Als eerste van dertien teams heeft Lotus ART de rijdersbezetting voor 2012 in de GP2 Series bekendgemaakt. Het topteam zal volgend jaar met James Calado en Esteban Gutiérrez het seizoen ingaan. Een recept voor succes.

Racing Steps Foundation

Zowel Calado als Gutiérrez komen uit de succesvolle Lotus ART-school. Voor Calado zal 2012 zijn tweede jaar met Lotus ART worden, terwijl zijn teamgenoot alweer zijn vierde jaargang in zal gaan met het Franse team. Calado maakte dit jaar zijn debuut in de GP3 Series waar hij met zes top drie finishes, waaronder één overwinning, tweede in het kampioenschap werd. Na een valse start kwam de Brit al snel los en werkte zich in de laatste races voorbij de concurrentie naar de titel van vicekampioen.

De tweede plaats is de vierde in een reeks van kampioenschapsmedailles voor de Engelsman, wie vorig jaar tweede werd in de Britse Formule 3, zoals hij het jaar daarvoor ook in de Britse Formule Renault 2.0 was geworden. In het najaar van 2008 won Calado de wintertitels van de Britse en Portugese Formule Renault 2.0-kampioenschappen. Dit succes heeft hij grotendeels te danken aan de Racing Steps Foundation, een organisatie die jonge talenten op weg helpt in de auto- en motorsport en Calado sinds zijn overstap van de karts naar de autosport steunde met onder andere de financiering van zijn carrière.

Protegé 

Esteban Gutiérrez heeft eveneens een indrukwekkend cv. De uit Monterrey afkomstige coureur maakte in 2007 zijn debuut in de autosport en werd direct tweede in de Formule BMW USA achter de dominerende Daniel Morad. Een Formule BMW-titel kwam een jaar later in de prestigieuze Europese serie alsnog. Opgepikt door ART Grand Prix kende de Escudería Telmex-protegé een moeizaam seizoen in de Formule 3 Euro Series waarin hij slechts tweemaal het podium bereikte. Vorig jaar maakte Gutiérrez dat meer dan goed door het premièreseizoen van de GP3 Series op overtuigende wijze op zijn naam te schrijven.

Dit jaar maakte Gutiérrez de overstap naar de GP2-tak van het team. Met Jules Bianchi had hij een geduchte tegenstander wie hem twee jaar eerder in de Formule 3 gemakkelijk de baas was. Met een jaar extra ervaring in de feeder series had de Fransman ook nu weer de bovenhand: terwijl Bianchi zesmaal het podium bezocht – waaronder één keer als winnaar – deed Gutiérrez dat slechts tweemaal. Maar ook daar zat  een overwinning bij: in de straten van Valencia maakte de Mexicaan op zondagochtend voor het eerst kennis met de bovenste trede van het GP2-podium. Desondanks is het geen seizoen om tevreden op terug te kijken. De Sauber-testrijder haalde maar weinig punten binnen en reed te vaak in het middenveld rond, een prestatie die het talent van Gutiérrez en de kunde van Lotus ART geen eer aandoet.

Voorproefje

De eerste competitieve meters in de GP2-Dallara mag James Calado dit jaar al maken tijdens het afsluitende en niet voor het kampioenschap meetellende weekend in Abu Dhabi. Dan kan hij laten zien wat hij in zijn mars heeft in de GP2/11, al mag na zijn GP2-testsessie eerder dit jaar worden aangenomen dat met de top tien meekomen geen enkele moeite zal zijn.

Esteban Gutiérrez’ ervaring zal in 2012 van groot belang zijn. Het is een cliché, maar een jaar ervaring maakt voor coureurs een wereld van verschil. Gutiérrez kan races winnen, dat heeft hij laten zien, en is volgend jaar de man waar het hele team naar zal kijken.

Lotus ART heeft zo wéér een rijdersduo waarmee de drievoudige GP2-kampioen om de prijzen zal strijden.