De eerste van twee testsessie die de Formule 2 in december houdt is weer ten einde. Achttien coureurs kwamen op donderdag en vrijdag in actie op het Spaanse circuit van Valencia. Twee van die coureurs zijn door de Formule 2-organisatie echter niet opgenomen in de uitslagen: vaste testcoureur Steven Kane en kampioen Andy Soucek. Beide heren waren namelijk bezig met enkele verbeterde onderdelen met het oog op 2010, terwijl de rest van het veld nog met de 2009-configuratie in actie kwam.

Dag 1 werd door Johan Jokinen als snelste afgesloten, terwijl Kevin Mirocha, net als Jokinen afgelopen seizoen actief in de Formule 3 Euroseries, op de tweede dag de snelste was.

Dan volgt nu onze ranglijst, gebaseerd op alle vijf de gehouden sessies (drie op donderdag, twee op vrijdag):

Positie Naam Punten
1. Johan Jokinen 2,2
2. Jolyon Palmer 2,4
3. Jack Clarke 4
4. Dan Clarke 4,6
5. Kevin Mirocha 5,5
6. Benjamin Bailly 6,2
7. Benjamin Lariche 7,2
8. Ricardo Teixeira 7,4
9. David Rotar 7,6
10. Ramón Piñero 7,75
11. Adam Foster 8
12. Richard Plant 10,4
13. Jordan King 10,4
14. Natalia Kowalski 13,2
15. Parthiva Sureshwaren 13,33
16. Julien Gerbi 14

Van de zestien coureurs hebben slechts twee al ervaring in de Formule 2: Palmer en Jack Clarke, die beiden niet echt wisten te imponeren afgelopen seizoen. Datzelfde had Jokinen in de Formule 3 en hij liet voorafgaand aan de test al weten dat hij zich wilde bewijzen. “ Last year I didn’t have the chance to show my true pace, so it’s important to prove how fast I can be at Valencia”, zei hij. Wat ons betreft is dat hem prima gelukt.

Mirocha had ook een moeilijk seizoen, maar revancheerde zich op vrijdag met de snelste tijd. In de ochtendsessie was hij slechts tiende, wat een relatief slecht puntenaantal tot gevolg had. Desalniettemin hebben de Formule 3-coureurs bewezen dat ze onder de juiste omstandigheden wel degelijk snel kunnen gaan over het circuit.

Voor de rest bestond het veld vooral uit Formula Palmer-coureurs en de voor het grote publiek wat onbekendere namen. Indrukwekkend was toch wel de prestatie van Jordan King. De nog maar 15-jarige Brit, die al verscheiden karttitels op zijn naam heeft staan, wist goed mee te komen met de rest van het veld en eindigde in ons klassement op 10,4 punten, evenveel als Formula Palmer-kampioen Richard Plant.

Jammer was alleen dat in deze test duidelijk werd dat de Formule 2, ondanks de naam, echt niet de klasse is die tussen de Formule 3 en Formule 1 hoort te komen. Daarvoor was het niveau van de rijders te laag. Niet zozeer qua talent, wel als je kijkt naar welke klassen ze het afgelopen seizoen in hebben gereden.

Het is echter slechts een test in december, en coureurs als Dan Clarke zullen de test vooral hebben gebruikt om zich in Europa weer in de kijker te rijden. Volgende week, wanneer er wordt getest op Portimão, verwachten we ook een beetje hetzelfde beeld, maar wanneer de voorbereiding op het nieuwe seizoen echt van start gaat, denken wij dat zal blijken dat het toch weer een mooi Formule 2-seizoen zal worden.

(bron foto: www.formulatwo.com)