Bernie Ecclestone is al enige tijd niet meer in het nieuws geweest met een opmerkelijke uitspraak, dus vond hij het eerder deze week weer eens tijd worden voor een nieuwe dwaze uitspraak: de FOTA zou volgens de Godfather van de Formule 1 geen plaats in de sport hebben.

De Formula One Teams Association (FOTA) werd in 2008 door de teams opgericht om gezamenlijk meer invloed op de regelgeving in de Formule 1 hebben. Vorig jaar dreigde de FOTA, zij het zonder uitgesproken steun van enkele afvallige teams, als reactie op het door de FIA voorgenomen budgetlimiet zich af te splitsen van de Formule 1.

It [FOTA] will never work because it is made up of teams that fight against each other on the circuit,” zei Ecclestone tegen La Gazzetta dello Sport. “When the teams discuss the rules, everyone tries to benefit. The teams wanted to divide F1, but now they understand that it is good to give importance to the money that they get [from the Formula One Management]. There is no space for FOTA.”

Stille coup

Ecclestone weet waar hij het over heeft: de Formule 1-supremo was in de jaren ’70 en ’80 verwikkeld in een felle strijd tussen de door hem geleidde Formula One Constructors Association (FOCA) en de FISA, de inmiddels afgeschafte autosporttak van de FIA. Ecclestone was toen teambaas van Brabham en vond dat de Formule 1-teams meer profijt van de commerciële kant van de sport moesten hebben. De FOCA won deze oorlog in 1981 toen de Concorde Agreement de commerciële rechten van de teams op papier vastlegde.

Met de Concorde Agreement in plaats werd de FOCA overbodig en staakten al snel alle activiteiten van de organisatie, waarop Ecclestone zijn kans schoon zag om een stille coup te plegen. Hij richtte wat nu het Formula One Management (FOM) heet op dat de commerciële rechten van de teams zou beschermen en peuterde zo miljarden euro’s los bij televisiezenders, racepromoters, merchandiseproducenten, gamemakers, en ieder ander die gebruik wilde maken van alles wat ook maar met de Formule 1 te maken had.

Seniele man?

De 79-jarige Brit weet dus dondersgoed wat een verenigde teamorganisatie kan aanrichten. Heeft de FOTA dan geen plaats binnen de Formule 1? Absoluut wel. Maar daarvoor moet het FOM eerst uit de Formule 1 verdwijnen, weet ook Ecclestone. Dat wil hij niet, want dan verliest zijn bedrijf alle bestaansrecht en Bernie daarmee enorm veel geld. En geld verliezen is iets wat ten koste van alles vermeden moet worden, ook wanneer dat inhoudt dat de historie van zijn eigen FOM ontkent moet worden.

Ecclestone wordt regelmatig afgedaan als een seniele man die zijn beste tijd gehad heeft. Maar het tegendeel is waar: hij is een enorm sluwe vos die constant uit is op meer geld en meer macht voor zichzelf en het FOM en als geen ander weet hoe hij partijen tegen elkaar uit moet spelen. Zijn dwaze uitspraak is dan ook niet meer dan een angstkreet. Want Bernie is bang voor de FOTA. Maybe he can make them an offer they can’t refuse?