emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

Kwalificatie Duitsland: strijd tussen Red Bull en Ferrari

Kwalificatie Duitsland: strijd tussen Red Bull en Ferrari

De kwalificatie voor de Grote Prijs van Duitsland vond vandaag plaats. De training eerder op de dag gaf al een goede voorbode van wat ging komen: een strijd tussen de Red Bull- en Ferrari-coureurs. Uiteindelijk ging Sebastian Vettel er met de pole-position vandoor, zijn derde op rij. Fernando Alonso werd tweede, voor Felipe Massa en Mark Webber.

Q1

Het eerste kwalificatiedeel kende eigenlijk weinig verrassingen. De nieuwe teams gingen niet door, evenals Vitantonio Liuzzi, die dat in China en Turkije ook al overkwam. Het was nu echter geen langzame auto die daarvoor zorgde, maar een crash. Na vijf minuten eindigde de Italiaan op het rechte stuk in de muur, nadat hij op het gras was gekomen. Dom, aangezien het geregend had en het gras dus nat was.

De Italiaan had nog wel een tijd neergezet en eindigde daarmee uiteindelijk als 22e, voor Sakon Yamamoto. De Japanner kan dit weekend zijn teamgenoot veel minder goed bijhouden in de kwalificatie, maar dat is ook niet zo gek: vorige keer reed hij tegen Karun Chandhok, die het vooral van de racepace moet hebben. Nu nam hij het op tegen Senna, die sterk is in kwalificeren.

Jarno Trulli werd achttiende, voor Heikki Kovalainen en Timo Glock. De Duitser leek bijna voor een stunt te gaan zorgen, want halverwege de sessie stond hij bij de beste zeventien, maar hij werd uiteindelijk met de neus op de feiten gedrukt. Teamgenoot Lucas di Grassi zette helemaal geen tijd neer vanwege problemen met de auto, waar het team de hele dag al last van had.

Q2

In het tweede deel strandden zoals verwacht de Toro Rosso’s en ook Adrian Sutil. De Duitser had in de vrije training niet kunnen rijden door een kapotte aandrijfas en had dus ook geen goede voorbereiding op de kwalificatie gehad. Dat was zichtbaar en hij kwam niet verder dan de veertiende tijd, voor Pedro de la Rosa, Jaime Alguersuari en Sébastien Buemi.

De vijftiende plek van De la Rosa was tegenvallend. Sauber had namelijk gehoopt hoge ogen te gooien en een of zelfs twee auto’s in Q3 te krijgen, maar dat lukte niet, aangezien ook Kamui Kobayashi het niet haalde: twaalfde, voor Petrov. Het excuus? Let op… verkeer! Verrassend! “On my second run in Q2 I had traffic and needed to slow down a bit”, zei hij. “Obviously this wasn’t good for the tyre temperatures and I had a lack of grip afterwards. However, from 12th on the grid I should still be able to score points tomorrow.”

De strijd om de elfde plek (of eigenlijk: de strijd om géén elfde te worden) ging tussen drie landgenoten: Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Michael Schumacher, en rookie Nico Hülkenberg in de Williams. De uitslag is veelzeggend voor hoe de return van Schumacher in de Formule 1 verloopt. Hij was namelijk degene die het niet haalde in de slotseconden van Q2 en zal de race als elfde starten.

Q3

Jenson Button werd vijfde, Lewis Hamilton zesde, Robert Kubica zevende, Rubens Barrichello achtste, Rosberg negende en Hülkenberg tiende. Zij waren echter niet relevant voor waar het in Q3 echt om draaide: de strijd om pole tussen Ferrari en Red Bull. De stand in het kampioenschap geeft het niet weer, maar de Ferrari is nog altijd een sterke auto en Alonso bewees dat al het hele weekend.

De Spanjaard ging zijn laatste ronde in, in de wetenschap dat een Red Bull de pole in handen had, eerst Webber, later Vettel. Hij gaf alles, maar kwam uiteindelijk slechts twee duizendsten van een seconde te kort op Vettel, die daarmee pole-position scoorde. Alonso werd tweede, voor teamgenoot Massa en Webber. De Australiër heeft in het kampioenschap zeven punten meer dan Vettel en het lijkt erop dat de Duitser na morgen weer de overhand zal hebben in de titelstrijd.

En dat betekent dat de nieuwe onderdelen dus ook naar Vettel zullen gaan. Webber weet dat, en in Engeland bewees hij wat hij waard is als hij ergens voor moet knokken. Met ook nog twee snelle Ferrari’s tussen hem en Vettel, en twee McLaren-coureurs die nooit opgeven achter hem, kunnen we ons opmaken voor een erg spannende Grand Prix van Duitsland.


[Foto(’s): Getty Images / Red Bull]


Share with your friends
Submit