Afgelopen zondag vond de Grand Prix van Monaco plaats en de race werd voor het eerst sinds 1931 weer eens gewonnen door iemand die ook daadwerkelijk in het kleine landje was opgegroeid. Destijds was het met Louis Chiron echt een lokaal iemand, nu was het wat meer import: Nico Rosberg was de sterkste, voor Sebastian Vettel en Mark Webber, die profiteerden van een fout van Lewis Hamilton. Tijd voor de cijfers.

1. Nico Rosberg – 10
De Duitser deed wat een coureur moet doen in Monaco: de race controleren. Hij was in elke training onverslaanbaar en op het moment dat het er in de kwalificatie toedeed, stond hij er ook. Om de race vervolgens elke ronde te rijden. Niets op aan te merken.

2. Sebastian Vettel – 9
Vettel deed eigenlijk weinig anders dan hij had kunnen doen. Mercedes was niet te verslaan, dat besefte hij zich al snel. Dus was het een kwestie van rustig zijn rondjes rijden om toe te slaan toen de safety car op de baan kwam. Daardoor werd hij tweede in plaats van derde.

3. Mark Webber – 8
Voor Webber geldt eigenlijk hetzelfde als voor Vettel. Maar de Duitser eindigde hoger en krijgt dus ook een hoger punt dan zijn teamgenoot. Zo simpel is de Formule 1.

4. Lewis Hamilton – 8
Had naar eigen zeggen de snelheid niet, maar was onder ‘normale’ omstandigheden (voor zover die bestaan in Monaco) tweede geworden achter Rosberg. Een inschattingsfout bij zijn eerste pitstop betekende dat de Red Bulls voorbij konden komen.

5. Adrian Sutil – 10
Liet zien dat inhalen in Monaco mogelijk is, al liet Fernando Alonso de deur wel enorm open in Loews. Desondanks greep de Duitser elke kans die hij kreeg en dat bracht Force India de vijfde plaats.

6. Jenson Button – 7,5
Werd redelijk om de oren gereden door Pérez, al was de Mexicaan wel bijzonder agressief natuurlijk. Was echter wel wakker in de eindfase, toen er een treintje achter zijn teamgenoot ontstond, en kon daardoor wat later de zesde positie zou worden binnenslepen. Daardoor nog een half puntje erbij.

7. Fernando Alonso – 5,5
Was vrij langzaam en het was inderdaad discutabel dat hij zijn positie op moest geven aan Pérez. Gaf aan een aanrijding te willen voorkomen, wat begrijpelijk is, maar gaf dat ook aan als argument bij de inhaalactie van Sutil. Maar daar werd de deur al voor Loews wagenwijd opengezet. Reed niet als een titelkandidaat, al beweert hij zelf van wel.

8. Jean-Éric Vergne – 9
Stuurde zijn Toro Rosso al netjes Q3 in en maakte het in de race af. Maakte geen enkele fout en bleef dus de hele race op de tiende plek rijden. Werd een achtste positie dankzij het incident tussen Pérez en Kimi Räikkönen.

9. Paul di Resta – 8
Tuurlijk, de safety car-fases en de rode vlag hielpen, maar dan moet het alsnog worden gedaan. En uiteindelijk staat er een negende plek achter de naam van Di Resta, die in de kwalificatie nog zeventiende was geworden. Het was de kers op de taart van het weekend van Force India.

10. Kimi Räikkönen – 7,5
Reed zelf redelijk anoniem richting een vijfde plaats en viel eigenlijk alleen op toen Pérez hem aanviel – en voor beiden de race verpestte. Kreeg het verwijt van de Mexicaan dat hij niet had moeten insturen, maar dat is precies wat een coureur mag doen. Ook in Monaco. Krijgt een half punt erbij voor zijn opmerking dat Pérez een knal op zijn bek verdient.

11. Nico Hülkenberg – 6,5
Startte als elfde en eindigde op die positie, terwijl er toch een coureur voor hem wegviel (Pérez). Had dus een punt moeten pakken, maar redde het niet. Als er geen Ferrari-toekomst in het vooruitzicht lag, zou dit de race zijn geweest waar de overstap naar Sauber pijn had moeten doen.

12. Valtteri Bottas – 7
De Williams gaat dit jaar niet en dus kon Bottas niets anders doen dan de race uitrijden. Wat hij dan ook zonder problemen deed. Meer dan de twaalfde plek zat er dan ook niet in.

13. Esteban Gutiérrez – 6,5
Was een van de coureurs die op de zachte banden startte en zag die strategie verpest worden door de eerste safety car-periode. Maar had bij een betere kwalificatie sowieso een heel andere race gekend. Dat gaf hij zelf ook aan in het persbericht na afloop.

14. Max Chilton – 2
Nog een punt erbij voor de moeite dat hij niet als laatste is gefinisht. Maar wat hij bij Maldonado flikte was compleet gestoord. Punt. “Ik wist niet dat er iemand naast me zat.” Zo ging dat vorig jaar ook met Grosjean, maar daar komen we nog wel op.

15. Giedo van der Garde – 6
From hero to zero. Was de held van de kwalificatie op zaterdag, maar werd op zondag roemloos laatste. Bij de start was het eigenlijk al over, toen hij na een slechte start achterop knalde bij Maldonado. Zijn race werd nog gered door de eerste neutralisatie, maar weer duurde de race net wat te lang voor zijn banden en dus werd hij laatste.

DNF. Sergio Pérez – 6
Liet mooie dingen zien, maar zijn inhaalactie op Räikkönen was op zijn minst overijverig te noemen. Sneed de chicane eigenlijk ook iets te vaak af om zijn rijstijl slechts ‘agressief’ te noemen. Het was zoals Alonso omschreef: een coureur die niets te verliezen heeft. Een ruwe diamant, zullen we maar zeggen.

DNF. Romain Grosjean – 3
Nog zo’n ‘ruwe diamant’, alleen duurt dat slijpen nu wel erg lang. Laat de laatste drie races (sinds hij een nieuw chassis heeft) de snelheid wel zien en was wat ongelukkig in Barcelona, maar in Monaco stond hij vaker in de muur dan de inmiddels duif in de chicane stond. En knalde vervolgens achterop bij Ricciardo, die volgens hem weliswaar te vroeg remde, maar de wedstrijdleiding geeft zijn gridstraf niet voor niets.

DNF. Daniel Ricciardo – 6
Reed niet zo’n bijzonder race en viel pas op toen Grosjean hem uit de race reed.

DNF. Jules Bianchi – 6
Hoeveel pech kan een man hebben: auto kapot in de kwalificatie, vervolgens door andere problemen vanuit de pitstraat gestart en uiteindelijk bij de herstart ook weer in de pitstraat, omdat hij onschuldig slachtoffer was van de botsing tussen Chilton en Maldonado. Viel uiteindelijk uit met een crash, veroorzaakt door een falende remschijf. Snel vergeten dit weekend.

DNF. Pastor Maldonado – 6
Crashte in Loews op de achterkant van Pic, waarna Van der Garde tegen hem opreed. Vanaf dat moment was het achteraan rondrijden, tot hij door Chilton uit de race werd gereden. Kon daar voor de verandering niets aan doen, maar had niet achteraan gereden als hij in de eerste ronde wat rustiger was geweest.

DNF. Felipe Massa – 6
De crash op zaterdag was zijn eigen schuld en dat verpestte zijn eigen racekansen. Won in die race vervolgens alleen plaatsen door pitstops of uitvalbeurten van andere coureurs, tot hij zelf ook uitviel. Ditmaal wel door een probleem met de auto. Mag blij zijn dat het bij een pijnlijk nek bleef.

DNF. Charles Pic – 6,5
Kende een uitstekende start en pakte eigenlijk de positie van Van der Garde. Deed goed mee, tot een spectaculair vuurtje hem tot eerste uitvaller van de race bombardeerde. Anders had er een mooi resultaat ingezeten.

————————-

De ranglijst:

 1. Sebastian Vettel     8,6
 2. Kimi Räikkönen       8,2
 3. Jenson Button        7,7
 =. Paul di Resta        7,7
 =. Jules Bianchi        7,7
 6. Fernando Alonso      7,4
 =. Adrian Sutil         7,4
 8. Mark Webber          7,3
 =. Felipe Massa         7,3
 =. Jean-Éric Vergne     7,3
 =. Charles Pic          7,3
12. Nico Hülkenberg      7,2
13. Nico Rosberg         7
14. Sergio Pérez         6,9
==. Lewis Hamilton       6,9
16. Daniel Ricciardo     6,6
17. Valtteri Bottas      6,4
18. Romain Grosjean      6,2
==. Esteban Gutiérrez    6,2
20. Giedo van der Garde  6
21. Pastor Maldonado     5,6
==. Max Chilton          5,6