Na drie eerdere pogingen is Pastor Maldonado dan eindelijk GP2 Series-kampioen geworden. Afgelopen weekend hoefde hij er uiteindelijk niet eens voor te finishen. Hoe kijkt hij terug op de samenwerking met zijn team en hoe zien zijn kansen voor de Formule 1 eruit?

Pastor Maldonado, GP2 Series-kampioen. Hoe klinkt dat?
Pastor Maldonado: “Ik ben er erg blij mee! We hebben erg hard gewerkt om eindelijk kampioen te worden, en natuurlijk is het bijzonder om het hier in Monza te winnen omdat het team uit Italië komt en ik mij hier thuis voel. Ik ben erg blij met het harde werk dat we dit seizoen verricht hebben. We waren zo competitief en het is geweldig om al zes races te hebben gewonnen en ik hoop dat we ook in Abu Dhabi nog competitief zullen zijn. We moeten de aandacht nu verleggen naar het teamkampioenschap en daarvoor blijven pushen. Het is erg close met Addax en ART, maar ik weet zeker dat we het kunnen doen.”

Je bent geen onbekende in de GP2 Series, je hebt hier altijd laten zien snel te zijn maar je kon het nooit afmaken. Wat is anders dit jaar?
PM: “Dat is absoluut het team. Zij zijn zo’n compleet, sterk team, we werken goed samen en het team is compact. Dat heeft het verschil gemaakt, vooral in het begin tijdens de wintertest. Toen ik ze zo zag werken; ik kreeg alle vertrouwen in de winst.”

Je hebt gewerkt met de vorige incarnatie van het team, Piquet Sports, wat is het verschil met toen?

PM: “Het team is vrij nieuw – de helft van hen, dus er zijn nieuwe monteurs en ingenieurs in het team en de organisatie. Het is allemaal meer geconcentreerd en ze hebben veel vertrouwen in mij, ze waren snel met pitstops, de strategieën: Alles liep gewoon goed, en dat maakt het verschil. De nieuwe ingenieurs komen uit de GT-racerij, zij zien dingen misschien anders dan GP2-ingenieurs en dat maakt ook een verschil: Ze vinden nieuwe dingen en zijn consistent vanwege de lange races.”

Hoe zal de GP2-titel een verschil in je leven maken?
PM: “Het zal zeker beter zijn voor de Formule 1. Het zal interessant worden volgende maand, want we doen erg ons best, zelfs mijn land [Venezuela], en dat helpt veel om een goede kans te maken in de Formule 1. Ik denk dat ik het daar erg goed kan doen en we concentreren ons op een goed team waar ik mijn best kan doen. En de titel is belangrijk. Om daar naartoe te gaan met de titel, dat zegt veel.”

Heb je een ijzer in het vuur voor de Formule 1?
PM: “Op dit moment niet, maar zo werkten we de laatste twee of drie maanden terwijl we ons concentreerden op het kampioenschap hier. We hebben nog niets, maar we hebben met veel teams gesproken en er is veel interesse en nu ga ik mij meer bezighouden met het krijgen van het beste stoeltje voor de toekomst.”

Paspoort

Naam: Pastor Rafael Maldonado Motta
Geboortedatum: 9 maart 1985
Geboorteplaats: Maracay, Aragua, Venezuela
Nationaliteit: Venezolaanse
Woonplaats: Monaco, Monte Carlo
Lengte: 1,73 meter
Gewicht: 68 kilogram

Raceklasse: GP2 Series
Team: Rapax
Titels: 2004 Formula Renault 2.0 Italia, 2010 GP2 Series