emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

Nothing important happened today: #SpaEuroRace

Nothing important happened today: #SpaEuroRace

GT’s, touring cars, single-seaters en silhouette cars in één weekend. Dat klinkt als de Spa Euro Race.

Britcar Endurance Championship. Round 3 Spa Euro Race at Spa-Francorchamps 7 June 2014

De Spa Euro Race is er de laatste jaren niet op vooruitgegaan. Werd het weekend ooit bezocht door kampioenschappen als GT Tour, International GT Open en FIA Formule 2, anderhalve week geleden moesten we het met de Supercar Challenge, Britcar, Midjet, Franse Clio Cup en Formula Renault 2.0 Alps doen. Niet slecht, maar internationale allure straalt de Spa Euro Race niet meer uit.

Clio Cup France. Round 3 Spa Euro Race at Spa-Francorchamps 7 June 2014

Het mocht de pret echter niet drukken: een vol programma, een aantal mooie auto’s en gratis toegang moet het voor de fans de moeite waard gemaakt hebben om toch een kijkje te komen nemen.

Supercar Challenge. Round 3 Spa Euro Race at Spa-Francorchamps 7 June 2014

Hoogtepunt van de middag was de Supercar Challenge-race. Hoewel er soms een beetje lacherig gedaan wordt over de ragtag opzet en het barbecue-imago van het kampioenschap, is er weinig aan te merken op de topteams die weinig onderdoen voor internationaal racende teams. Dat RaceArt met de splinternieuwe Viper GT3-R de concurrentie geen harde slaag gaf, zegt wat dat betreft genoeg.

Supercar Challenge. Round 3 Spa Euro Race at  Spa-Francorchamps 7 June 2014

Henry Zumbrink domineerde het weekend met de Volvo S60 V8 van Volvo Reede Racing by Day-V-Tec. In beide races pakte de Nederlander de overwinning. De STCC-silhouette-bolide was geen match voor de bulderende GT’s–zéker niet nadat de RaceArt Viper door mechanische pech de verwachtingen niet waar kon maken.

Supercar Challenge. Round 3 Spa Euro Race at  Spa-Francorchamps 7 June 2014

De Supercar Challenge op de voet volgen doe ik niet en daar heb ik ook geen behoefte aan. Toch heb ik een zwak voor de series. In tegenstelling tot menig ander kampioenschap ontbreekt het men bij de Supercar Challenge compleet aan (misplaatste) pretenties en is de sfeer altijd relaxt. Bovendien: er doen een aantal prachtige wagens mee die je in geen enkel ander Nederlands kampioenschap te zien krijgt.

Britcar Endurance Championship. Round 3 Spa Euro Race at Spa-Francorchamps 7 June 2014

In de oude pitstraat stonden de Britcar-deelnemers opgesteld. Voor het Britse langeafstandskampioenschap was de Spa Euro Race met de twee races van anderhalf uur de enige buitenlandse excursie dit seizoen.

Britcar Endurance Championship. Round 3 Spa Euro Race at Spa-Francorchamps 7 June 2014

Britcar en de Supercar Challenge deelden een aantal deelnemers. Eén van hen was Cor Euser Racing met de Lotus Evora GT4. De oude Euser deelde zijn auto met ervaren Lotus-piloot Osman Yusuf. Het duo won op zaterdag op een bizarre manier de race in hun klasse: Euser kwam met een kapotte band de pits in, maar mocht deze niet meer verlaten omdat het licht op rood sprong nadat de overall-winnaar over de finish was gekomen. Echter, doordat de Evora alle andere auto’s in de klasse op een ronde gezet had, werden Euser en Yusuf toch als winnaar geclassificeerd.

Britcar Endurance Championship. Round 3 Spa Euro Race at Spa-Francorchamps 7 June 2014

Tegen de Mosler MT900 GT3 kon niemand op. De wagen van Neil Garner Motorsport zette het hele veld op een ronde achterstand in een toch al niet erg boeiende wedstrijd. Het zegt verder ook niets over de auto zelf: de MT900 GT3 is al jaren over de top heen en zonder steun van fabrikant Mosler, dat een jaar geleden haar deuren moest sluiten, wordt de auto ook niet meer verder ontwikkeld. Niet dat dat tot een jaar geleden überhaupt nog gebeurde…

Supercar Challenge. Round 3 Spa Euro Race at  Spa-Francorchamps 7 June 2014

Hoewel de MT900 GT3 een prachtige bolide is en aan het technische GT3-reglement voldoet, heeft de FIA nooit goedkeuring gegeven voor homologatie. Daarom is de Mosler nooit in de grote races te bewonderen geweest en gedoemd de dagen te slijten in obscure raceklassen.

Formula Renault 2.0 Alps. Round 4 Spa Euro Race at Spa-Francorchamps 7 June 2014

Nyck de Vries liet in Formula Renault 2.0 Alps weer zien wie de baas is. De Nederlander won op zaterdag en zondag, pakte beide pole positions and reed in beide races de snelste ronden. Matevos Isaakyan is goed, maar niet goed genoeg om De Vries af te stoppen.

Clio Cup France. Round 3 Spa Euro Race at Spa-Francorchamps 7 June 2014

Al met al was het een leuke en leerzame dag fotograferen voor Sportscar-Info.de. Maar iedere dag op het circuit is dan ook een goede dag.


[Foto(’s): Miguel Bosch / MotorRacingblog.nl]


Share with your friends
Submit