emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

De 10 grootste talenten van 2011 – Deel 1

De 10 grootste talenten van 2011 – Deel 1

Autosportseizoen 2011 is voorbij. Overal in de lagere treden van de autosport stonden nieuwe helden op. Een overzicht van de tien grootste talenten wie het afgelopen jaar van zich lieten spreken en van wie wij in toekomst nog veel meer zullen horen. In willekeurige volgorde.

Richie Stanaway – Kampioen ATS Formel 3 Cup

Richie Stanaway (NZL) Van Amersfoort Racing Dallara F 307 Volkswagen, Qualifying 2, ADAC Masters Weekend Hockenheim, 30.09.-02.10.2011 Richie Stanaway (NZL) Van Amersfoort Racing Dallara F 307 Volkswagen, Qualifying 2, ADAC Masters Weekend Hockenheim, 30.09.-02.10.2011De in Nieuw-Zeeland geboren Richie Stanaway maakte het afgelopen jaar iedereen in de Duitse Formule 3 gek: met dertien overwinningen in achttien races was Stanaway de onbetwiste kampioen van de ATS Formel 3 Cup. Vertekenend is dit hoge aantal overwinningen echter wel: de Duitse F3 is allang niet meer wat het ooit was, waardoor de tegenstand die de Van Amersfoort Racing-coureur kreeg, moeilijk in te schatten is. Zijn daadwerkelijke talent werd aan het einde van de zomer alsnog duidelijk, toen Stanaway in zijn debuutweekend in de GP3 Series de sprintrace op Spa-Francorchamps wist te winnen.

Hoe de toekomst er voor het talent uitziet, is nog onbekend. Waarschijnlijk is een campagne in de Formule Renault 3.5 Series de volgende stap, waar de door Gravity gemanagede rijder met het team van Gravity-Charouz de snelste tijden reed in de collectieve testsessie afgelopen november.

Valtteri Bottas – Kampioen GP3 Series

2011 GP3 Series. 
Round 8. Autodromo di Monza, Monza, Italy. 11th September 2011. 
Sunday Race Two.  
Valtteri Bottas, (FIN, Lotus ART) 2011 GP3 Champion. 
Portrait.  
Photo: Drew Gibson/GP3 Media Service. 
ref: Digital Image _Y2Z5361 2011 GP3 Series. Round 8. Autodromo di Monza, Monza, Italy. 11th September 2011. Sunday Race Two. Valtteri Bottas, (FIN, Lotus ART) 2011 GP3 Champion. Portrait. Photo: Drew Gibson/GP3 Media Service. ref: Digital Image _Y2Z5361Al jaren geldt Valtteri Bottas als een van de grootste talenten die op weg is naar de Formule 1. Maar ondanks de steun van het F1-team van Williams, moet de Fin nog altijd op zijn debuut in de topklasse wachten. Om zijn tijd te doden, reed Bottas dit jaar in de GP3 Series voor Lotus ART. Na een moeizame start van het seizoen ging hij in de zomer helemaal los en pakte met vier overwinningen de titel. Een mooie toevoeging aan zijn toch al indrukwekkende erelijst.

Veel van de plannen voor 2012 zijn nog onduidelijk voor Bottas. Wordt het GP2 of Formule Renault 3.5? Of misschien toch de Formule 1? Dat laatste lijkt zeer onwaarschijnlijk, maar dat de tweevoudige Masters of F3-kampioen er klaar voor is, mag een understatement genoemd worden.

Scott Malvern – Kampioen Britse Formule Ford

dff_masters_r1 Scott Malvern mag dan veel ouder zijn dan de meeste van zijn concurrenten in de Britse Formule Ford – de Brit is 22 jaar – op het gebied van race-ervaring heeft hij pas twee seizoenen en een jaar als clubracer in de autosport achter de rug. Van de 24 verreden races in de Britse Formule Ford dit seizoen, wist Malvern een indrukwekkend aantal van achttien, waarvan dertien op een rij, te winnen. 2011 bracht hem naast de titel in het MSA Formula Ford Championship of Great Britain ook de eindoverwinningen op het Formule Ford Festival in Brands Hatch én de titel in de Formule Ford EuroCup. De enige tegenstand kwam dit jaar van Jeroen Slaghekke en Nick McBride, maar erg veel kon dit duo ook niet aanrichten.

Voor Malvern ligt er een mooie carrière in het verschiet, maar of de Formule 1 daar ook onderdeel van uitmaakt, valt nog maar te bezien. Hij mist nog veel ervaring waardoor een vlucht naar de hogere raceklassen nog even op zich laat wachten. En laat tijd nu net datgene zijn dat Malvern met zijn 22 jaar zich niet kan veroorloven, wil hij nog een serieuze kans maken de Formule 1 te halen. De volgende stap zal voor de tweevoudig McLaren Autosport BRDC Award-finalist de Formule 2 zijn, mits het benodigde budget veiliggesteld wordt.

Roberto Merhi – Kampioen Formule 3 Euro Series

Roberto Mehri (ESP) Prema Powerteam Dallara Mercedes Roberto Mehri (ESP) Prema Powerteam Dallara MercedesNa drie jaar Formule 3 in de Euro Series te hebben geracet – en in aanloop daarnaar al twee jaar Spaans F3 – heeft de Spanjaard Roberto Merhi eindelijk zijn F3-titel te pakken. Met een overtuigende elf zeges uit negen weekenden, was zijn titel meer dan terecht. In het begin van het seizoen leek het nog tussen Merhi en diens landgenoot Daniel Juncadella te gaan en later voegde ook de Duitser Marco Wittmann zich in de strijd om de titel, maar door in Valencia de laatste race van het weekend te winnen, stelde de Prema Powerteam-rijder zich zeker van de winst in het kampioenschap.

Helaas voor de openwielracerij zal Merhi zeer waarschijnlijk voor een carrière in de vernieuwde DTM kiezen. Geld voor de GP2 Series heeft hij niet en geruchten dat de beloofde test na het winnen van de F3 Euro Series al is omgezet in een racecontract met Mercedes-Benz voor 2012, doen al de ronde. Merhi ziet zichzelf al de overstap van de DTM naar de Formule 1 maken, maar hoe realistisch is dat?

Alex Lynn – Kampioen Britse Formule Renault 2.0

MOTORSPORT - WORLD SERIES BY RENAULT 2011 - GREAT BRITAIN - SILVERSTONE (GBR) - 19/08 TO 21/08/2011 - PHOTO : GREGORY LENORMAND / DPPI - 
LYNN Alex - (GBR) / FORTEC MOTORSPORT - AMBIANCE PORTRAIT MOTORSPORT - WORLD SERIES BY RENAULT 2011 - GREAT BRITAIN - SILVERSTONE (GBR) - 19/08 TO 21/08/2011 - PHOTO : GREGORY LENORMAND / DPPI - LYNN Alex - (GBR) / FORTEC MOTORSPORT - AMBIANCE PORTRAITDe grote man van de Formula Renault 2.0 UK dit jaar was zonder twijfel Alex Lynn. De uit Essex afkomstige coureur won aan de lopende band races op de Britse clubcircuits op weg naar de titel. Met twaalf overwinningen uit twintig races mag Lynn dan ook absoluut niet in deze lijst ontbreken. Opmerkelijk was echter wel, dat de runner-up in het kampioenschap, Oliver Rowland, Lynn in de strijd om de prestigieuze McLaren Autosport BRDC Award wel wist te verslaan. Het doet echter niets af aan het talent van Lynn.

Niemand anders kwam er dit jaar in de Formule Renault UK nog aan te pas, waardoor we Lynn volgend jaar in de Britse Formule 3 zullen zien. Bij het team van Fortec, dat hem al zijn gehele autosportcarrière onder de hoede heeft, kan de 18-jarige coureur de tijd nemen de kneepjes van het vak te leren, want kampioen worden hoeft nog niet direct.

Deel 2

Later deze week volgt het tweede deel met daarin de andere vijf grootste talenten van 2011.


[Foto(’s): GILLES LEVENT / DPPI, ATS Formel-3-Cup, Drew Gibson/GP3 Media Service, Dutch Formula Ford, SRO Ltd., GREGORY LENORMAND / DPPI]


Share with your friends
Submit