Esteban Gutiérrez heeft zich na een moeilijk seizoen in de Formule 3 Euroseries weer helemaal bewezen in 2010. De Mexicaan werd de eerste GP3-kampioen ooit en verzekerde zich van een contract als derde rijder bij Sauber, in 2011.

Peter Sauber heeft met het aantrekken van Gutiérrez, wat hij eind vorig jaar al deed, weer eens bewezen oog voor talent te hebben. Want de marktwaarde van de inmiddels 19-jarige coureur was op dat moment niet hoog. Goed, hij had in 2008 de Europese Formule BMW-titel gewonnen, dus het bewijs dat hij een potje kan sturen was er wel, maar zijn debuutseizoen in de Formule 3 Euroseries verliep op zijn zachtst gezegd slecht.

Valtteri Bottas, net als Gutiérrez debuterend bij ART Grand Prix, wist 62 punten te verzamelen, wat goed was voor de derde plek in het kampioenschap, waarmee hij ook rookie of the year was. Gutiérrez daarentegen scoorde 26 punten, met een negende plek in het kampioenschap. Het was zeker niet slecht, en voor een debutant gewoon degelijk te noemen.

Maar in vergelijking met Bottas, Jules Bianchi (derde) en Nico Hülkenberg (derde, met vier overwinningen), was hij niet een bijzonder sterke debutant. De enige rijder met wie zin ART-debuut te vergelijken valt, is die van Kamui Kobayashi, die in 2006 achtste in het kampioenschap werd. De Japanner heeft het inmiddels tot de Formule 1 geschopt, en zal daar in 2011 ook rijden.

Toevallig is dat bij Sauber, waar Gutiérrez dus derde rijder zal zijn. Hij is dan niet te vergelijken met Bottas, Bianchi en Hülkenberg, die allen al verbonden zijn aan de Formule 1 – Hülkenberg is zelfs bezig aan zijn debuutseizoen bij Williams. Maar zijn carrière lijkt wel parallellen te vertonen met die van Kobayashi.

In tegenstelling tot Gutiérrez, bleef Kobayashi nog een jaar Formule 3 rijden, met een vierde plaats in het kampioenschap tot gevolg. Een jaar later reed hij in de GP2 Asia Series en werd hij kampioen, voor DAMS. Gutiérrez wist hetzelfde te presteren in de GP3, en een stuk dominanter dan Kobayashi.

Het moeilijke jaar in de Formule 3 Series heeft, gelukkig voor Gutiérrez, geen gevolgen gehad voor het vertrouwen in hem, en hij heeft nu een titel in de GP3 en een contract als reserverijder op zak. Wie de teamgenoot van Kobayashi zal worden, is nog onbekend, maar feit is wel dat zowel de Japanner als zijn teamgenoot zich in 2011 bijzonder goed moeten bewijzen.

De tweede coureur bij Sauber is Sergio Pérez geworden, eveneens Mexicaan. Hij wordt net als Gutiérrez door Telmex gesponsord en als het bedrijf van Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, een flinke vinger in de pap krijgt bij Sauber, zou het ook zomaar kunnen dat we vanaf 2012 een All Mexican Team hebben.

Hoewel ik Mexico, Gutiérrez en Pérez dat honderd procent gun, hoop ik niet dat het ten koste gaat van Kobayashi, en dat de ruimte voor Gutiérrez ontstaat, door een promotie van Kobayashi naar een ander team.