emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

Zon, zee, endurance: #12HZV

Zon, zee, endurance: #12HZV

Nederland heeft er een mooie langeafstandsrace bij; daar zal men het bij Mercedes-Benz ongetwijfeld ook mee eens zijn. De première van de 12H Zandvoort zag het hele podium bezet worden door de Duitsers.

24H Series. Round 3 12H Zandvoort 30 May 2014

De overmacht van Mercedes-Benz op het podium betekent allerminst dat de race een saaie bedoeling was. In tegendeel. De eerste drie uur, verreden op vrijdag, kende een fel gevecht tussen de in Martini-kleuren gehulde SLS AMG van Car Collection met het kwartet Peter Schmidt, Christian Bracke, Mirko Schultis en Renger van der Zande achter het stuur, en de Tsjechische Scuderia Praha Ferrari 458 Italia GT3 van Jiri Pisarik, Jaromir Jirik en Peter Kox.

24H Series. Round 3 12H Zandvoort 30 May 2014

Met 51 deelnemers was er niets mis met de animo. Veel grote namen waren er niet, maar met Maximilian Buhk (Hofor-SLS), Renger van der Zande (Car Collection-SLS) en Peter Kox (Scuderia Praha-Ferrari) waren er toch drie van de beste sports car-coureurs van de wereld aanwezig. Dat het slechts bij dit trio bleef, was wel jammer, want er kwamen dit weekend weinig Europese GT-kampioenschappen in actie.

24H Series. Round 3 12H Zandvoort 30 May 2014

Om tegemoet te komen aan de geluidsnormen werd de race in twee delen verreden: drie uur op vrijdag, de overige negen uur op zaterdag. Een oplossing die wat mij betreft beter gevonden had kunnen worden in één acht- of zesuursrace. 3+9 doet toch wat knullig aan.

24H Series. Round 3 12H Zandvoort 30 May 2014

Na de eerste drie uur zette de strijd zich zaterdag voort. De tweede Hofor-Racing-bolide met onder anderen Christiaan Frankenhout en Buhk wisselde de leiding af met Scuderia Praha en de Martini-SLS van Car Collection. Voor de Tsjechen eindigde het avontuur na 261 ronden in Scheivlak nadat de Ferrari 458 Italia GT3 betrokken was geraakt bij een enorme crash met een langzamere deelnemer. Car Collection kwam daar ook goed weg: slechts enkele centimeters zaten tussen de op ramkoers met de vangrail liggende Ferrari en de uiteindelijke winnaar.

24H Series. Round 3 12H Zandvoort 30 May 2014

De ontsnapte Mercedes-Benz nam de leiding over en gaf deze niet meer uit handen. Een goede drie ronden zat tussen de winnaar en de als tweede geëindigde Hofor-Racing-Mercedes-Benz.

24H Series. Round 3 12H Zandvoort 30 May 2014

Vanuit Down Under kwamen drie Ford Focus V8’s van MARC Cars Australia. Hoewel het beste resultaat slechts zilver was, kon dit indrukwekkende autootje aardig meekomen met de bewezen Audi TTRS van Besaplast Racing Team, dat na twaalf uur als winnaar in SP2 over de eindstreep kwam. Laat er overigens geen twijfel over bestaan: er is een goede reden voor dat de Focus V8’s in een klasse voor specials racen, aangezien enkel de carrosserie nog origineel is. Ook de Audi TTRS, vooral succesvol in VLN, heeft nog maar weinig gemeen met het productiemodel.

24H Series. Round 3 12H Zandvoort 30 May 2014

Opmerkelijk in SP2 was het optreden van GC Automobile Factory. Het Franse team lag lange tijd aan de leiding maar viel in de laatste uren terug naar de vierde positie.

24H Series. Round 3 12H Zandvoort 30 May 2014

Een andere Nederlander in een GT3, Jeroen Mul, haalde samen met Michael Golz en Maximilian Völker in de Lamborghini Gallardo FL2 GT3 de vierde plek uit het vuur. Hun optreden was vrij anoniem, al kwamen ze nog wel tot 22 seconden van het podium.

24H Series. Round 3 12H Zandvoort 30 May 2014

Al met al was de 12 uur van Zandvoort een leuke race om te zien. Of beter gezegd: om bij te zijn. Want het weer was heerlijk, de duinen niet overbevolkt en de toegangsprijs en vrije toegang tot de paddock en grid zoals we van de 12H Series gewend zijn. Nederland heeft er, inderdaad, een waardige endurancerace bij.

24H Series. Round 3 12H Zandvoort 30 May 2014

Top 5 algemeen klassement:
1. #33 Car Collection Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (P. Schmidt/C. Bracke/R. Van der Zande/M. Schultis)
2. #2 Hofor-Racing Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (M. Kroll/R. Eggimann/K. Heyer/C. Frankenhout/M. Buhk)
3. #3 Car Collection Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (J. Kirchhoff/G. Edelhoff/E. Grimm)
4. #10 Leipert Motorsport Lamborghini Gallardo FL2 GT3 (M. Golz/M. Völker/J. Mul)
5. #5 V8 Racing Chevrolet Corvette C6.R (A. Van ‘t Hoff/R. Abresch/D. Sijthoff)

Meer foto’s: https://www.flickr.com/photos/miguelbosch/


[Foto(’s): Miguel Bosch / MotorRacingblog.nl]


Share with your friends
Submit