Overal om ons heen zien we bloggers, websites, tijdschriften, enzovoort lijstjes posten. Dus wij kunnen niet achterblijven. Hierbij volgt mijn top vijftien van het afgelopen racejaar. Ik ‘beperk’ me daarbij tot de klassen die ik echt heb gevolgd: F1, F2, GP2, WSR, Superleague, A1GP, IndyCar, WTCC (hoewel ik uit die klasse niemand in mijn lijst heb opgenomen) en F3 (Brits en Euroseries). Vandaag verschijnen de nummers 15-11, een dag later de nummers 10-6 en overmorgen de top vijf. Vandaag staan er alleen coureurs uit opstapklassen naar de Formule 1 in de lijst.

15. Alexander Sims
De rookie van Mücke in de Formule 3 Euroseries verloor in het rookiekampioenschap van Valtteri Bottas (die verderop in het klassement nog voorbij komt) en zal volgend jaar ook de teamgenoot zijn van de Fin bij ART Grand Prix. In 2008 won hij de McLaren Autosport BRDC Award, die jaarlijks aan het meest veelbelovende talent uit Engeland wordt uitgereikt. Hij stapte in bij Mücke in de Euroseries en kon nog niet meteen zijn draai vinden en finishte vaak buiten de punten. Een podiumplaats op de Norisring leek een toevalstreffer, maar vanaf het weekend in Oschersleben begonnen de resultaten te komen, wat hem een stoeltje bij ART opleverde. Daarmee is Bottas ook niet dé favoriet voor de titel in 2010. Hij krijgt grote concurrentie van Sims.

Baguette-914. Bertrand Baguette
Na de eerste races in de World Series by Renault leek de titelstrijd te gaan tussen de dominerende Marcos Martínez en Charles Pic. De prestaties van de Spanjaard zakten echter in en Pic was niet altijd even consistent, met als ‘hoogtepunt’ de openingsrace van het seizoen. De Fransman vloog daar op weg naar de grid al van de baan. Baguette intussen pakte drie tweede plaatsen in de eerste twee raceweekenden en finishte sindsdien élke race in de punten. Alleen in Barcelona, de tweede race van het seizoen, viel hij uit. Een terechte kampioen dus en het levert hem een test op bij Renault tijdens de rookietestdagen.

bottas13. Valtteri Bottas
Op de dertiende plaats vinden we Valtteri Bottas, die over een paar jaar ongetwijfeld in de Formule 1 te vinden is. Het is een van de grootste talenten die momenteel in Europa racet en zijn prestaties dit jaar bewijzen dat. Rookiekampioen in de Formule 3, maar winnen deed hij niet. In het normale kampioenschap dan, want na de kwalificatiestraf van teamgenoot Jules Bianchi tijdens de Masters of Formula 3 op Zandvoort wist hij die race redelijk eenvoudig te winnen. Toch staat hij relatief laag in deze lijst, omdat hij nog niet echt geweldige prestaties had – maar dat is logisch als rookie, en ik kan niet wachten op zijn strijd met Sims volgend jaar.

nico

12. Nico Hülkenberg
Nico Hülkenberg werd in de GP2 kampioen als rookie, pakte op de Nürburgring de eerste perfecte score in een weekend sinds Nelson Piquet dat in 2006 op de Hungaroring deed, en werd al voor het laatste weekend kampioen. Toch staat hij slechts op de twaalfde plaats. Zoals ik in mijn eerdere blog al over hem schreef, weet hij nog niet als racer te overtuigen. Talent heeft hij weldegelijk, maar hij teert nog steeds wat te erg op het goed kwalificeren/starten en vanaf daar een race te controleren. Wat natuurlijk helemaal geweldig is, maar met de Williams zal hem dat in de Formule 1 niet lukken, en als hij resultaten wil, zal hij, zeker met het testverbod, toch ook wat aan het racen moeten doen. Desondanks een verdiend GP2-kampioen en een verdiende overstap naar de Formule 1.

andysoucek11. Andy Soucek
Dan de volgende kampioen uit het lijstje, Andy Soucek. Ja, hij werd kampioen. Ja, hij domineerde. Ja, hij hoort in mijn ogen in de Formule 1. Maar zijn concurrentie maakte ook wel ontzettend veel fouten of reed inconsistent rond. Neemt niet weg dat Soucek zelf geweldig reed dit jaar, maar in mijn ogen waren er tien coureurs toch net iets beter dan de Spanjaard met Oostenrijks bloed. Ik hoop nog wel dat hij in zijn rookietest flink indruk maakt, zodat hij toch nog een Formule 1-rol weet te vervullen in 2010. Williams heeft voor zover ik weet nog geen derde rijder, sinds de promotie van Hülkenberg. Soucek lijkt me een ideale kandidaat, om dan in de toekomst Rubens Barrichello op te volgen.

Morgen de nummers 10 tot en met 6 uit de lijst!

(fotobronnen: www.radicalsportscars.com (Sims), www.bertrand-baguette.com (Baguette), www.f3euroseries.com (Bottas), www.nico-huelkenberg.com (Hülkenberg) en www.formulatwo.com (Soucek))

——————————

15-11 | 10-6 | 5-1