emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

GT Report: Blancpain GT in Brands Hatch

GT Report: Blancpain GT in Brands Hatch

Naast VLN waren afgelopen weekend ook de European Le Mans Series en de Blancpain Sprint Series actief. Een kort overzicht.

European Le Mans Series: Imola

Na in Silverstone vanuit de leiding te zijn gecrasht, is Jota er alsnog in geslaagd een race te winnen. In het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari pakte het team van Simon Dolan de eerste overwinning van het seizoen. Na drieënhalf uur leek Jota toch de meerdere te moeten erkennen in Morand Racing met Christian Klien achter het stuur. Totdat vier minuten voor het einde de Judd-motor kapot ging en Simon Dolan de leiding terug pakte. Heel erg onterecht was dit nu ook weer niet: Jota had in Silverstone waarschijnlijk gewonnen als Dolan niet gecrasht was en ook in Imola reed het Britse team de hele dag vooraan rond, meestal aan de leiding.

Top 5 algemeen klassement:
1. #38 Jota Sport ZYtek Z11SN Nissan (S. Dolan/H. Thincknell/F. Albuquerque)
2. #24 Sebastien Loeb Racing Oreca 03 Nissan (V. Capillaire/J. Charouz)
3. #36 Signatech Oreca 03 Nissan (P.L. Chatin/N. Panciatici/O. Webb)
4. #41 Greaves Motorsport Zytek Z11SN Nissan (T. Kimber-Smith/M. McMurry)
5. #46 Thiriet by TDS Racing Morgan LMP2 Nissan (T. Gommendy/L. Badey/P. Thiriet)

Blancpain Sprint Series: Brands Hatch

Brands Hatch, wat een prachtige racebaan is het toch. Geen parkeerplaatsen langs de baan maar gewoon grind, dat de overmoedige coureur afstraft, in plaats van beloond. Een circuit voor echte mannen (en vrouwen). Daarom was de komst van een groot GT3-kampioenschap zoals de Blancpain Sprint Series genieten voor wie van echte race auto’s op echte circuits houdt. Jeroen Bleekemolen en Hari Proczyk zullen nu ongetwijfeld ook van het circuit houden, als ze dat niet al deden: het duo van Grasser Racing reed hun Lamborghini Gallardo FL2 in beide races naar de overwinning. Een gelukje in race 1 bracht ze naar de leiding, maar dat maakte de winst niet minder verdiend: Proczyk wist zonder moeite de Audi’s achter zich te houden en met een pole position voor race 2 zag het er ook voor ‘s middags goed uit. Wederom had de Pool weinig moeite om de concurrentie voor te blijven en zijn Nederlandse teamgenoot maakte het af met een tweede overwinning als resultaat.

In het kampioenschap moet Grasser het echter met de derde plaats doen: de matige resultaten in Frankrijk, overigens buiten de schuld van het team om, heeft de Lamborghini op een achterstand van nu al 20 punten op Mercedes-Benz-team HTP Motorsport gezet.

Race 1:

Top 5 algemeen klassement:
1. #28 Grasser Racing Lamborghini Gallardo FL2 (J. Bleekemolen/H. Proczyk)
2. #84 HTP Motorsport Mercedes-Benz SLS AMG (M. Buhk/M. Götz)
3. #0 BMW Sports Trophy Team Brasil (S. Jimenez/C. Bueno)
4. #30 AutOrlando Sport BMW Z4 (M. Stumpf/V. Brito)
5. #6 Phoenix Racing Audi R8 LMS ultra (N. Mayer-Melnhof/M. Winkelhock)

Race 2:

Top 5 algemeen klassement:
1. #28 Grasser Racing Lamborghini Gallardo FL2 (J. Bleekemolen/H. Proczyk)
2. #84 HTP Motorsport Mercedes-Benz SLS AMG (M. Buhk/M. Götz)
3. #0 BMW Sports Trophy Team Brasil (S. Jimenez/C. Bueno)
4. #1 WRT Audi R8 LMS ultra (C. Ramos/L. Vanthoor)
5. #33 ROAL Motorsport BMW Z4 (A. Zanardi)

Uitgebreide high lights van het hele weekend:

Dit weekend

Zondag wordt het weer volop genieten met de Blancpain Endurance Series in Silverstone. 45 auto’s staan ingeschreven voor de tweede race van het seizoen, met naast de vaste Endurance-teams ook eenmalige Britse inschrijvingen zoals Triple 888 Racing (BMW) en Leonard Motorsport (Aston Martin).

In de openingsrace van het seizoen in Monza was McLaren veruit het sterkste merk; ART Grand Prix won met overmacht. McLaren heeft in Italië laten zien dat de MP4-12C eindelijk langeafstandsraces uit kan rijden, een gegeven dat ook in VLN bevestigd wordt dit seizoen. Het werd tijd ook. Met een volgend hogesnelheidscircuit voor de boeg is de kans groot dat ART McLaren wederom de overwinning pakt, al zou het dom zijn om Audi geen evengrote kansen toe te dichten. De R8 LMS ultra’s zaten er in Monza immers ook goed bij en hebben met de snelle bochten in Silverstone misschien net iets meer profijt van de grote hoeveelheid downforce die de Duitse auto’s met zich meebrengen.

Volg de race zondag vanaf 15:55 uur live via de Blancpain GT-website of op tv via Motors TV.


[Foto(’s): Brecht Decancq Photography]


Share with your friends
Submit