Door vanochtend pole position te pakken voor de race in Monza, werd Esteban Gutiérrez de allereerste GP3 Series-kampioen ooit. Tijd om nader kennis te maken met deze snelle Mexicaan.

Esteban Gutiérrez, de eerste GP3 Series-kampioen ooit. Hoe klinkt dat?
Esteban Gutiérrez: Wel, ik denk dat het team en iedereen achter het project – sponsoren, mijn familie, mijn broers, mijn vriendin en iedereen uit Mexico en Latijns Amerika, een echt onderdeel hiervan zijn, want een deel van mijn motivatie komt uit de steun die ik van mensen krijg.

We hebben geprobeerd ons best te doen om precies en intelligent te werken binnen het team. We werken op een uitstekende en vriendschappelijke manier samen en we zijn erg betrokken met elkaar, waardoor een erg goede, positieve mentaliteit is ontstaan gedurende het seizoen. Ons belangrijkste doel was niet alleen om races te winnen en kampioen te worden, maar ook om consistent te zijn en iedere race te finishen en op een consistente manier snel te blijven. Dit hebben we vanaf het begin bereikt en daarom zijn we blij en tevreden met het seizoen – niet alleen hebben we het kampioenschap behaald, maar we hebben dit op overtuigende wijze gedaan.

Ik waardeer de steun van iedereen enorm, ook van iedereen in het team die hier bij mij zijn. Het was een erg leuk seizoen en we hebben samen een mooie tijd meegemaakt. We hebben nog twee races voor de boeg en moeten geconcentreerd blijven en proberen nog tenminste één keer te winnen dit seizoen.

We zien het werk op het circuit dat nodig is om races te winnen, maar wat is er achter de schermen allemaal voor nodig, dat mensen niet zien?
EG: Ik woon in Parijs, dichtbij het team, dus ik bezoek de fabriek vrij vaak, waar ik overleg heb met mijn ingenieur, de teameigenaar en mijn monteurs om met hen te communiceren. Ik denk dat dit iedereen positieve motivatie geeft. Het werk achter de schermen is veel werk dat op het circuit niet zichtbaar is, maar we werken aan het analyseren van data en de set-up, wat erg belangrijk is dit seizoen aangezien dit het eerste seizoen van de GP3 Series was.

Je kende een erg goed seizoen enkele jaren geleden in Formule BMW waardoor mensen je leerden kennen. Dit was het eerste jaar van de GP3. Wat was het idee achter je overstap naar de GP3, in plaats van naar een andere raceklasse? Wat overtuigde je?
EG: Wel, het was een lastige keuze tussen Formule 3 en GP3, maar we besloten voor de GP3 te gaan. Ja, Formule BMW was erg positief en Formule 3 nog meer, ik heb daar veel geleerd en de ervaring was erg waardevol, dus gingen we vol vertrouwen en met een goed team naar de GP3. Ik denk dat het de beste keuze was die we dit seizoen hadden kunnen maken.

Paspoort

Naam: Esteban M. Gutiérrez Gutiérrez
Geboortedatum: 5 augustus 1991
Geboorteplaats: Monterrey, Nuevo Leon, Mexico
Nationaliteit: Mexicaanse
Woonplaats: Parijs, Frankrijk
Lengte: 1,80 meter
Gewicht: 61 kilogram

Raceklasse: GP3 Series
Team: ART Grand Prix
Titels: 2010: GP3 Series, 2008: Formula BMW Europe, 2007: Formula BMW USA Rookie of the Year