Veel debutanten kent de Formule 1 komend seizoen niet. Slechts twee volledig onervaren rookies zullen er in 2012 aan de start van de eerste Grand Prix staan. De eerste debutant is Jean-Éric Vergne, van wie we allemaal weten dat hij enorm veel talent bezit. Maar wie is Charles Pic eigenlijk?

Net niet

Als de carrière van Pic in een paar woorden opgesomd moet worden, dan is het ‘net niet’. Vaak moest de Fransman genoegen nemen met de bronzen medaille aan het einde van het seizoen: van de negen campagnes die hij sinds 2006 in de autosport heeft afgewerkt, eindigde hij drie

keer op de derde plaats en nog eens drie keer in de top vijf van een kampioenschap.

Afgetroefd

Pic begon zijn carrière in de autosport zes jaar geleden in de Franse Formule Renault Campus, een instapklasse die wordt verreden met kleine 1,6-liter-motoren van Renault en tegenwoordig als France F4 bekend staat.

Na een jaar maakte de in Montélimar geboren Pic de overstap naar de Franse en Europese Formule Renault 2.0 met het bekende SG Formula-team. Maar Pic was niet het enige talent binnen het team van Stephane Guerin. Alleen in de Eurocup wist Pic een race te winnen, terwijl teamgenoot Jon Lancaster regelmatig op de hoogste trede van het podium terecht kwam. Huidig Force India-testpiloot Jules Bianchi was Pic op zijn beurt in het nationale kampioenschap de baas met vijf overwinningen en de titel, tegenover nul overwinningen en de vierde plek in de einduitslag.

Revelatie

Twee seizoenen Formule Renault 3.5 en een derde plaats in 2009 later, kwam Pic in de GP2 Series terecht. Bij het al jaren matig presterende Arden International verbaasde Pic vriend en vijand door in het ‘cutthroat’-veld van de GP2 Series in zijn debuutrace de overwinning te pakken.

Ondanks de superstart van het seizoen wist Pic nog maar een enkele keer op het podium te komen. Maar aan de coureur lag het niet — zoveel was duidelijk.

Barwa Addax zag ook dat Pic vooral door de auto werd tegengehouden. Het kampioenschapsteam van 2008 sloeg zijn slag door hem binnen te halen en naast de ervaren Giedo van der Garde te stallen. Waar velen dachten dat de Nederlander met zijn ervaring de overhand zou hebben, was de 21-jarige coureur vorig jaar een ware revelatie door meerdere races en pole positions te winnen, vaak zijn teamgenoot te snel af te zijn en nog tot de laatste race een goede kans te maken op de tweede positie in het kampioenschap.

Promotie

Samen met GP2-kampioen Romain Grosjean is Pic de enige coureur van 2011 wie vanuit de GP2 Series naar een racezitje in de Formule 1 is gepromoveerd. Een volledig verdiende promotie, want het ‘net-niet’-imago dat Pic voor zijn GP2-avontuur had, heeft hij de afgelopen twee jaar volledig doen vergeten.

Charles Pic zal dit jaar voor het eerst zonder Renault-krachtbron rijden. De oudere broer van Formule Renault 3.5-coureur Arthur Pic klimt in 2012 in een auto van Marussia F1 met Cosworth-motor en zal het daarmee moeten doen. Niet de ideale omgeving voor een rookie: Lucas di Grassi en Jérôme d’Ambrosio hebben het aan den lijve ondervonden wat een achterhoede team als Marussia Racing met de Formule 1-aspiraties van een jonge coureur kan doen. Wil Pic carrière maken in de Formule 1, dan is het nu of nooit; ‘net niet’ is deze keer niet goed genoeg.

——————————

Coureurs: Charles Pic | Jean-Éric Vergne