Zoals ART Grand Prix lange tijd de Formule 3 Euroseries wist te domineren en elk jaar de kampioen leverde, zo gaat dat met de Carlin/Red Bull-combinatie in de Britse Formule 3. Na Jaime Alguersuari (2008) en Daniel Ricciardo (2009) werd Jean-Eric Vergne dit jaar kampioen. Bovendien heeft de Fransman in zijn tweede Formule Renault 3.5-weekend meteen een race weten te winnen. Een portret van wat de volgende ster van de Franse autosport moet worden, na het mislukte debuut van Romain Grosjean.

Vergne werd op 25 april geboren in Pontoise, een voorstadje van Parijs en een van de meest criminele plaatsen uit de regio. Na successen in de kartsport, maakte hij in 2007 zijn debuut in de openwielracerij. In de Formula Renault Campus (later Formul’Academy en tegenwoordig F4 Eurocup geheten) werd hij kampioen, met zes overwinningen uit dertien races.

Een jaar later was het tijd voor de Formule Renault Eurocup en de niet meer bestaande West European Cup, niets anders dan een veredeld Frans kampioenschap. Overwinningen ontbraken in zijn debuutseizoen, maar over zijn resultaat in de Eurocup hoefde hij zich niet te schamen: zesde in het kampioenschap en een derde plaats in de laatste race van het seizoen. In de WEC werd hij vierde, achter Daniel Ricciardo, Roberto Merho en Andrea Calderelli. Beide resultaten betekenden dat hij de beste debutant was.

In 2009 werd een gooi naar de titel gedaan, maar hij moest genoegen nemen met een tweede plaats in beide klassen, achter Albert Costa. De Spanjaard heeft inmiddels een redelijk debuutseizoen in de Formule Renault 3.5, maar valt nog vooral op door fouten, wat volgend jaar ongetwijfeld anders zal zijn.

Vergne bewandelde een andere weg en ging naar de Britse Formule 3. Het is duidelijk het jaar van de debutanten, want Vergne werd met gemak kampioen en won dertien van de 27 races – er is nog een weekend op Brands Hatch te gaan. Bovendien wist hij in het weekend op Spa-Francorchamps alle drie de races te winnen, waarbij rekening moet worden gehouden dat de tweede race een sprintrace van twintig minuten is met de alom bekende reversed grid. Zijn voorsprong op James Calado is, met dus nog een weekend te gaan, 131 punten.

De volgende stap lijkt een logische: Formule Renault 3.5. Daarin kan hij echt bewijzen in hoeverre hij de nieuwe ster van Red Bull is. Hij heeft dit jaar al enkele races mogen rijden in plaats van de door Red Bull ontslagen Brendon Hartley. Met een elfde plek in zijn debuutrace scoorde hij net geen punten, maar in race 2 op Hockenheim werd hij vijfde. In Silverstone stond hij twee keer op het podium: tweede in race 1, derde in race 2. Die tweede plek werd prompt een overwinning toen Esteban Guerrieri om terechte, maar mierenneukerige redenen werd gediskwalificeerd.

Een ding is duidelijk: Ricciardo presteerde in de Formule 3 beter dan Alguersuari, en Vergne presteerde nog weer indrukwekkender dan Ricciardo. In de Formule Renault 3.5 kon Alguersuari niet in de buurt komen van de titel, terwijl Ricciardo grote kans heeft om zich op 10 oktober tot opvolger van Bertrand Baguette te kronen. De Australiër moest vijf races wachten op zijn eerste zege, meteen in Monaco, Vergne drie.

Alguersuari is volgens Red Bull goed genoeg om Formule 1 te mogen rijden, maar gezien de prestaties van Vergne tot nu toe, is het wel duidelijk wie de ster van de toekomst is voor Red Bull. Mark Webber zal er niet eeuwig blijven rijden, en dan zal een van de Toro Rosso-coureurs ongetwijfeld doorstromen naar Red Bull. Wellicht in 2012 al. Met een beetje geluk heeft Vergne er dan een titel in de Formule Renault 3.5 bij, en zien we hem begin maart op de grid.