Een nieuw IndyCar-seizoen staat weer voor de deur. Naast het nieuwe materiaal waar vanaf 2012 gebruik van zal worden gemaakt, is er ook weer een handvol nieuwe coureurs en een nieuw team dat hun opwachting in Amerika’s snelste raceklasse maakt. In de aanloop naar de eerste race op 25 maart stellen we deze IZOD IndyCar Series-debutanten voor, met vandaag Josef Newgarden.

Nieuw leven

De eerste rookie die voor 2012 bevestigd werd, was Josef Newgarden. De jonge Amerikaan tekende begin december bij het familieteam van Sarah Fisher, dat hem na zijn overtuigende titel in de Firestone Indy Lights een contract aanbood.

Newgarden was een jaar eerder teruggekomen vanuit Europa om in zijn thuisland zijn in de slob geraakte racecarrière nieuw leven in te blazen. Na een teleurstellend seizoen in de GP3 Series, waarin hij niet verder kwam dan een verdwaalde pole position in Hockenheim en een zwakke achttiende plek in het kampioenschap, leek de aanbieding van het Indy Lights-team van Sam Schmidt de beste mogelijkheid voor 2011.

Formule 1

In 2009 was de in Nashville geboren en getogen coureur naar Europa vertrokken om een plek in de Formule 1 af te dwingen. Met een sterk optreden in de British Formula Ford waarin hij tweede werd achter James Cole en een superieure rit in de eerste ronde van de Formula Palmer Audi (twee overwinningen en een vierde plaats in zijn enige Formula Palmer Audi-deelname), maakte Newgarden direct naam voor zichzelf.

Maar zo succesvol als zijn avontuur in de Formule Ford en Palmer Audi was, zo teleurstellend was Newgardens GP3-seizoen in 2010. Aan het einde van het seizoen liet Carlin de Deens-Amerikaanse winnaar van de Team USA Scholarship gaan.

Sam Schmidt

Met niet veel meer dan familiebedrijf Newgy als sponsor, wist Newgarden een plekje in de door Lucas Oil gesteunde Indy Light van Sam Schmidt Motorsports te veroveren. In het meest begeerde zitje in de opstapklasse naar de IndyCars, versloeg hij met vijf overwinningen zijn grootste concurrenten; teamgenoot Esteban Guerrieri en Stefan Wilson. Door in de tweede helft van het seizoen te schitteren, reed Newgarden de concurrentie op een achterstand van bijna honderd punten.

Topcoureur

De Formule 1 is allang uit het zicht van de 21-jarige rookie verdwenen. Maar dat is dan ook niet meer het belangrijkste doel; de IndyCar Series, dat is waar het nu allemaal om draait. Door bij het bescheiden Sarah Fisher Hartman Racing te beginnen, zijn de verwachtingen laaggespannen. In de luwte van de achterhoede kan Newgarden zich ontwikkelen tot de topcoureur die ongetwijfeld in hem schuilt.

——————————

Coureurs: Josef NewgardenSimon PagenaudKatherine Legge | Rubens Barrichello
Teams: Ed Carpenter Racing