Het was weer een druk weekend in de internationale autosport. De Formule 3 Euroseries, Britse Formule Renault, Le Mans Series en het BTCC kenden allemaal hun eerste races van het seizoen, evenals de Oostenrijkse Formule 3 en de Shannons V8 Touring Car National Series. Bij de motoren begon het seizoen van de Red Bull Rookies Cup, in het voorprogramma van de grote jongens.

Le Mans Series – 6 Hours of Castellet
Met een klap ging afgelopen zondag het nieuwe seizoen van de Le Mans Series van start. Door een fout van de organisatie ging het licht op groen, terwijl de pace car het veld nog aanvoerde. Gevolg: een massale crash met vele uitvallers, waaronder een groot aantal Porsches. Door de afwezigheid van de grote Peugeot- en Audi-teams en Oreca, had Pescarolo vrij spel.

Uitslag:
1. #16 Pescarolo (Emmanuel Collard (FRA) / Christophe Tinseau (FRA) / Julien Jousse (FRA))
2. #13 Rebellion Racing (Jean-Christophe Boullion (FRA) /Andrea Belicchi (ITA))
3. #41 Greaves Motorsport (Gary Chalandon (FRA) / Karim Ojjeh (SAU) / Tom Kimber-Smith (ENG))
4. #39 Pecom Racing (Matías Russo (ARG) / Luís Pérez Companc (ARG) / Pierre Kaffer (DUI))
5. #42 Strakka Racing (Danny Watts (ENG) / Jonny Kane (NIR) / Nick Leventis (ENG))

Formule 3 Euroseries – Paul Ricard
Het nieuwe Formule 3 Euroseries-seizoen is begonnen. De doorstart die de klasse hoopte te maken is het niet geworden, met een startveld van slechts twaalf coureurs, maar de nieuwe format met drie races lijkt wel te werken. Nigel Melker won de eerste race, maar een straf in de tweede betekende dat hij het weekend niet als leider in het kampioenschap verlaat. Die eer is voor Daniel Juncadella, die op zondag de derde race won, nadat Roberto Merhi een dag eerder race 2 op zijn naam had geschreven.

Uitslag race 1:
1. Nigel Melker (NED)
2. Felix Rosenqvist (SWE)
3. Daniel Juncadella (SPA)
4. Roberto Merhi (SPA)
5. Marco Wittmann (GER)

Uitslag race 2:
1. Roberto Merhi (SPA)
2. Marco Wittmann (GER)
3. Daniel Juncadella (SPA)
4. Felix Rosenqvist (SWE)
5. Carlos Muñoz (COL)

Uitslag race 3:
1. Daniel Juncadella (SPA)
2. Roberto Merhi (SPA)
3. Marco Wittmann (GER)
4. Nigel Melker (NED)
5. Laurens Vanthoor (BEL)

BTCC – Brands Hatch (Indy)
Jaston Plato is het nieuwe British Touring Car Championship sterk begonnen. De Engelsman won op het korte circuit van Brands Hatch de eerste twee races. Race 3 werd door Matt Neal gewonnen, terwijl Plato’s voorspelling dat hij met zijn S2000-motor niet aan de NGTC-motoren, mét turbo, voorbij zou kunnen komen grotendeels klopte.

Uitslag race 1:
1. Jason Plato (ENG)
2. James Nash (ENG)
3. Tom Chilton (ENG)
4. Mat Jackson (ENG)
5. Alex MacDowall (ENG)

Uitslag race 2:
1. Jason Plato (ENG)
2. Gordon Shedden (SCO)
3. Mat Jackson (ENG)
4. James Nash (ENG)
5. Paul O’Neill (ENG)

Uitslag race 3:
1. Matt Neal (ENG)
2. Mat Jackson (ENG)
3. Paul O’Neill (ENG)
4. Gordon Shedden (SCO)
5. Jason Plato (ENG)

NHRA Full Throttle Drag Racing Series – Las Vegas Motor Speedway
Twee nieuwe winnaars dit jaar in de NHRA. In de Top Fuel-klasse versloeg Antron Brown in de finale Brandon Bernstein, terwijl in de Funny Cars Robert Hight bijna zes mijl per uur sneller was dan Johnny Gray, voor een totaal van 307,79 mijl per uur.

Winnaars
Top Fuel:
Antron Brown (VS)

Funny Car:
Robert Hight (VS)

Pro Stock:
Mike Edwards (VS)

NASCAR Sprint Cup Series – Goody’s Fast Pain Relief 500
Kevin Harvick heeft er in Martinsville nog maar een overwinning aan vast geplakt, nadat hij vorige week ook al won. Op de korte oval vocht hij een mooi gevecht uit met Dale Earnhart Jr., Kyle Busch en Juan Montoya, maar was de veteraan de beste.

Uitslag:
1. Kevin Harvick (VS)
2. Dale Earnhart Jr. (VS)
3. Kyle Busch (VS)
4. Juan Montoya (COL)
5. Jeff Gordon (VS)

NASCAR Camping World Truck Series – Kroger 250
Jonny Sauter heeft dankzij winst in de Truck Series de leiding in het kampioenschap gepakt. Hij hield Kyle Busch af, waarmee hij de eerste vaste Truck-rijder werd die dit seizoen een race won.

Uitslag:
1. Jonny Sauter (VS)
2. Kyle Busch (VS)
3. Ron Hornaday (VS)
4. Kevin Harvick (VS)
5. Timothy Peters (VS)

Stock Car Brasil – Autódromo José Carlos Pace
Weinig vreugde tijdens de Stock Car Brasil-race in Interlagos. In het voorprogramma kwam Gustavo Sondermann in een zware crash om het leven. Het ongeluk, dat bizar veel deed denken aan het dodelijke ongeval van Rafael Sperafico op precies dezelfde plek drie jaar geleden, was het gevolg van de regen en smalle baan bovenop de heuvel.

WAARSCHUWING: Video van het dodelijke ongeluk, wees gewaarschuwd!

Uitslag:
1. Cacá Bueno (BRA)
2. Daniel Serra (BRA)
3. Ricardo Maurício (BRA)
4. Thiago Camilo (BRA)
5. Max Wilson (BRA)

MotoGP – Jerez
In een nat Jerez de la Frontera heeft Jorge Lorenzo met ogenschijnlijk weinig moeite zijn thuisrace gewonnen. De Spanjaard bleef landgenoot Dani Pedrosa zonder veel moeite voor, nadat Valentino Rossi de winnaar van de vorige Grand Prix, Casey Stoner, had uitgeschakeld.

Uitslag:
1. Jorge Lorenzo (SPA)
2. Dani Pedrosa (SPA)
3. Nicky Hayden (VS)
4. Hiroshi Aoyama (JAP)
5. Valentino Rossi (ITA)

Moto2 – Jerez

Uitslag:
1. Andrea Iannone (ITA)
2. Thomas Lüthi (ZWI)
3. Simone Corsi (ITA)
4. Bradley Smith (ENG)
5. Stefan Bradl (DUI)

125cc – Jerez

Uitslag:
1. Nicolás Terol (SPA)
2. Jonas Folger (DUI)
3. Johann Zarco (FRA)
4. Danny Kent (ENG)
5. Taylor Mackenzie (SCO)

Red Bull MotoGP Rookies Cup – Jerez

Uitslag race 1:
1. Philipp Öttl (GER)
2. Brad Binder (RSA)
3. Alan Techer (FRA)
4. Lorenzo Baldassarri (ITA)
5. Florian Alt (GER)

Uitslag race 2:
1. Arthur Sissis (AUS)
2. Philipp Öttl (GER)
3. Aaron España (SPA)
4. Kevin Argino (ITA)
5. Joakim Niemi (FIN)

Don Prudhomme is een van de meest populaire en meest succesvolle dragracer ooit. De Amerikaan was in de tweede helft van de jaren 70 vrijwel onverslaanbaar toen hij vier NHRA Funny Car-titels won. Zelf racen doet hij allang niet meer en het runnen van Snake Racing heeft hij na grote successen ook opgegeven. Inmiddels heeft ‘The Snake’ een andere passie gevonden: IndyCar. In wat ooit de Snake Racing-garage was, huist nu het b-team van Chip Ganassi. En de eigenaar van het gebouw zelf, die denkt na over het opzetten van een hernieuwd Snake Racing, in de IZOD IndyCar Series.

Team Felbermayr-Proton kende een uitstekend weekend in Frankrijk. Op deze foto, genomen op zaterdag, bereidt het team zich voor op wat uiteindelijk winst in de GTE Am-klasse zou worden, nadat het ongeschonden uit de startcrash was gekomen.

Vorige week vroegen we wat jullie tot nu toe van de beweegbare achtervleugel in de Formule 1 vonden. Maar het is duidelijk dat er nog geen echte mening over gevormd is.[poll id=”15″]Omdat deze week de elektrische auto in de belangstelling staat, daar een vraag over.[poll id=”16″]

“OK here we go @dariofranchitti and @TonyKanaan heres a preview for barber haha. Now we just need a dog! http://t.co/FyAaGlP” – @scottdixon9 Scott Dixon

Stel hier jouw historische droomgrid samen.

Ook in het nieuwe seizoen zijn gastschrijvers weer van harte welkom. Heb jij een mooi artikel geschreven of wil je de door jou gemaakte foto’s met iedereen delen, neem dan contact met ons op!

Volg ons ook via Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste artikelen, andere mededelingen en met ons in contact te blijven. Onze Facebook pagina heeft onlangs het 25ste lid mogen verwelkomen in de vorm van Roel Poirters, waardoor wij nu ook via een korte link te vinden zijn.

Mario Andretti greep op 4 april 1993 zijn laatste overwinning in de IndyCars. De Amerikaan behaalde daarmee zijn negentiende overwinning in de CART Series. Bovendien is hij de enige rijder die verspreid over veertig jaar overwinningen wist te behalen in de raceklasse. Zijn eerste CART-overwinning haalde hij tijdens de Gould Grand Prix 150 in 1980. Hij scoorde ook nog een titel in de CART Indy Car World Series. In 1984 werd hij gekroond als kampioen van de raceklasse, de opvolger van het USAC National Championship waar de Italiaanse immigrant ook al enorm succesvol in was.

Mario Andretti kent natuurlijk buiten de CART ook een rijke loopbaan, met onder andere een overwinning in de Indianapolis 500 van 1969. Een wereldtitel in de Formule 1 behaalde hij in 1978 en  in 1967 won de Amerikaan de Daytona 500 in NASCAR. Andretti was overigens ook succesvol in de enduranceraces met drie overwinningen in de 12 Hours of Sebring en verschillende deelnames aan de 24 Hours of Le Mans.