Dit weekend gaat het nieuwe seizoen van de IZOD IndyCar Series weer van start. Met vijf rookies op de grid is het een vrij drukke bedoeling in de strijd om de Rookie of the Year Award. Charlie Kimball zal zich daar de minste zorgen over maken, hij racet dit jaar voor de kampioen van de afgelopen drie jaar: Chip Ganassi Racing.

Gordon Kimball

Charlie Kimball is niet onbekend met de top van de autosport: als jong knulletje zag hij hoe zijn vader Gordon in de jaren 80 races met Ferrari en kampioenschappen bij McLaren won. Dat was in de Formule 1; in de IndyCars was Gordon Kimball werkzaam op de ontwerpafdelingen van de succesvolle teams van Dan Gurney en Jim Hall.

Het was bij het werk aan Jim Halls legendarische Chaparral 2K, dat Gordon ontwerper John Barnard leerde kennen. Barnard haalde Gordon 1984 naar Engeland om bij het Formule 1-team van McLaren aan de slag te gaan. In het Engelse Chertsey werd op 20 februari 1985 Charlie Kimball geboren.

Diabetes

2007: Kimball wordt gezien als een van de grootste kanshebbers om de Verenigde Staten in de nabije toekomst in de Formule 1 te vertegenwoordigen. Altijd winnend op weg naar de Formule Renault 3.5, kwam het voorlopige hoogtepunt in 2005 toen de Amerikaan met vijf overwinningen tweede in de Britse Formule 3 werd, achter Álvaro Parente wie het veld oprolde.

Maar toen kwam de racecarrière van Kimball plotseling tot stilstand. Hij werd getroffen door type 1 diabetes. Een half jaar later kon hij weer racen, maar vanaf dan was alles anderes. Kimball had nu suikerziekte om rekening mee te houden, moet daardoor altijd met een suikerspiegelmonitor rijden en indien nodig suikerwater drinken. Maar dat alles kan hij met de hulp van zijn nieuwvergaarde sponsor Novo Nordisk vanuit de cockpit, tijdens het racen doen.

IndyCar

Qua succes zit het hem de laatste jaren niet meer echt mee. Hoewel hij in Europa altijd gesteund werd door Chip Ganassi, moest hij toch de overstap maken naar het budgetvriendelijkere Amerika. In 2010 eindigde Charlie Kimball met het voorheen zeer succesvolle AFS/Andretti Autosport regelmatig op de tweede plaats, maar in geen enkele van zijn twee seizoenen in de Firestone Indy Lights won hij ook maar één race.

Voor farmaceut Novo Nordisk is de 26-jarige Kimball de ideale man om hun medicatie te promoten. Want niet alleen kan de coureur een normaal leven leiden, hij kan ook zijn dromen verwezenlijken. Daarmee is hij het bewijs dat diabetes geen handicap hoeft te zijn. De keuze om Kimball bij Chip Ganassi Racing te steunen in de stap omhoog naar de IndyCar Series was voor het Deense bedrijf dan ook snel gemaakt.

Verwachtingen

Kimball rijdt voor het beste team en heeft in Graham Rahal een snelle, ervaren teamgenoot. In de boeken is het Chip Ganassi Racing van Kimball en Rahal gescheiden van het Target Chip Ganassi Racing van Scott Dixon en Dario Franchitti, en is ook de fabriek op een andere locatie gevestigd. Maar of Target het nu leuk vindt of niet, de twee teams zullen nauw samenwerken en in werkelijkheid één team van vier auto’s vormen. Voor Dixon en Franchitti zal er niet meer veel te leren zijn van de twee jonge mannen, maar omgekeerd bevindt Kimball zich in de beste positie die hij zich kan wensen. Hij kan vanuit de luwte en met steun van drie goede, ervaren rijders, zichzelf ontwikkelen. De bal ligt nu bij Charlie Kimball.

——————————

Coureurs: J.R. Hildebrand | Charlie Kimball | Ana Beatriz | Sebastian Saavedra | James Jakes | James Hinchcliffe | Simon Pagenaud
Teams: AFS Racing