emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

GT Report: Bentley wint! ..en vooruitblik Zandvoort 12 uur

GT Report: Bentley wint! ..en vooruitblik Zandvoort 12 uur

Van alle grote GT-kampioenschappen kwam alleen de Blancpain Endurance Series het afgelopen weekend in actie. De 3-uursrace in Silverstone was behalve spannend ook een voor de geschiedenisboeken: Bentley won voor het eerst sinds 2003 weer een internationale race. Verder blikken we vooruit op het komende weekend, dat voor de Nederlandse GT-liefhebbers in het teken van de 12 uur van Zandvoort zal staan.

Blancpain Endurance Series: Silverstone

Een week nadat de Blancpain Sprint Series Brands Hatch aandeed, werd op Silverstone al de volgende Blancpain GT-ronde verreden. In Monza domineerden de McLarens en dat leek zondag niet anders. Porsche pakte voor het eerst sinds lange tijd weer een pole position dankzij een snelle ronde van Franck Perera maar al vroeg in de race gingen de twee McLaren MP4-12C’s van ART Grand Prix ervandoor. Guy Smith zette in de Bentley Continental GT3 de achtervolging in. De Brit kreeg na drie kwartier echter een drive through penalty voor het negeren van gele vlaggen. Ondanks de straf lukte het Steven Kane en Andy Meyrick in de tweede helft van de race om de leiders te bereiken en in de laatste minuten van de race voorbij te gaan voor de overwinning.

De zege is de eerste voor de Continental GT3 en de eerste van Bentley sinds de autofabrikant in 2003 de 24 uur van Le Mans won. Silverstone was pas de derde race van de bolide die een jaar geleden de eerste testronden aflegde.

Korte high lights:

Uitgebreide high lights:

Top 5 algemeen klassement:
1. #7 M-Sport Bentley Continental GT3 (S. Kane/G. Smith/A. Meyrick)
2. #99 ART Grand Prix McLaren MP4-12C (A. Soucek/K. Estre/K. Korjus)
3. #1 Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra (L. Vanthoor/C. Ramos/M. Basseng)
4. #26 Saintéloc Racing Audi R8 LMS ultra (E. Sandström/S. Ortelli/G. Guilvert)
5. #85 HTP Motorsport Mercedes-Benz SLS AMG (L. Wolf/S. Afanasyev/S. Dusseldorp)

12 uur van Zandvoort

Vrijdag is het zover: Zandvoort kent komend weekend voor het eerst in haar geschiedenis een 12 uursrace. Hoewel de race enigszins cynisch de 3+9 uur van Zandvoort genoemd wordt vanwege het in tweeën delen van de race, en het GT3-veld erg beperkt is, zal het toch de moeite waard zijn om de eerste editie te volgen van wat de eerste 12-uursrace op Zandvoort ooit zal worden, niet in de laatste plaats vanwege de lage toegangsprijzen en publieksvriendelijke karakter.

De organisatie van de Zandvoort 12 uur is ook verantwoordelijk voor races zoals de 24 uur van Paul Ricard en Dubai. De klassen zijn dus hetzelfde: A6 (met onder andere de GT3’s) vormt de topklasse in een 52-auto’s tellend veld dat verder bestaat uit specials zoals de Audi TTRS, 997 GT3 Cup Porsches, de Las Moras Renault Megane Trophy en veel verschillende productiewagens van BMW en SEAT Leóns.

Het grote geld dat in Dubai werd uitgedeeld is in Nederland uiteraard ver te zoeken. Bijzonder veel animo van GT3-teams is er dus ook niet, hoewel Dubai ook het voordeel had van een gunstige datum. Een van de weinige aansprekende namen is Car Collection, dat ook in VLN uitkomt met een Mercedes-Benz SLS AMG GT3. Vijf van deze monsters gaan in Zandvoort voor de overwinning, met Start 24H DUBAI Nederlandse inbreng van Christiaan Frankenhout (Hofer Racing) en Renger van der Zande (Car Collection). Hofor Racing zet twee SLS AMG’s in, maar valt vooral op door de aanwezigheid van Mercedes-Benz-supertalent, 2013 Spa 24 uur- en Blancpain Endurance Series-kampioen Maximilian Buhk. Het team uit Zwitserland is dit seizoen actief in VLN met BMW’s in de productieklasse en twee GT3’s in de 24H Series waar de Hankook 12H Zandvoort deel van uitmaakt.

V8 Racing, bekend van International GT Open, brengt een van de Corvette C6R’s naar hun thuisrace met een volledig Nederlandse rijderszetting bestaande uit Alex van ‘t Hoff, Rick Abresch en Diederik Sijthoff. Verder racet Peter Kox een Ferrari 458 GT3 van Scuderia Praha en stapt Jeroen Mul in bij Leipert Motorsport dat een Lamborghini GT3 FL2 inzet.

Het eerste deel van de race begint vrijdag om 16:00 uur. Om 19:00 uur moet iedereen parc fermé in, waarna de resterende 9 uur de volgende dag vanaf 10:00 uur verreden worden. Een beetje raar, maar dit schrijven de geluidsregels voor Circuit Park Zandvoort nu eenmaal voor.

Live streaming is beschikbaar via de officiële website, inclusief commentaar van Radio Le Mans.

Verder komend weekend…

IMSA brengt het United Sports Car Championship naar Detroit. In het gedeelde weekend met de IndyCars racen de LMP2’s en Daytona Prototypen samen met de GTD’s voor een totaal van 32-wagens. Motors tv zendt de race zaterdag vanaf 18:00 uur live uit.

Ook in Detroit is de Pirelli World Challenge. Het GT-kampioenschap profiteert van de onenigheid binnen het IMSA USCC waardoor steeds meer teams hun GT3-wagens naar de World Challenge brengen, al is die tendens weer wat afgezwakt. Volg race 1 zaterdag om 15:50 uur live via World-ChallengeTV.com en op zondag race 2 vanaf 16:45 uur.


[Foto(’s): Brecht Decancq Photography, Creventic]


Share with your friends
Submit