Het circuit van Sakhir heeft de reputatie redelijk saaie races op te leveren, maar daar was afgelopen weekend weinig van te merken. In de beginfase was er een mooie strijd tussen polesitter Nico Rosberg en latere winnaar Sebastian Vettel en wat betreft de strijd om de derde plek en daarachter bleef het spannend tot de laatste ronden van de race. Tijd voor de cijfers.

1. Sebastian Vettel  10
Er zijn weinig argumenten te verzinnen waarom Vettel deze race geen 10 verdient. Goed, hij kwam Rosberg misschien niet meteen voorbij in de beginfase, maar dat is dan ook het enige wat hij ‘verkeerd’ gedaan zou hebben. Op Sky Sports werd gemeld dat Red Bull qua banden nog prima een tweestopper had kunnen maken “maar dat dat makkelijk gezegd was omdat er ook geen concurrentie was deze race.” Dat er geen concurrentie was, lag aan Vettel.

2. Kimi Räikkönen – 9
De Lotus is geen goede auto voor een kwalificatie, maar aangezien de auto niet zwaar is voor de banden, komt dat in de race altijd wel goed. En dus staat Räikkönen weer op het podium. Men zal alleen wel moeten zorgen dat die kwalificaties beter gaan verlopen, want anders blijft het misschien wel bij die zege in Australië.

3. Romain Grosjean – 9
Bekritiseerd in de eerste drie races en dat was misschien wel terecht. Kreeg een nieuw chassis om dát aspect van zijn prestaties uit te sluiten en kijk aan, meteen een podiumplek voor de Fransman. Liet zijn driestopper uitstekend werken en kon daardoor in de eindfase nog voorbij Di Resta komen.

4. Paul di Resta – 9,5
Was eerder deze week jarig en mocht dat al vieren met een vijfde plek (deels door straffen van andere coureurs, overigens). In de race werd al snel duidelijk dat hij het ging proberen met slechts twee stops, en dat lukte. Dat hij de derde plek vervolgens niet vast wist te houden, lag in de lijn der verwachting en is dus niet beschamend.

5. Lewis Hamilton – 8,5
Een stuk metaal zorgde voor een lekke band en een kapotte versnellingsbak in de kwalificatie. En dat laatste zorgde voor vijf plekken straf op de grid. De Brit moest zo als negende starten en vroeg in de race leek niets erop dat het veel beter zou worden. Maar toen zakte de temperatuur wat en kwam hij qua grip in de ‘zone’. Een sterke eindfase bracht hem zo nog een vijfde plek, wat eigenlijk boven verwachting was.

6. Sergio Pérez – 9
Heikki Kovalainen zou al klaar staan om Pérez bij McLaren te vervangen, aldus de geruchten. Zo slecht waren de prestaties van de Mexicaan in de eerste drie races. Maar in Bahrein ging bijna alles perfect. Jenson Button en Fernando Alonso vonden hem wat te agressief en met name de Brit had daar wel gelijk in, al ging hij ook niet vrijuit, maar daarover later meer. Die paar kleine schoonheidsfoutjes daargelaten reed Pérez veruit de sterkste race van het seizoen.

7. Mark Webber – 6,5
De Australiër startte als zevende en reed op een gegeven moment derde. Op Twitter werd terecht opgemerkt dat het wel heel anoniem was, aangezien hij nog niet in beeld was verschenen. Kwam dat later wel toen hij Nico Rosberg ramde. Hier kreeg hij terecht een reprimande voor. Later viel het ‘weaven’ bij Lewis Hamilton wel erg op, dus heel netjes gedroeg Webber zich vandaag niet. Had hoger moeten eindigen.

8. Fernando Alonso – 7,5
Was een kandidaat om de zege, maar problemen met DRS zorgden ervoor dat zijn eerste pitstop vroeger dan gepland kwam en hij vervolgens nog een keer ongepland binnen moest komen. Uiteindelijk werd hij, zonder DRS in de rest van de race, nog wel achtste, terwijl teamgenoot Massa ver buiten de punten eindigde. Een sterke race voor de Spanjaard.

9. Nico Rosberg – 3
Tuurlijk, de Mercedes is minder snel in de race dan in de kwalificatie, dat weten we. Maar een negende plek na van pole-position vertrokken te zijn? Beschamend. Zijn gedrag bij de start, waarbij hij Vettel enorm blokte, was ook niet om over naar huis te schrijven.

10. Jenson Button – 6,5
Kon het ditmaal niet waarmaken tegen Pérez. Had gelijk dat de Mexicaan wat te agressief was (je endplate kapotrijden op het wiel van je teamgenoot gaat echt te ver), maar zijn geklaagd over ‘wheelbanging’ was wat hypocriet, aangezien dat vooral door hem werd gedaan en hij degene was die Pérez vervolgens van de baan reed. Qua bandenmanagement leek het ook allemaal wat beter te gaan bij Pérez en Button mag uiteindelijk blij zijn met een puntje.

11. Pastor Maldonado – 6,5
Was niet zozeer blij met zijn elfde plaats, maar gaf wel aan alles uit de auto gehaald te hebben. Het zegt veel over hoezeer Williams sinds vorig jaar is afgegleden. Kende ook nog een uitstapje naast de baan, wat er meer mee te maken zal hebben dat hij echt de limiet van de auto zocht, dan dat hij Pastor Maldonado heet.

12. Nico Hülkenberg – 6,5
Voor Hülkenberg geldt hetzelfde als voor Maldonado. Hij meent dat hij met een iets betere strategie iets hoger had kunnen eindigen, maar dat zou hem alsnog geen punten hebben opgeleverd. Hij reed zelf ook weinig spectaculair rond en zal ongetwijfeld jaloers hebben gekeken naar zijn oude team.

13. Adrian Sutil – 5,5
De Duitser moest herstellen van een startincident, waarbij hij een lekke band opliep. In de beginfase van de race leek hij weinig geïnspireerd rond te rijden en hij wist noot de juiste snelheid te vinden om nog mee te doen om de punten, iets dat Alonso wel lukte. Had ondanks zijn problemen eigenlijk wel hoger moeten eindigen.

14. Valtteri Bottas – 6
De Fin was de veroorzaker van de problemen van verschillende coureurs en klaagde zelf na afloop dat hij de banden niet optimaal kon benutten, omdat hij bezig was met gevechten in zijn eerste twee stints. Dat lijkt mij exact het doel van het rijden van een race, maar wie ben ik? Bewees zijn gelijk daarin overigens wel, door in zijn laatste stint de snelheid te vinden en Felipe Massa in de laatste ronde nog in te halen.

15. Felipe Massa – 6
Kreeg van Sutil de schuld van de aanrijding in de eerste ronde en daar had de Duitser eigenlijk wel gelijk in, aangezien Massa wel erg ver naar links ging. Voor hem pleit dat het druk was, maar goed, dan had hij maar moeten remmen. Later in de race kreeg hij een lekke band – en nog later in de race vloog zelfs het hele profiel eraf. Typisch zo’n dag waarop je de vijftiende plaats dan maar accepteert.

16. Daniel Ricciardo – 5
Ricciardo zag China als de echte start van het seizoen, na een knappe zevende plaats. In Bahrein werd hij zestiende. Op een ronde. De auto was niet goed en de Australiër kon er dan ook niets mee uitrichten. Dat hij nog achter coureurs met problemen eindigde, is veelzeggend.

17. Charles Pic – 8,5
Pic reed als enige Caterham-coureur met nieuwe onderdelen en dat was te merken. Niet alleen was hij in de trainingen soms wel een seconde sneller dan Van der Garde, hij hield ook de Marussia-coureurs lachend achter zich. Had het in de beginfase nog wel wat moeilijk met zijn teamgenoot, maar reed later een dijk van een race en finishte zelfs voor Gutiérrez. Prima gedaan.

18. Esteban Gutiérrez – 4
De Mexicaan liep in de eerste ronde schade op toen hij in een gat bij Pic dook na als laatste gestart te zijn. Het gat was er wel, maar het was ook erg optimistisch van de Mexicaan om te denken dat het gat in het gedrang open zou blijven. Dat kan hem nog worden vergeven, maar dat hij vervolgens achter Pic eindigt (al was het maar een halve seconde, dat wel), is niet goed te noemen.

19. Jules Bianchi – 7
Hoppa, daar sta je dan op het moment dat Caterham updates heeft. Van wonderboy Bianchi was dit weekend vrij weinig meer over. Slecht was het zeker niet, maar de hype omtrent de Fransman lijkt in één klap weg te zijn. Deed verder wat precies van hem verwacht mocht worden, maar spectaculair was het nooit. (En inderdaad, het patroon van elke race een punt lager geldt ook ditmaal op. In Spanje een 6?)

20. Max Chilton – 7,5
Juist op zijn verjaardag reed hij misschien wel zijn beste race. Was op een gegeven moment ook sneller dan Bianchi, maar kwam uiteindelijk twaalf seconden te kort op de Fransman. Er zijn teams waarbij de verschillen groter zijn. Eerlijk is eerlijk, dat hij een half punt hoger dan Bianchi krijgt, heeft ook te maken met het verwachtingspatroon.

21. Giedo van der Garde – 6
Laatste, als enige op twee ronden gereden. Op papier een bijzonder slechte race van de Nederlander. Zijn auto raakte in de eerste ronde echter zwaar beschadigd toen hij een onschuldig slachtoffer werd van een incident tussen Bottas en Vergne en later moest hij ook nog een extra vijfde (!) stop maken vanwege een lekke band. In de kwalificatie ging het prima en tot zijn botsing kende hij een ijzersterke race, al was dat maar voor een paar honderd meter.

DNF. Jean-Éric Vergne – 6
Kende een korte race nadat hij door Bottas in een spin werd gedwongen en daardoor werd geramd door Van der Garde. De schade was te groot om door te gaan. Maar hij had natuurlijk nooit in die positie gezeten als hij zich beter had gekwalificeerd.

————————-

De ranglijst:

 1. Sebastian Vettel     8,8
 2. Jules Bianchi        8,5
 3. Kimi Räikkönen       8,4
 4. Lewis Hamilton       7,9
 5. Jenson Button        7,8
 6. Paul di Resta        7,7
 7. Charles Pic          7,6
 8. Fernando Alonso      7,5
 =. Nico Hülkenberg      7,5
10. Sergio Pérez         7,4
11. Felipe Massa         7,1
12. Jean-Éric Vergne     7
13. Mark Webber          6,9
14. Romain Grosjean      6,8
15. Adrian Sutil         6,7
16. Valtteri Bottas      6,6
 =. Daniel Ricciardo     6,6
18. Nico Rosberg         6,4
 =. Max Chilton          6,4
20. Giedo van der Garde  5,8
21. Esteban Gutiérrez    5,4
22. Pastor Maldonado     5,3