Ik zal niet zeggen welke woorden het afgelopen weekend door mijn hoofd schoten bij het zien van de vele crashes in de verschillende klassen. Laat ik het erop houden dat clown nog de minst beledigende term is die ik heb gehanteerd. Gastschrijver Jeroen vroeg op WhatsApp al of iedereen dit weekend zijn verstand massaal is verloren. We zetten de belangrijkste crashes (plus één valse start) van het weekend op een rij.

WTCC: Tom Coronel vs. Mehdi Bennani

Laten we beginnen met de voor Nederlanders meest relevante crash. Tom Coronel startte de tweede WTCC-race in Marrakech van pole-position, maar werd bij de start door thuisrijder Mehdi Bennani uit de race gekegeld. De Marokkaan kreeg een drive through-penalty en verliest drie plaatsen op de grid in Frankrijk – twee races die Coronel vermoedelijk moet missen vanwege de heftige schade aan zijn auto.

Ik ben echter van mening dat Coronel niet vrijuit gaat. Goed, Bennani tikte als een doldwaze stier vier tikken uit en was ook volledig schuldig aan de crash, waarvoor hij ook terecht is gestraft. Maar Coronel koos er na een iets mindere start ten opzichte van Bennani zelf voor naar links te rijden, zoals Michael Schumacher vaak genoeg in de Formule 1 heeft gedaan. In zulke smalle straatjes kan het dan al snel mis gaan, en dat gebeurde ook.

Begrijp me niet verkeerd, Coronel verdiende zeker geen straf in mijn ogen, en Bennani zijn straf was verder absoluut terecht. Maar de Nederlandse ROAL-coureur had niet naar links gehoeven.

Formule Renault 3.5: Marco Sørensen vs. Jazeman Jaafar

Nog een incident waarbij een coureur een andere coureur probeerde te blokkeren (wat ik overigens niet bedoel op een negatieve toon. Op correcte wijze blokkeren mag namelijk gewoon). Sørensen probeerde de slipstream van zijn voorganger te houden en stuurde daardoor naar rechts, waar Jaafar al reed. En niet, zoals de Deen later stelde, achter hem. Dat Sørensen vervolgens verontwaardigd was over zijn gridstraf van vijf plaatsen, is eigenlijk een beetje lachwekkend, want hij veroorzaakte toch echt zelf zijn koprol, die er behoorlijk heftig uitzag, maar het bleef gelukkig bij een beschadigde auto en geen lichamelijk letsel.

IndyCar: Ryan Hunter-Reay vs. Josef Newgarden

Hunter-Reay leek op weg naar de zege in Long Beach, maar na de laatste pitstops lag Josef Newgarden plots voor de Andretti-coureur. Die hoopte snel te kunnen profiteren van de koude banden van Newgarden en plaatste meteen in de vierde bocht een aanval, nadat de Sarah Fisher-coureur niet lekker uit de bocht ervoor was gekomen. En toen ging het helemaal mis… James Hinchcliffe kon zijn teamgenoot niet meer ontwijken en ook Hélio Castroneves, Tony Kanaan en Takuma Sato moesten hun race beëindigen.

Er kwam behoorlijk veel kritiek op de IndyCar-kampioen van 2012 en helemaal onterecht is die kritiek niet (hij was immers behoorlijk ongeduldig dat hij meteen bij de eerste de beste kans vol in de aanval ging), maar overdreven wel. Want bij het uitkomen van de rotonde kwam hij op het rechte stuk gewoon naast Newgarden te rijden, die vervolgens als een blind paard instuurde. Hunter-Reay zat niet achter hem, maar naast hem.

IndyCar: Scott Dixon vs. Justin Wilson

(vanaf 2:00)

De massale crash veroorzaakt door Hunter-Reay en Newgarden gaf de leiding in handen van Dixon, die out-of-sync was en nog een keer moest stoppen. Normaliter gedraagt een coureur zich dan, maar niet de regerend kampioen, die enorm agressief verdedigde ten opzichte van Wilson. Hij gaf na afloop toe niet door te hebben gehad dat de Brit naast hem zat, wat vlak na een herstart toch wel getuigt van enige idioterie… Het is niet voor niets dat behoorlijk wat woorden van Wilson in het nieuwsartikel van Autosport moesten worden gecensureerd.

Formule Renault NEC: Sasahara vs. Albon en Panis vs. Malja

Juniorklassen leveren vaak jonge, wilde honden op die zichzelf graag willen bewijzen. Zo ook in Monza, waar de Formule Renault NEC aan haar seizoen begon. In de tweede race maakte Ukyo Sasahara een fout in de Ascari-chicane, waarna hij tegen Alex Albon aanreed (op 1:35 in de video). Later in de eerste ronde maakte Aurélien Panis een domme fout waarna hij tegen Gregor Ramsay aanreed en vervolgens zichzelf en Gustav Malja uit de race haalde (1:55 in de video).

MotoGP: Jorge Lorenzo

Als bonus geen crash, maar een valse start van Yamaha-rijder Lorenzo. De beelden spreken voor zich. Zijn verklaring is alleen een beetje raar: hij was afgeleid door wat muggen op zijn helm en dacht daarom dat de rode lampen het teken waren om van start te gaan. Die jongen zou genoeg ervaring moeten hebben dat je pas mag starten als die lampen weer uitgaan. Het leverde hem een ride-through-penalty op en uiteindelijk de tiende plek in de race.