Vandaag vond in Melbourne de eerste race van het nieuwe Formule 1-seizoen plaats. Kimi Räikkönen won de Australische Grand Prix, voor Fernando Alonso en Sebastian Vettel, die van pole-position was vertrokken. Giedo van der Garde eindigde op de achttiende plaats. MotorRacingblog.nl beoordeelt de coureurs.

1. Kimi Räikkönen: 10
Foutloos. De Fin was eigenlijk de enige coureur die er in slaagde een tweestopper helemaal succesvol uit te voeren. En niet kiele kiele, maar flink ook. Op het moment dat de concurrentie dichterbij kwam, had hij een antwoord klaar staan en hij reed drie ronden voor het einde nog even de snelste ronde. De vraag is alleen of Lotus dit ook kan wanneer andere teams de banden beter begrijpen en net zo weinig hoeven te stoppen. Voor nu is het echter genieten.

2. Fernando Alonso: 8,5
Reed goed, haalde alles uit de Ferrari wat erin zat, maar toch niet hoger dan een 8,5. Om de doodsimpele reden dat teamgenoot Felipe Massa hem in de kwalificatie én race de baas was. Net als vorig jaar in de laatste paar races. Alleen de ‘tactische blunder’ van Ferrari zorgde ervoor dat Alonso uiteindelijk voor Massa zou finishen. Prima prestatie, maar niet uitmuntend.

3. Sebastian Vettel: 8
Op het podium staan is altijd een goed resultaat, maar als je vanaf pole-position start, is derde toch wel wat magertjes. De overwinning was gezien het tempo van Räikkönen misschien niet mogelijk geweest, maar de tweede plaats was vandaag wel haalbaar. Verloor het echter bij de pitstops. Red Bull zal echter gevaarlijk blijven.

4. Felipe Massa: 9
Zoals gezegd: startte voor teamgenoot Alonso en reed in de beginfase ook voor de Spanjaard. Wat deed Ferrari? Kopman Alonso eerst naar binnen halen en Massa door laten rijden, omdat hij een vrije baan voor zich had. Meest achterlijke beslissing van de dag. Het was van mijlenver zichtbaar dat deze tactiek niet zou werken. Tenzij de tactiek was om Alonso al in de eerste race van het jaar te helpen, dan heeft Ferrari het perfect gedaan. Massa kon er niets aan doen, die reed prima.

5. Lewis Hamilton: 7,5
Vijfde in zijn eerste Mercedes-race. Meer dan men had verwacht toen hij zijn overstap bekendmaakte, misschien minder dan gehoopt na de wintertests en kwalificatie. Deed het in het begin wat rustig aan om banden te sparen – ook hij wilde een tweestopper. Slaagde daar uiteindelijk niet in. Wie weet waar hij was geëindigd als hij vanaf het begin wél voluit voor een driestopper was gegaan.

6. Mark Webber: 6,5
Weer geen KERS voor Webber, weer een slechte start en weer geen podiumplaats in zijn thuisrace. Kon eigenlijk pas alleen tegen het einde indruk maken door de op slechte banden rijdende Adrian Sutil te passeren. Zijn plannen voor een serieuze aanval op de wereldtitel kunnen na één race alweer de ijskast in.

7. Adrian Sutil: 8
Sutil eindigde als zevende, in zijn eerste race sinds Brazilië in 2011. Wie zegt dat je moet blijven racen om scherp te blijven? Mocht ook nog een paar keer de race leiden, voor het eerst in zijn carrière. Het was duidelijk dat die droom van een zege te hoog gegrepen was, maar een goed resultaat zat er sowieso wel in. Zijn laatste setje banden, de superzachte, sleten wel erg snel en daardoor kwamen Hamilton en Webber nog voorbij.

8. Paul di Resta: 6,5
Achtste op 3,3 seconden van je teamgenoot eindigen is normaalgesproken geen reden om een 6,5 te krijgen. Wanneer die teamgenoot als elfde is gestart en jij als negende en bovendien twee mannen voor je hebt zien wegvallen, dan heb je toch iets niet goed gedaan. Bovendien liep hij alleen op Sutil in omdat diens banden eraan waren. Het was de Di Resta die we gewend zijn: saai, onopvallend en uiteindelijk een paar puntjes sprokkelen.

9. Jenson Button: 7
Het is geen 2009, maar het scheelt voor McLaren vrij weinig, zo slecht is de auto. Jenson Button kan doen wat hij wil, maar veel valt er niet met de auto uit te richten. Staat er samen met teamgenoot Sergio Pérez om bekend dat hij goed met banden om kan gaan. Dat hij na vier ronden als eerste overstapte op vers rubber is veelzeggend over de auto.

10. Romain Grosjean: 6
Had een probleem met de auto en dat verklaart waarom hij slechts als tiende eindigde, terwijl zijn teamgenoot de race won. Bleef in ieder geval uit de problemen en dat is iets wat niet van elke bekritiseerde coureur uit 2012 kan worden gezegd.

11. Sergio Pérez: 7
De gedroomde overstap naar McLaren is vooralsnog een deceptie. Het is dat zijn Sauber-opvolger Nico Hülkenberg niet is gestart, anders was hij misschien nog wel achter de Duitser gefinisht ook. En dat doet pijn. Reed zelf verder een prima race.

12. Jean-Éric Vergne: 6,5
Startte als dertiende, finishte als twaalfde. Was boos over het missen van Q3, omdat hij op intermediates door wilde rijden en het team vertrouwde toen hem werd gezegd op slicks over te stappen. Zijn race had dus heel anders kunnen zijn. Nu was hij niet echt spectaculair.

13. Esteban Gutiérrez: 7
Beste debutant van de dag en de enige Sauber-coureur aan de start. Het is daarom moeilijk om hem ergens mee te vergelijken. Zijn kwalificatie was slecht, maar hij was lang niet de enige die in Q1 crashte, dus het is hem vergeven.

14. Valtteri Bottas: 7
Versloeg teamgenoot Pastor Maldonado in de kwalificatie en was ook de enige die de Williams in de race op de baan wist te houden. Geslaagd debuut, heeft alleen het probleem dat de Williams niet zo goed is als de auto van vorig jaar.

15. Jules Bianchi: 10
Door de jaren heen vaak zwaar bekritiseerd door mij (terecht, al zeg ik het zelf), maar vandaag een van de beste coureurs op de baan. Sky-reporter Ted Krevitz noemde hem al ‘the star of the race’. Liet zijn teamgenoot en de Caterham-coureurs al snel ver achter zich en wist in de eindfase zelfs in te lopen op Bottas – op vers rubber en slechts voor een paar rondjes, maar toch. Dat de Fransman snel is, bestaat ook geen twijfel over. Hoe presteert hij wanneer er wat meer druk is? Dat zal de toekomst uitwijzen.

16. Charles Pic: 7
Zat ook op een tweestopper, reed daarom lang achteraan rond. Mede door de problemen van Max Chilton en Giedo van der Garde toch nog zestiende geworden. Een degelijke race van de Fransman.

17. Max Chilton: 6,5
Reed zijn voorvleugel stuk op de auto van Van der Garde, maar vond de Nederlander aan het einde van de race weer terug. Hij ging hem daarna eenvoudig voorbij en liep flink op hem uit. Goede debuutrace, maar het verschil met Bianchi was het hele weekend duidelijk. Vandaar een wat lager cijfer.

18. Giedo van der Garde: 6,5
Van der Garde kende een debuutweekend met ups en downs. Was vaak naast de baan te vinden, maar liet bij vlagen ook snelheid zien. Hij deed dat aan het begin van de race ook, maar kreeg toen een lekke band. Moest daardoor vroeger dan gepland binnenkomen voor zijn tweede stop, wat het tempo (en de bandenslijtage) in zijn laatste twee stints bepaalde.

DNF. Daniel Ricciardo: 6,5
Kende een beroerde start en reed lange tijd achteraan rond. Hij viel uiteindelijk uit met een kapotte uitlaat.

DNF. Nico Rosberg: 7
Had dezelfde strategie als Hamilton, maar was langzamer. Dit jaar is hét jaar om te bewijzen dat hij toch echt wel een groot talent is, maar om als ervaren Mercedes-man in je eerste race meteen verslagen te worden, is niet goed. Reed verder wel prima, maar moet beter presteren wil hij Hamilton dit jaar de baas zijn.

DNF. Pastor Maldonado: 4
De enige onvoldoende van de dag. Ging aan het begin van de race al eens naast de baan en kwam uiteindelijk vast te zitten in de grindbak, juist in de ronde dat hij binnen zou komen. Risico noemen op oude bandjes, goed idee. Moet zich dit jaar bewijzen als iemand die ook snel is zónder fouten te maken, maar de score is vooralsnog 1 uit 1 wat betreft het NIET halen van dit doel.

DNS. Nico Hülkenberg: –
Startte niet, krijgt dus ook geen cijfer.

————————-

De ranglijst:

 1. Kimi Räikkönen       10
 =. Jules Bianchi        10
 3. Felipe Massa         9
 4. Fernando Alonso      8,5
 5. Sebastian Vettel     8
 =. Adrian Sutil         8
 7. Lewis Hamilton       7,5
 8. Jenson Button        7
 =. Sergio Pérez         7
 =. Nico Rosberg         7
 =. Esteban Gutiérrez    7
 =. Valtteri Bottas      7
 =. Charles Pic          7
14. Mark Webber          6,5
 =. Paul di Resta        6,5
 =. Jean-Éric Vergne     6,5
 =. Daniel Ricciardo     6,5
 =. Giedo van der Garde  6,5
 =. Max Chilton          6,5
20. Romain Grosjean      6
21. Pastor Maldonado     4
22. Nico Hülkenberg      -