emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

Magnussen maakt F1-debuut, welke Denen gingen hem voor?

Magnussen maakt F1-debuut, welke Denen gingen hem voor?

Kevin Magnussen debuteert volgend jaar bij McLaren in de Formule 1. De Deen domineerde dit jaar het Formule Renault 3.5-kampioenschap en overtuigde de teamleiding dusdanig dat werd besloten Sergio Pérez de deur te wijzen en Magnussen direct te laten debuteren bij het Britse team. De vorige coureur die zijn debuutrace in een auto uit Woking mocht rijden was Lewis Hamilton in 2007, daarvoor was het Jan Magnussen (vader van Kevin) in 1995. Hij was destijds de derde Deen in de sport. Hoe brachten zijn landgenoten het er vanaf?

De beginners

Tom Belsø begon tegen het einde van de jaren ’60 van de vorige eeuw met racen en maakte vooral in het Britse Formule Atlantic-kampioenschap van 1971 indruk door derde te worden. Voor de rest was het een weinig indrukwekkende carrière, maar bij de Zweedse Grand Prix van 1973 mocht hij voor Williams deelnemen. Hij kwalificeerde zich als 22e en laatste, maar zou vervolgens niet starten, omdat sponsorgeld uitbleef. Een jaar later mocht hij het nog viermaal proberen: in Zuid-Afrika viel hij in de eerste ronde uit, om zich een race later in Spanje niet te kwalificeren, iets dat hij later dat jaar ook in Engeland deed. Hoogtepunt was de achtste plek in Zweden, wat in die tijd helaas nog geen punten opleverde.

In 1976 mocht Jac Nelleman het in een Brabham van RAM Racing in Zweden proberen. Hij was twee tienden langzamer dan Loris Kessel en wist zich niet te kwalificeren, wat het einde van zijn Formule 1-avontuur betekende. Een jaar later reed hij verspreid door Europa verschillende Formule 3-races en in eigen land werd hij in de klasse kampioen. De afgelopen jaren doet de Deen sporadisch mee aan historische en GT-races en niet geheel zonder succes. In 2007 won hij de Goodwood Revival Madgwick Cup, en ook een race in de Europese GT4.

Het grote talent

Na Belsø en Nelleman was het in 1995 eindelijk een talentvolle Deen die in de sport wist te debuteren. Jan Magnussen had in de Britse Formule 3 alles en iedereen aan gort gereden en won in 1994 veertien van de achttien races. Toen Mika Hakkinen een jaar later geblesseerd raakte, mocht hij voor de Fin invallen. Op het circuit van Aïda stuurde hij zijn McLaren naar de tiende plek, op iets meer dan twee seconden van vaste coureur Martin Brundle. In 1997 verkaste Magnussen naar Stewart, maar de resultaten bleven uit en in 1998 werd hij halverwege het seizoen ontslagen, net nadat hij zijn eerste punt had gescoord.

De Deen beseft zelf ook wel dat zijn mentaliteit totaal niet goed was en hij gaat er dan ook vanuit dat zoon Kevin dezelfde fouten niet zal maken. De snelheid zit er bij Jan, inmiddels veertig, nog altijd in. Al in 1999 won hij zijn eerste race in de American Le Mans Series, en sindsdien is er geen jaar voorbij gegaan waarin Magnussen wel iets weet te winnen, inclusief een paar klassezege’s in de 24 uur van Le Mans en enkele titels in het Deense toerwagenkampioenschap. Dit jaar werd hij ook kampioen in de GT-klasse van de ALMS.

En tenslotte…

De laatste Deen die vooralsnog Formule 1 wist te rijden was Nicolas Kiesa, die hier en daar wat overwinningen in de Formule Ford en Formule 3 had weten te verzamelen. In 2003 viel hij vooral op bij de Formule 3000-race in Monaco, die hij wist te winnen toen Björn Wirdheim niet doorhad waar de finishvlag lag en letterlijk te vroeg begon met juichen en afremmen, waardoor Kiesa hem nog inhaalde. Later dat jaar reed hij nog vijf races voor het Formule 1-team van Minardi, dat Justin Wilson aan Jaguar was kwijtgeraakt. Hij kwam in alle races aan de finish, maar de achterstanden op teamgenoot Jos Verstappen waren vaak behoorlijk fors en het was dan ook geen verrassing dat het er wat Formule 1 betreft voor hem op zat, al was hij twee jaar later nog wel vrijdagrijder bij Jordan.

En nu is het dus de taak aan Magnussen om zijn vier voorgangers, waaronder zijn vader, te doen vergeten. Het talent van zijn vader heeft hij wel, misschien zelfs meer, en veel zal dus afhangen van zijn mentaliteit. Volgens Jan zit dat wel goed en het lijkt er dus op dat McLaren weer eens een pareltje in huis heeft gehaald.


[Foto(’s): Miguel Bosch / MotorRacingblog.nl]


Share with your friends
Submit