Door Roel Poirters

Na een lange winter gaat de Formule 1 weer van start. Het seizoen 2012 staat voor de deur! De eerste race is, zoals gewoonlijk, de Grand Prix van Australië op het circuit van Melbourne. Uiteraard is er in de wintermaanden weer veel getest door de F1-teams. We hebben kennisgemaakt met de lelijke drempels in de neuzen van de auto’s. Het snelste team tijdens de laatste test was Lotus. Na een tegenslag met het chassis zaten ze er goed bij. Maar zoals zo vaak gezegd: het is maar een test. Het echte werk begint op de vrijdag voor de Grand Prix. Dan weten we pas echt hoe de teams er voor staan. Het belooft een spannend seizoen te worden. Red Bull zal het zwaar krijgen hun titel te prolongeren. McLaren zit ze op de hielen. Of is het toch Lotus die er met de winst vandoor gaat? Kimi Räikkönen is terug en dat betekent ook meteen een uniek seizoen: er staan dit jaar maar liefst zes wereldkampioenen op de startgrid. Dat is nog niet eerder voorgekomen.

Historie

Adelaide
De eerste Australische Formule 1 Grand Prix werd in 1985 verreden in Adelaide. Deze race werd gewonnen door Keke Rosberg. Adelaide is het circuit wat het record heeft van de kortste F1-race ooit. In 1991 werd de race al na 14 ronden afgevlagd omdat het te gevaarlijk was om door te rijden vanwege de regen.

In 1994 werd het wereldkampioenschap beslist in Adelaide. Zoals iedereen weet, ging het toen tussen Damon Hill en Michael Schumacher. Michael Schumacher maakte een fout en ging van de baan af, vervolgens reed hij tegen de Williams van Damon Hill aan en werd hij wereldkampioen. Hier onder een filmpje van de crash.

Een jaar later, in 1995, beleefde Mika Häkkinen een zwaar ongeluk tijdens de vrije training. Häkkinen raakte hierbij zwaargewond. Gelukkig overleefde hij het ongeluk en kon hij het jaar daarop weer racen.

Melbourne

Sinds 1996 wordt de race verreden in Albert Park in Melbourne. In 1996 pakte Jacques Villeneuve als rookie zijn eerste pole position. De race werd echter gewonnen door zijn teamgenoot Damon Hill. In 1999 pakte Eddie Irvine in de Ferrari er zijn allereerste Grand Prix-overwinning.

De race van 2002 zullen velen zich nog wel kunnen herinneren als één van de spectaculairste F1-races ooit. Het begon allemaal bij de start, waarbij Ralf Schumacher over de auto van Rubens Barrichello werd gelanceerd. Een bocht later ging het voor nog meer coureurs mis. In totaal vielen er toen in de eerste ronde al negen coureurs uit.

Door de vele uitvallers behaalde Mark Webber tijdens zijn debuut- en thuisrace punten voor het team van Minardi, wat toen eigendom was van de Australiër Paul Stoddart. De vijfde plaats werd door het Minardi-team gevierd als een overwinning.

In 2008 kregen we ook een enerverende race te zien. Na drie Safety Car-perioden, werd de race gewonnen door Lewis Hamilton in de McLaren. Nick Heidfeld werd tweede voor BMW Sauber en Nico Rosberg behaalde met de derde plaats voor Williams zijn eerste F1-podium. Een jaar later, in 2009, stond een nieuw team aan de start. Ross Brawn had het team van Honda overgenomen en doopte het om tot BrawnGP. BrawnGP behaalde tijdens hun eerste race meteen een dubbelzege! Later dat jaar werd Jenson Button ook wereldkampioen bij de coureurs en het team werd constructeurskampioen. Ook in 2010 won Jenson Button de Australische Grand Prix, maar dit keer met zijn nieuwe team McLaren. Vorig jaar werd de race gewonnen door Sebastian Vettel.

2012

De Grand Prix van Australië is de thuisrace van Mark Webber. Zou hij zijn thuisrace kunnen winnen of wordt het toch weer zijn teamgenoot? De McLarens lijken dichterbij te zitten dan vorig jaar. Het belooft een spannende race te worden!

Het Circuit:

Schema:

Vrijdag 16 maart 2012:
02:30-04:00 Eerste vrije training
06:30-08:00 Tweede vrije training

Zaterdag 17 maart 2012:
04:00-05:00 Derde vrije training
07:00-08:00 Kwalificatie

Zondag 18 maart 2012:
07:00 Race

Alle tijden zijn in CET

Feiten:

Lengte circuit: 5303 meter
Aantal ronden: 58
Raceafstand: 307,574 kilometer
Ronderecord: 1:24,125 (Michael Schumacher – Ferrari, 2004)

Weersverwachting:

Vrijdagochtend zal het nog regenen, maar daarna klaart het op. De rest van het weekend blijft het droog met temperaturen rond de 21 graden Celsius.

Circuit vanuit de lucht

Lees ook:
Historische voorbeschouwing Grand Prix van Australië