emailVolg MotorRacingblog op FacebookVolg MotorRacingblog op Twitter

De vlag gaat uit: Toro Rosso kiest Vergne en Ricciardo

De vlag gaat uit: Toro Rosso kiest Vergne en Ricciardo

Met een enigszins opmerkelijke zet heeft Scuderia Toro Rosso deze week bekend gemaakt dat Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari volgend jaar plaatsmaken voor Jean-Éric Vergne en Daniel Ricciardo. Hoewel de Zwitser en Spanjaard nog genoeg potentie hebben om met hen door te gaan, heeft het Red Bull door het stallen van de twee talenten bij hun eigen junior team laten zien wie de daadwerkelijke kroonprinsen van het Oostenrijkse team zijn.

Potentie

Terugkijkend op het afgelopen seizoen hebben Alguersuari en Buemi het lang niet zo slecht gedaan. Goed, Buemi was vrij onzichtbaar en Alguersuari was hier en daar toch nog een beetje onstuimig, maar de achtste plaats werd niet zomaar behaald. Een gedwongen vertrek uit de Red Bull-familie zou dan ook voor zowel de Zwitser als de Spanjaard oneerlijk zijn, maar dat zij plaatsmaken voor Vergne en Ricciardo is, gezien de 62489638 ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 16: Jean-Eric Vergne of France and Scuderia Toro Rosso in action during the Young Driver Testing at the Yas Marina Circuit on November 16, 2010 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Andrew Hone/Andrew Hone/Getty Images)potentie die de Britse F3-kampioenen van 2009 en 2010 hebben, niet meer dan terecht.

Vergne

Het duo voor wie Buemi en Alguersuari hun plek bij het satellietteam van Red Bull Racing af hebben moeten staan, zijn niet de minste talenten: Jean-Éric Vergne en Daniel Ricciardo hebben door hun gehele carrière tientallen races en kampioenschappen gewonnen. Vergne begon met het winnen van titels al in zijn debuutseizoen in de autosport, toen hij in thuisland Frankrijk het Formule Campus Renault-kampioenschap op meer dan overtuigende wijze op zijn naam schreef. Deze titel was de katalysator voor zijn carrière: het leverde een plek binnen het Red Bull Junior Team op. Twee jaar later schitterde de in Pontoise geboren piloot in de Formule Renault 2.0 Eurocup en diens West-Europese variant. Vorig jaar werd Vergne de derde Red Bull-rijder in successie wie de Britise Formule 3-titel op zijn naam schreef – Alguersuari en Ricciardo gingen hem voor – door maar liefst twaalf van de eerste 24 races te winnen.

Afgelopen seizoen vocht Vergne in de Formule Renault 3.5 op het scherp van de snede een strijd met de enkele jaren geleden door Red Bull uit het opleidingsprogramma gezette Robert Wickens. Tot op het laatste moment deden de twee niets voor elkaar onder en gaf het duo meermaals de leiding in het kampioenschap aan elkaar over. Maar uiteindelijk was het toch de verstoten Canadees wie, ondanks zijn uitvallen in de laatste race, 110167222KR094_Spanish_F1_G BARCELONA, SPAIN - MAY 20: Daniel Ricciardo of Australia and Scuderia Toro Rosso drives during practice for the Spanish Formula One Grand Prix at the Circuit de Catalunya on May 20, 2011 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) *** Local Caption *** Daniel Ricciardode felbegeerde World Series by Renault-titel naar zich toe kon trekken.

Ricciardo

Ricciardo is twee jaar langer in de autosport actief dan zijn nieuwe teamgenoot. Net als Vergne volgende ook de Australiër het pad van de Formule Renault, waarin hij in 2008 zegevierde in de West-Europese 2-literklasse en tweede werd in de Eurocup. Consistentie in 2009 bracht de West-Australiër de kampioenschapstitel in de Britise Formule 3, al was de concurrentie van Hitech-teamgenoten Walter Grubmüller en Renger van der Zande niet bijzonder sterk.

De afgelopen twee jaar hield Ricciardo zich in de Formule Renault 3.5 op en werkte hij verschillende testsessies af voor Red Bull Racing, voornamelijk in de Young Drivers Tests. Het was daar waar hij eind 2009 hoge ogen gooide door razendsnelle tijden te rijden in zijn eerste uren in een Formule 1-bolide. Het betekende niet alleen het begin van een sterkere band met Red Bull, maar het luidde ook het begin van het einde in van het Red Bull Junior Team-avontuur van Brandon Hartley, wie voor die bewuste week in december 2009 als de grote protegé van de toen nog toekomstige wereldkampioenen gold. Als beloning voor zijn goede resultaten – maar geen titel – in de Formule Renault 3.5, werd Ricciardo afgelopen zomer op kosten van Red Bull bij Hispania Racing gestald, waar hij al snel de kneepjes van het vak leerde en de ervaren Tonio Liuzzi, 62489869 ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 16: L-R, Daniel Ricciardo of Australia and Red Bull Racing and Jean-Eric Vergne of France and Scuderia Toro Rosso pose for a picture during the Young Driver Testing at the Yas Marina Circuit on November 16, 2010 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Andrew Hone/Andrew Hone/Getty Images) *** Local Caption *** Jean-Eric Vergne;Daniel Ricciardoeveneens een resultaat van het Red Bull Junior Team, steeds vaker bij kon blijven.

Nieuw bloed

De aanstelling van Ricciardo bij Hispania Racing was al een teken aan de wand dat Red Bull dolgraag nieuw bloed de Formule 1 in wilde brengen. Het moest ook wel: Ricciardo was toen al anderhalf jaar lang test- en vrijdagrijder van Red Bull en kon door die drukke baan ook geen aanval doen op de Formule Renault 3.5-titel – iets dat ook niet meer hoefde na zijn tweede plaats in het kampioenschap een jaar eerder. Ook voor Vergne zat er voor 2012 niet veel anders op dan de Formule 1: in de Formule Renault 3.5 was de Fransman ondanks het maar net mislopen van de titel geslaagd en de stap naar de GP2 Series had zodoende maar weinig toegevoegde waarde. Ricciardo en Vergne aan de concurrentie zou het laatste zijn dat Red Bull zou willen.

Het duo moest wel ergens in de Formule 1 gestald worden, en schijnbaar heeft ook Red Bull ingezien dat ondanks het talent en de potentie die Buemi en Alguersuari bezitten, het plaatsen van Vergne en Ricciardo bij Scuderia Toro Rosso toch een verbetering en kansrijke investering in de toekomst is.

Daniel Ricciardo during the Red Bull Speed Street on the iconic Rajpath road in New Delhi, India on 1st of October 2011 Daniel Ricciardo during the Red Bull Speed Street on the iconic Rajpath road in New Delhi, India on 1st of October 2011Groeibriljantjes

Met Jean-Éric Vergne en Daniel Ricciardo heeft Scuderia Toro Rosso twee coureurs in huis wie in de toekomst in staat moeten zijn het stokje van Sebastian Vettel en Mark Webber bij de grote broer moeiteloos over te nemen. Nu is het hopen dat Red Bull deze groeibriljantjes genoeg tijd gunt om te schitteren.


[Foto(’s): Andrew Hone/Getty Images, Mark Thompson/Getty Images]


Share with your friends
Submit