Er is het afgelopen weekend veel gespeculeerd over de reden achter de vervanging van Bruno Senna door Sakon Yamamoto. Algemeen werd aangenomen dat Hispania Racing geld nodig had van Yamamoto en de Japanner daarom ‘een kans wilde geven’. Het Duitse Motorsport-Magazin beweert echter dat de zaak net iets anders ligt…

Vijf miljoen euro

We schrijven de week in aanloop naar de Britse Grand Prix. Niet Karun Chandhok en Sakon Yamamoto worden door Hispania Racing in de racewagens van het team verwacht, maar Bruno Senna en Yamamoto. Want het was niet de Braziliaan die nog zijn centen niet op tijd aan het team over had gemaakt, maar de Indiër. Prettige bijkomstigheid is de vijf miljoen euro die voor het team klaarstaat wanneer de Japanner het seizoen uitrijdt.

In de loop van donderdag wordt de verlaatte betaling alsnog voltooid. Drie coureurs met een geldig racecontract, waarvan één met een flinke zak geld. Wie kiest Colin Kolles? Senna en Chandhok ligt voor de hand, maar die vijf miljoen euro zijn wel erg aantrekkelijk…

E-mail

Aan het eind van de dag komt er een e-mail binnen voor Kolles: Senna heeft aan zijn betaalverplichtingen voldaan, is de strekking van het mailtje. Maar wat Senna niet weet en de Duitse Roemeen ziet, is dat er met die e-mail per ongeluk een stuk tekst van de coureur mee is verzonden naar zijn teammanager met daarin niet bepaald vlijende woorden over zijn teammanager.

Van wie die e-mail afkomstig is zegt Motorsport-Magazin niet, maar er kan worden aangenomen dat het om een zaakwaarnemer van Senna gaat.

Stilzwijgen

De verklaring van de Duitse website klinkt zeer plausibel: het team was gehuld in stilzwijgen over de vervanging van Senna, maar zei wel dat hij in Hockenheim weer in de Dallara zal zitten. Een vreemde gang van zaken wanneer het enkel om sponsorgeld draait, zeker wanneer het op zo’n laat moment en ongebruikelijk moment – donderdagavond – bekend wordt gemaakt. Een ander verhaal wordt het wanneer het een disciplinaire maatregel betreft – dat soort zaken houdt iedereen liever intern. Voor een team als Hispania Racing is het afkopen van een contract een veel te duur grapje. Op deze manier kan er zelfs nog een flinke duit worden verdiend aan Senna’s schorsing.

Hockenheim

Dat geld niet zaligmakend is, weet ook Kolles. Want hoe goed Yamamoto op Silverstone ook presteerde, Senna had het waarschijnlijk beter gedaan. Daarom zit het neefje van Ayrton Senna in Hockenheim weer achter het stuur. Nadat hij zijn straf heeft uitgezeten.