emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

GT Report: Nederlandse winnaars

GT Report: Nederlandse winnaars

Het was een goed weekend voor de Nederlandse coureurs: Renger van der Zande won in Laguna Seca en Nicky Catsburg en Nicky Pastorelli pakten de zeges op de Nürburgring in de twee International GT Open-races.

IMSA United Sports Car Championship: Monterey Grand Prix, PC en GTD

Renger van der Zande en Mirco Schultis waren zondag in de Martini gekleurde Oreca FLM09 van Starworks de winnaars van de Monterey Grand Prix voor Prototype Challenge en GTD in Laguna Seca. PC is doorgaans niet zo’n boeiende klasse en dat was deze keer niet anders. Starworks won dankzij een iets andere strategie en daarmee is alles wel gezegd. GTD was veel spannender: veganracer Spencer Pumpelly leek de winst binnen te hebben toen hij in de laatste ronde stil kwam te staan met een lege brandstoftank. Flying Lizard wist dat het een riskante strategie had ingezet en zag het kwartje de verkeerde kant op vallen. De BMW Z4 van Turner Motorsport ging er vandoor met de overwinning, die gezien het sterke optreden van coureurs Dane Cameron en Markus Palttala en het team in de twee uur durende race volledig verdiend was.

Top 5 algemeen klassement:
1. #8 Starworks Motorsport Oreca FLM09-Chevrolet (R. Van der Zande/M. Schultis)
2. #25 8Star Motorsports Oreca FLM09-Chevrolet (L. Díaz/S. Rayhall)
3. #09 RSR Racing Oreca FLM09-Chevrolet (D. Ende/B. Junqueira)
4. #52 PR1/Mathiasen Motorsports Oreca FLM09-Chevrolet (F. Montecalvo/G. Jeannette)
5. #08 RSR Racing Oreca FLM09-Chevrolet (C. Cumming/A. Tagliani)

IMSA United Sports Car Championship: Monterey Grand Prix, Prototype en GT2

Later op de dag was het de beurt aan de grote auto’s: de LMP2’s, Daytona Prototypes en GT2’s. Extreme Speed Motorsports was het hele weekend al sterk, maar liet in de beginfase van de race het tempo bepalen door Spirit of Daytona en OAK Racing. Met Gustavo Yacamán achter het stuur van de OAK-Morgan LMP2 was het wachten op een dwaze actie, maar afgezien van een stevig maar eerlijk duel met Michael Valiante in de Corvette DP, hield de Colombiaan het voor de verandering redelijk netjes. ESM wachtte ondertussen rustig af, zette de Honda LMP2’s op verschillende strategieën en won zo met de auto van Johannes Van Overbeek en Ed Brown de race.

In GT2 ging de overwinning naar Corvette. Antonio García profiteerde laat in de race van een foutje van Ferrari-coureur Giancarlo Fisichella in de chaos die ontstond toen de prototypen de GT’s op een ronde aan het zetten waren. Vooral de tweede plaats werd felbevochten, waarbij Nick Tandy zich niet erg netjes gedroeg en eerst Fisichella hardhandig opzij zette voor de tweede plaats en vervolgens in de laatste minuten BMW-piloot Bill Auberlen meerdere malen van de baan duwde om zijn positie te verdedigen. De wedstrijdleiding was niet erg gecharmeerd van de acties van Brit en zette de Porsche 991 RSR terug naar de negende plaats waardoor BMW tweede werd en Risi Ferrari de derde plek terugkreeg.

Top 5 algemeen klassement:
1. #2 ESM HPD ARX-03b-Honda LMP2 (J. Van Overbeek/E. Brown)
2. #10 Wayne Taylor Racing Corvette DP (R. Taylor/J. Taylor)
3. #01 Chip Ganassi Racing Riley DP-Ford (M. Rojas/S. Pruett)
4. #5 Action Express Racing Corvette DP (J. Barbosa/C. Fittipaldi)
5. #90 Spirit of Daytona Corvette DP (R. Westbrook/M. Valiante)

International GT Open: Nürburgring

Corvette won op de Nürburgring beide races van de GT Open-seizoensopener. Op zaterdag stormden de Corvettes van V8 Racing (Nicky Pastorelli en Miguel Ramos) en Selleslagh Racing Team (Nicky Catsburg en Maxime Soulet) bij de start naar voren, toen in de eerste bocht Catsburg door Ramos achterstevoren werd geduwd. Ferrari-coureur Andrea Montermini pakte daarop de leiding, maar nadat iedereen de verplichtte pitstop had gemaakt, was het Pastorelli die de leiding had overgenomen. Catsburg en Soulet vochten zich terug naar een knappe derde plaats en namen een dag later revanche door in een direct gevecht de V8 Racing-Corvette te verslaan en de overwinning te pakken.

Race 1:

Top 5 algemeen klassement:
1. #2 V8 Racing Corvette C6R (M. Ramos/N. Pastorelli)
2. #60 SMP Racing Ferrari 458 Italia (R. Mavlanov/D. Zampieri)
3. #6 Selleslagh Racing Team Corvette C6R (N. Catsburg/M. Soulet)
4. #1 Scuderia Villorba Corse Ferrari 458 Italia (A. Montermini/N. Schirò)
5. #61 SMP Racing Ferrari 458 Italia (V. Maleev/J.M. Pérez Aicart)

Race 2:

Top 5 algemeen klassement:
1. #6 Selleslagh Racing Team Corvette C6R (N. Catsburg/M. Soulet)
2. #60 SMP Racing Ferrari 458 Italia (R. Mavlanov/D. Zampieri)
3. #1 Scuderia Villorba Corse Ferrari 458 Italia (A. Montermini/N. Schirò)
4. #2 V8 Racing Corvette C6R (M. Ramos/N. Pastorelli)
5. #64  Black Bull Swiss Racing Ferrari 458 Italia (M. Venturi/J. Camathias)


[Foto(’s): Michael L. Levitt LAT Photo USA]


Share with your friends
Submit