Rubens Barrichello zal volgende week kennismaken met de nieuwe generatie IndyCar. De voormalige Formule 1-coureur is een week nadat hij door Williams op straat werd gezet, volgens berichten in de Amerikaanse autosportmedia, in Indianapolis bij KV Racing Technology opgedoken om voorbereidingen te treffen voor een vooralsnog vrijblijvende testsessie in de Dallara-Chevrolet van het raceteam.

Ovals

Jarenlang heeft Rubens Barrichello gezegd dat hij op verzoek van zijn vrouw nooit een IndyCar op een oval zal besturen, maar de kans wordt steeds groter dat de elfvoudige Grand Prix-winnaar dit jaar desondanks een van de vele Brazilianen IZOD IndyCar Series zal worden. Of bij dat programma ook de ovals horen, valt te betwijfelen, maar met een kalender van zestien races waarvan minstens elf straat- en wegraces, hoeft de voormalige Ferrari-coureur niet veel te missen.

De grote vraag is natuurlijk of de Indianapolis 500 bij de plannen zal horen. Barrichello heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de

500-mijlrace als een van de grootste races ter wereld beschouwd, maar het blijft een oval.

Tony Kanaan

Opgegroeid in de racescène van het São Paulo van de jaren ’80, waren Tony Kanaan en ‘Rubinho’ goede vrienden – een vriendschap die tot op de dag van vandaag nog heel sterk is. Kanaan ging na een seizoen Italiaanse Formule 3 richting de Verenigde Staten, terwijl zijn vriend furore maakte in de Britse F3 en al snel een plek bemachtigde bij het Formule 1-team van Jordan.

Hoewel de wegen van Barrichello en Kanaan zich vroeg in hun autosportcarrière scheidden, heeft het Kanaan er echter nooit van weerhouden om Barrichello aan te moedigen om ook in de VS te komen racen, maar tot meer dan een helmenruil voor de Indy 500 en Monaco Grand Prix van 2006 hebben deze pogingen nooit geleid.

Sebring

Of Barrichello überhaupt in de IndyCar Series gaat racen, is nog even afwachten. Voordat die beslissing genomen gaat worden, zal de 39-jarige coureur volgende week eerst de IndyCar van KV Racing tijdens een tweedaagse test in Sebring aan de tand voelen.

Het verleden heeft uitgewezen dat IndyCar een mooie afsluiting kan zijn voor de carrière van succesvolle Formule 1-coureurs en het heden bewijst dat er voor Brazilianen genoeg kansen liggen in de Amerikaanse raceklasse.

Droom

De afwisselende kalender met races in grote steden als Long Beach, Baltimore, Detroit, Qingdao en zelfs de mogelijkheid om een thuisrace door de straten van zijn geboortestad te rijden, Formule 1-stijl racebanen als Mid-Ohio, Barber Motorsports Park en Sonoma, een auto die sneller is dan een IndyCar in jaren is geweest en een raceklasse waarin de coureur nog wel het verschil kan maken, biedt Barrichello de uitgelezen kans om zijn carrière nieuw leven in te blazen en een jarenlange droom – racen op hoog niveau met Tony Kanaan – in vervulling te laten gaan.

Zal Barrichello dan ook de droom van veel Brazilianen in vervulling laten gaan en we eind maart in St. Petersburg Tony Kanaan en Rubens Barrichello als teamgenoten bij KV Racing Technology zullen zien?