In het verslag over de vrijdagtrainingen heb ik het incident van Lewis Hamilton al kort genoemd: de Brit werd door de politie gepakt wegens gevaarlijk rijgedrag door de straten van Melbourne. Zijn Mercedes is in beslag genomen en hij kan een hoge boete verwachten.

Rocky Pantaleo, oprichter van de La Porchetta-pizzeria’s in Australië, kwam een dag eerder om het leven bij een motorongeluk, op nog geen vijftig meter van waar Hamilton werd gepakt. Pantaleo, op weg naar de Grand Prix, kwam met zijn motor in botsing met een auto, en er wordt nog onderzocht welke partij schuldig was. Mogelijk heeft de bestuurder van de auto een rood stoplicht genegeerd.

De Australiër van Italiaanse afkomst was overigens zelf geen lieverdje. Hij heeft onder andere iemand doodgeschoten en had zijn rijbewijs nog geen twee weken terug, nadat hij deze zes maanden kwijt was geweest vanwege het rijden onder invloed. Meer daarover valt te lezen in de Herald Sun.

Terug naar Hamilton. Volgens ooggetuigen gedroeg hij zich vol schaamte, nadat de politie hem staande had gehouden. En terecht natuurlijk. Los van dat zijn acties gebeurden in de buurt van een plek waar eerder iemand de dood vond (wat gewoon sensatiezoekerij is om dat met elkaar in verband te brengen), hoort iemand met zijn staat van dienst zich niet als een stoer jongetje dat net zijn rijbewijs heeft te gedragen.

Natuurlijk hebben zijn acties op de openbare weg niets te maken met hoe hij zich op het circuit gedraagt. Een woordvoerder van het circuit van Albert Park wist nog niet of Hamilton deel kon nemen aan de kwalificatie, die vannacht plaatsvindt, maar ik zie eigenlijk geen reden waarom niet. Coureurs zijn in het verleden zo vaak gepakt terwijl ze over de 200 kilometer per uur reden, en raakten hun rijbewijs kwijt.

Voor Hamilton is het ook de tweede keer in een jaar tijd dat hij door het stof moet kruipen door incidenten in Australië. Dit jaar was het gevaarlijk rijgedrag, vorig jaar was het de overbekende liegate. Zelf heeft hij nog verklaard dat hij altijd enorm geniet van de Australische Grand Prix, maar die liefde lijkt niet helemaal wederzijds te zijn.

Over enkele uren zal blijken of de problemen op vrijdag invloed hebben gehad op de gemoedsrust van Hamilton, die ongetwijfeld graag zal winnen, nadat hij in Bahrein derde werd achter de Ferrari’s.

Onze analyse van de eerste twee trainingen is hier te lezen.