emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

Welke coureurs verdelen de laatste beschikbare stoeltjes?

Welke coureurs verdelen de laatste beschikbare stoeltjes?

In de aanloop naar de Amerikaanse Grand Prix werd bekend dat Sergio Pérez volgend jaar wordt vervangen door Kevin Magnussen. De Mexicaan is dus beschikbaar en dat heeft de rijdersmarkt nog meer open gegooid dan deze al was. Hoe gaan de laatste beschikbare stoeltjes verdeeld worden?

Red Bull (Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo), Mercedes (Lewis Hamilton en Nico Rosberg), Ferrari (Fernando Alonso en Kimi Räikkönen), McLaren (Jenson Button en Kevin Magnussen), Toro Rosso (Jean-Éric Vergne en Daniil Kvyat) en Williams (Felipe Massa en Valtteri Bottas) hebben hun coureurs voor volgend jaar al bevestigd. Bij Lotus (naast Romain Grosjean) en Marussia (naast Jules Bianchi) is er nog een plek vrij, al is Grosjean nog altijd niet officieel bevestigd door zijn team.

Lange tijd werd gedacht dat Nico Hülkenberg volgend jaar wel naar Lotus zou gaan, maar er is één probleem: het geld van investeringsmaatschappij Quantum is er nog altijd niet en dat is wel nodig. Mocht dat geld niet heel snel komen, dan zal men moeten kiezen voor een coureur met geld en volgens sommige bronnen is het contract met Pastor Maldonado zelfs al getekend. Een van de bronnen is Rafael Ramírez, president van de PDVSA, de staatsoliemaatschappij van Venezuela en tevens de belangrijkste sponsor van Maldonado, die zijn banden met Williams heeft verbroken.

Het maakt de stoeltjes bij Sauber en Force India behoorlijk gewild. Sutil zou bij het laatste team al een contract hebben en bij de Zwitserse renstal is er nog altijd de mogelijkheid dat Sergey Sirotkin daadwerkelijk zal instappen. Hier en daar zijn echter geruchten dat het Russische geld er nog niet is, en het feit dat het wel erg stil is omtrent de 18-jarige coureur, lijkt ook een enigszins zorgwekkend te zijn. Het betekent dat Paul di Resta, Sergio Pérez, Esteban Gutiérrez, Nico Hülkenberg om deze laatste drie plekken strijden, waarbij sponsorgeld ongetwijfeld een rol gaat spelen.

Martin Whitmarsh maakte in Austin bekend dat hij contact heeft opgenomen met Lotus en Force India om Pérez aan te bevelen. Force India heeft een technische samenwerking met McLaren en zou volgens geruchten op een korting kunnen rekenen mocht men Pérez in dienst nemen. Dat zou betekenen dat ook daar geen plek is bij Hülkenberg en dan heeft hij eigenlijk geen andere optie dan te blijven bij Sauber, waar het dan nog even afwachten is of Sergey Sirotkin daadwerkelijk zijn debuut zal maken. Anders zal men Gutiérrez misschien nog een tweede kans geven, of wellicht dat Di Resta het daar dan gaat proberen.

De overige plekken zijn bij Marussia en Caterham, de achterhoedeteams. Max Chilton rekent zich rijk en verwacht nog een jaar bij Marussia, en dat lijkt ook eigenlijk een zekerheid. Bij Caterham is er een grote mogelijkheid dat Heikki Kovalainen terug zal keren en dit zal dan ten koste moeten gaan van Giedo van der Garde en Charles Pic. Van der Garde doet het als debutant uitstekend ten opzichte van Pic en heeft zeker sinds de zomerstop meestal de overhand. Bovendien lijkt hij iets beter binnen het team te liggen.

Mijn voorspelling is als volgt:

Lotus: Grosjean en Maldonado
Force India: Pérez en Sutil
Sauber: Hülkenberg en Gutiérrez of Sirotkin
Caterham: Van der Garde en Kovalainen
Marussia: Bianchi en Chilton

Di Resta en Pic vallen buiten de boot, en afhankelijk van het Russische geld Gutiérrez ook.


[Foto(’s): Pirelli]


Share with your friends
Submit