MotorRacingBlog.nl kan met trots het eerste exclusieve interview uit haar bestaan presenteren. De Canadees Philip Major komt dit jaar uit in de Firestone Indy Lights, nadat hij enkel jaren in de Britse Formule 3 heeft doorgebracht. Hij maakt zijn debuut in de Amerikaanse klasse voor het team van Sam Schmidt Motorsports, dat in 2007 nog kampioen werd. Doel is de titel terug te brengen bij het Amerikaanse team.

De 21-jarige Major werd op 8 december 1988 geboren in Ottawa en is daarmee slechts een ruime maand jonger dan Formule 1-coureur Sébastien Buemi. Major werd in 2004 vice-kampioen in de NCKC Series, in de Jr. Heavy-klasse. Een jaar later reed hij als 16-jarige in de Honda Michelin Challenge Series, en werd vice-kampioen in het rookiekampioenschap. Ook was hij coureur van het jaar van de Motorsport Club of Ottawa.

Na twee jaren in de Formule BMW USA was het tijd om de Atlantische Oceaan over te steken en bracht hij twee jaren door in de Britse Formule 3, om dit jaar weer terug naar Noord-Amerika te gaan.

MRB: Philip, de laatste twee jaar heb je in de Britse Formule 3 doorgebracht, maar nu keer je terug naar de Verenigde Staten. Hoe ben je tot die beslissing gekomen?

PM: “Naar mijn mening is dat de beste optie voor mij op dit moment. Ik heb in de winter veel met Sam Schmidt gepraat over het rijden in de Indy Lights en ik denk dat we een goed programma in elkaar hebben gezet. Het team is erg hongerig om de successen van weleer terug te halen en dit is ook het type team waarmee ik geassocieerd wil worden.”

MRB: In 2007 won je team, Sam Schmidt Motorsports, nog de titel, maar in 2008 en 2009 werd deze aan Andretti verloren. Zie je jezelf als belangrijke titelkandidaat, dit jaar?

PM: “Natuurlijk is het ons doel om de Indy Lights te winnen! Ik besef dat ik een rookie zal zijn op de nieuwe circuits, maar ik weet zeker dat ik snel de juiste snelheid zal weten te vinden met dit team.”

MRB: Er zijn ook redelijk wat ovals op de kalender. Hoe zorg je dat je klaar bent voor die ervaring?

PM: “Het is voor rookies verplicht om een paar dagen te testen op een oval, voorafgaand aan de eerste oval-race. Ik zal zelf veel gebruik maken van de ervaring van mijn team om in een zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk te leren. De eerste oval is op Indianapolis en tegen die tijd zal ik er zeker klaar voor zijn.”

MRB: Je bent Noord-Amerikaan, maar is het je doel om succesvol te zijn in de IndyCar Series, of in de Formule 1? Of heb je andere ambities in je carrière?

PM: “Het zou geweldig zijn om aan beide klassen deel te nemen, maar eerst wil ik me concentreren op een succesvol jaar in de Indy Lights. Ik houd enorm van het racen en het zou een droom zijn om in een van beide klassen te rijden.”

MRB: Je bent Canadees, maar volg je het US F1 Team ook en wat verwacht je van hun prestaties dit jaar in de Formule 1?

PM:Het is een nieuw team, dus hun eerste jaar gaat sowieso moeilijk worden. Het zal een zwaar leerproces worden. Maar de teamgeest is zo geweldig, dat ik denk dat het team de komende jaren erg goed zal presteren.”

We danken Philip Major voor zijn tijd en wensen hem veel geluk bij het veroveren van de Indy Lights-titel dit jaar.

(Foto afkomstig van de site van Philip Major)