In onze analyses van de testsessies van deze winter hebben we de GP2 al behandeld. Nu is het de beurt aan de Formula Master, een klasse die wat ons betreft meer aandacht hoort te verdienen, maar eigenlijk van te laag niveau is, mede door flinke concurrentie van al langer bestaande klassen als de Formule 3 en World Series by Renault.

Om te beginnen onze ranglijst van de test op de Hungaroring:

01. Nico Müller             1,67 punten
02. César Ramos             2 punten
03. Philip Forsman          2,33 punten
04. Conor Daly              3,5 punten
05. Gary Thompson           5 punten
06. Mikkel Mac              5,75 punten
07. Riccardo Galli          6,5 punten
08. Philippe Frommenwiler   6,5 punten
09. Kevin Giovesi           7,5 punten
10. Andrea Roda             7,75 punten
11. Kelvin Snoeks           9 punten
12. Kevin Korjus            10 punten
13. Natalia Kowalska        10,5 punten
14. Jara Marinesk           12,33 punten
15. Matevz Habjn            13 punten

Nico Müller was in ons klassement als snelste en wij denken dan dat de Formula Master een mooi kampioenschap is voor hem. In de World Series by Renault (waar we later op terugkomen) viel hij ons eigenlijk tegen. César Ramos had eigenlijk met zijn Formule 3-ervaring het veld moeten aanvegen, maar verzuimde daarin, en zijn credits zijn wat ons betreft op.

Philip Forsman was een subtopper uit de Zweedse Formule Renault, en voor ons is subtop in zo’n klasse niet genoeg. Conor Daly (zoon van voormalig F1-coureur Derek Daly) reed in de Star Mazda, waarin hij een race won. Hem geven we nog het voordeel van de twijfel. Gary Thompson reed in de Formule BMW Pacific, maar werd niet kampioen, iets wat een Europeaan in zo’n klasse wel zou moeten volgens ons.

Mikkel Mac reed een half seizoen in de Europese Formule BMW, maar overtuigde niet, terwijl Andrea Roda ook weinig imponeerde in de Italiaanse Formule Renault. Kevin Giovesi werd kampioen in de het Formula Lista Junior-kampioenschap, uit Zwitserland, en, we houden rekening met zijn gebrek aan ervaring, we verwachten dan ook dat hij samen met Müller en Daly wel eens de top van de Formula Master kan worden.

Kelvin Snoeks viel ons erg tegen. Hij was de enige met flink wat Formula Master-ervaring die testte, maar kwam niet verder dan de elfde positie.

Het niveau van de coureurs waren we eigenlijk sowieso niet over te spreken. Niet alleen omdat er zoveel rookies waren, dat is nooit erg. Maar het is duidelijk dat de toppers uit opstapklassen liever naar de WSR of Formule 3 gaan en niet naar het IFM. Het blijft dan ook erg zonde dat de Formula Master niet is omgedoopt tot de GP3, wat oorspronkelijk het plan was.

Wij geven de Formula Master eigenlijk  niet lang meer. In onze ogen had het eigenlijk een goedkoop alternatief moeten zijn, zeker in de economische recessie, maar dat is het niet geworden, en de concurrentie van de GP3 zal niet helpen.

Om nog even het niveau aan te geven van de coureurs uit de test: over Marinesk en Habjn hebben wij op het internet geen informatie weten te vinden.

(bron foto: www.formulamaster.net)