emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

Coureurs beoordeeld – China

Coureurs beoordeeld – China

De Grand Prix van China was niet zo enerverend als de Bahreinse Grand Prix, wat voor de kijker misschien niet zo leuk was, maar het voor mij wel een stuk makkelijker maakte de coureurs te beoordelen. Voor de derde maal op rij pakte Mercedes een dubbelzege en weer was het Lewis Hamilton die teamgenoot Nico Rosberg wist te verslaan. Fernando Alonso completeerde het podium, voor beide Red Bull-coureurs. Tijd voor de beoordelingen.

Goed: Lewis Hamilton (eerste), Nico Rosberg (tweede), Fernando Alonso (derde) en Daniel Ricciardo (vierde)

chinbeo1 De gehele top-vier heeft een prima race gereden. Hamilton als racewinnaar is redelijk voor de hand liggend. Met de huidige Mercedes is het nou eenmaal makkelijk rijden en Hamilton maakte dan ook, op één klein uitstapje door versleten bande na, geen enkele fout. Het is goed dat hij in Australië is uitgevallen, anders had hij teamgenoot Rosberg nu al een flinke achterstand in het kampioenschap gegeven. Hamilton is absoluut de man in vorm momenteel.

Ook Rosberg krijgt een goed, hoewel hij natuurlijk wel is verslagen door zijn teammaat. Hij had de hele race telemetrieproblemen en dan wordt het in de hedendaagse Formule 1 een vrij lastig verhaal. Geholpen door de sterke Mercedes reed Rosberg echter een prima inhaalrace nadat hij de start naar de zevende plek was teruggevallen. Natuurlijk is het met zijn auto niet moeilijk om ook dan tweede te worden, maar het moest wel gebeuren en met name zijn inhaalactie op Vettel was fraai.

Ferrari zit er dit seizoen nog niet echt lekker bij, maar Alonso wist beide Red Bull-coureurs toch voor te blijven. Best of the rest, en dat is in 2014 een behoorlijk goede prestatie. Ricciardo was wederom de beste Red Bull-coureur en zette zijn teamgenoot met vier titels behoorlijk te kijk. De Australiër liet zich niet afleiden toen Vettel de teamorders negeerde en wist hem vervolgens in een fout te dwingen om de positie alsnog te pakken. Helaas bleek Alonso een horde te ver.

Redelijk: Nico Hülkenberg (zesde), Valtteri Bottas (zevende), Sergio Pérez (negende), Daniil Kvyat (tiende), Jenson Button (elfde), Pastor Maldonado (veertiende), Jules Bianchi (zeventiende), Kamui Kobayashi (achttiende) en Romain Grosjean (uitgevallen)

Formula One World Championship Formula One World ChampionshipHet is eigenlijk lastig te zeggen hoe goed de race van Hülkenberg was. Hij reed een beetje in een soort niemandsland. Het nadeel daarvan is dat hij ook niet echt opviel, tot Valtteri Bottas in de eindfase het gat wat wist te dichten. Voor Bottas was de zevende plek een mooi resultaat na, net als Rosberg, een race zonder telemetrie. Op papier misschien indrukwekkend, maar onder normale omstandigheden was hij waarschijnlijk geen partij geweest voor Felipe Massa.

Kvyat begint zich steeds meer te ontpoppen als beste rookie van het jaar. Daar waar Kevin Magnussen na zijn podiumplek in Australië vooral opvalt door incidenten in de eerste ronde, rijdt Kvyat elke race lekker anoniem om aan het einde van de middag toch weer in de top-tien te staan, nu al voor de derde keer dit jaar. Indrukwekkend is het niet elke keer, maar wel genoeg om naam voor zichzelf te maken.

Een McLaren-coureur die als elfde eindigt, zou normaal nooit een positieve beoordeling krijgen, maar dat Jenson Button dat nu wel mag ontvangen, zegt genoeg over de problemen bij dat team. Races uitrijden, meer kan Button momenteel niet doen. Dat geldt ook voor Pastor Maldonado, die vanaf de laatste plaats moest komen. Dat gold in zekere zin ook voor Sergio Pérez, die na een matige kwalificatie een inhaalrace moest rijden en dat met een negende plek afsloot.

chinbeo3 Bianchi en Kobayashi hebben het ook redelijk gedaan. Ze hebben hun teamgenoten met weinig moeite verslagen en finishten uiteindelijk maar op vier tienden van elkaar na een late inhaalactie van de Japanner op de Marussia-coureur, al is dat resultaat helaas niet erkend vanwege de problemen met een te vroeg gezwaaide finishvlag. Het zat tussen de twee dicht bij elkaar en dat geeft hoop voor de komende races.

Romain Grosjean wist ook een mooie race te rijden. Voor het eerst dit seizoen wist Lotus daadwerkelijk wat van haar snelheid te laten zien. Niet zo gek ook, want voor het eerst had de Britse renstal dezelfde motor als Red Bull en Toro Rosso. De Fransman wist op zaterdag al Q3 te bereiken en reed de hele race rond in de top-tien, voor hij door problemen met de versnellingsbak moest opgeven. Jammer, maar een zeer hoopgevende race voor Lotus.

Matig: Sebastian Vettel (vijfde), Kimi Räikkönen (achtste), Jean-Éric Vergne (twaalfde), Kevin Magnussen (dertiende), Felipe Massa (vijftiende) en Esteban Gutiérrez (zestiende)

Voor Vettel en Räikkönen is er eigenlijk wel een goede reden waarom hun race matig was: het lukt ze maar niet om aan de auto’s van dit jaar te wennen en worden vervolgens overklast door hun teamgenoot. In zekere zin geldt dat ook voor Vergne, maar dan in een minder duidelijke vorm. De Fransman doet het eigenlijk niet eens zo heel slecht, maar zijn dit jaar gedebuteerde teamgenoot doet het gewoon net een stukje beter.

Kevin Magnussen. Kevin Magnussen.Matig was ook de race van Magnussen. In Maleisië en Bahrein reed hij zijn voorvleugel al kapot op de auto van Kimi Räikkönen en ook nu zorgde de Deen weer voor schade bij zichzelf, al was het nu niet bij de Ferrari. Da’s drie keer op rij. Hij was als enige op de mediumbanden gestart, dus een beetje rust in de eerste ronde was niet verkeerd geweest. Magnussen moet oppassen, want hij kan niet voor altijd blijven teren op die podiumplaats.

Felipe Massa was een tweede coureur die behoorlijk wild was in de eerste ronde. Zijn start was geniaal, maar daardoor kwam hij wel wat vast te zitten achter Ricciardo, waarna hij met een flink ruk vanaf de rechterkant naar het midden van de baan reed. Daar stuurde een kalme Alonso net heen en een botsing was onvermijdelijk. De problemen bij de pitstop en de vijftiende plek kon de Braziliaan verder niks aan doen, maar die start verpestte zijn beoordeling.

Dan Esteban Gutiérrez. De Sauber is niks dit jaar, de Sauber wordt voorlopig ook niks. De Mexicaanse coureur heeft mazzel dat Sutil telkens tegen pech aanloopt, want daardoor valt het niet zo op dat hij zelf ook niet zo best aan het rijden is. Problemen met de banden zorgden ervoor dat er niet meer inzat dan een zestiende plek, maar daarmee eindigde hij dus wel achter Massa die heel veel tijd verloor bij de pitstops. En da’s niet goed.

Slecht: Max Chilton (negentiende) en Marcus Ericsson (twintigste)

chinbeo5 Hier kunnen we kort over zijn. De twee zijn gewoon duidelijk door hun teamgenoten verslagen. Is ook verder niet zo’n grote ramp, want het zijn ook niet de twee grootste talenten, terwijl hun teamgenoten wel bekend staan als snelle jongens. Maar dat maakt het des te pijnlijker duidelijk dat ze eigenlijk niet in de Formule 1 thuishoren. Voor hun niveau waren het ook wel degelijke races, maar dit is de Formule 1, daar telt ‘je eigen niveau’ niet.

Niet te beoordelen: Adrian Sutil (uitgevallen)

Twee ronden duurde de race van Sutil, die bij de start al terugviel naar de laatste plek. Geen enkele coureur viel dit jaar drie keer uit – behalve de Duitser. Een gebrek aan kracht in de motor zorgde ervoor dat hij vrij weinig kon uitrichten. Hij probeerde het nog een paar ronden, maar gaf de strijd na twee ronden toch maar op. Het is een hopeloos frustrerend seizoen voor Sutil, die vast af en toe met een jaloers schuin oog naar zijn oude team Force India zal kijken.


[Foto(’s): Pirelli, Force India, McLaren, Caterham]


Share with your friends
Submit