigenaar wie achter het stuur van een IndyCar zit. Hoewel de kalender grotendeels uit straat- en wegcircuits bestaat en de Amerikaan op dat soort banen net zo slecht is als dat hij op ovals goed is, zal hij toch alle zestien races voor zijn rekening nemen. Zonder teamgenoot zal succes voor het team zich voornamelijk tot de ovals beperken.

Derrick Walker

Het operationele deel van het team wordt gedraaid door Derrick Walker. De Schot heeft al de nodige ervaring in de IndyCars. Zo was hij van 1991 tot 2007 eigenaar van zijn eigen IndyCar-team dat de laatste jaren van de Champ Car World Series als Team Australia door het leven ging. Voor die tijd was Walker actief bij het Formule 1-team van Brabham voordat hij in 1976 de overstap maakte naar Penske Racing en met het team naar de Verenigde Staten ging waar hij medeverantwoordelijk was voor talloze overwinningen en titels in de IndyCars.

Doordat Walker in het voorjaar van 2008 Aussie Vineyards en daarmee ook sterrijder Will Power naar KV Racing Technology zag vertrekken, heeft hij zijn team op een laag pitje moeten laten draaien. Wel werkte Walker Racing in 2008 voor het eerst met Vision Racing samen, toen hij in Edmonton in opdracht van Tony George een auto voor Paul Tracy prepareerde. Een jaar later was Walker terug te vinden in de Firestone Indy Lights om daar voor een handvol races een auto voor Stefan Wilson in te zetten en in 2010 een jaar lang met een auto actief te zijn, maar een blijvertje zou het Indy Lights-avontuur niet worden.

Personeel van Walker Racing heeft de afgelopen twee jaar echter niet stilgezeten: in januari van vorig jaar werd bekend dat het team de verantwoordelijkheid van Team Falken Tire op zich zou nemen. Het American Le Mans GT-team mag dan wel over bescheiden financiële middelen beschikken, de Porsche 997 GT3-RSR was in de stromende regen van Mid-Ohio goed genoeg om de race in zijn klasse te winnen.

Topingenieur

Naast het kundige Walker Racing heeft Ed Carpenter Racing ook de hulp van een aantal getalenteerde ingenieurs en monteurs ingeroepen. De meest bekende van hen is ingenieur Michael Cannon. De Canadees is behalve de zoon van voormalig IndyCar- en Formule 1-racer John Cannon ook een bewezen topingenieur, wie met coureurs als A.J. Allmendinger, Robert Doornbos, Tony Kanaan, Alex Tagliani en Ryan Hunter-Reay succes heeft behaald.

Evenaring

Alles bij elkaar heeft Ed Carpenter een sterk team neergezet dat nog lang kan voortbestaan. Met deze crew hoeft de eigenaar/coureur zichzelf niet belachelijk te maken op de straat- en wegcircuits terwijl hij op de ovals kan schitteren zoals hij dat vorig jaar ook deed. Misschien is een overwinning dit jaar nog te ver weg, maar dat dachten we vorig jaar met Sarah Fisher Racing ook. Desondanks won hij de race in Kentucky en steeg hij tijdens de kwalificatie op de Indianapolis Motor Speedway boven zichzelf uit. Met de favoriete Chevrolet-krachtbron achter in zijn Dallara, kan Carpenter, heel misschien, dat succes evenaren.

——————————

Coureurs: Josef NewgardenSimon PagenaudKatherine Legge | Rubens Barrichello
Teams: Ed Carpenter Racing