De autosport is weer vol op gang, met het afgelopen weekend races in de Formule 1, IndyCar en nog veel meer. Een samenvatting van de belangrijkste raceklassen.

Formule 1 – Grand Prix van België
Sebastian Vettel was op Spa-Francorchamps weer eens de snelste, met als tweede snelste zijn teamgenoot Mark Webber. Jenson Button, wie door een vergissing in de kwalificatie een goede startpositie moest laten schieten, vocht zich naar voren en eindigde omdat de race niet langer duurde, ‘slechts’ als derde, in een Grand Prix die minder spannend was dan vooraf werd gehoopt.

Uitslag:
1. Sebastian Vettel (DUI)
2. Mark Webber (AUS)
3. Jenson Button (ENG)
4. Fernando Alonso (SPA)
5. Michael Schumacher (DUI)

GP2 Series – Spa-Francorchamps
Een slecht weekend van Giedo van der Garde betekent dat Romain Grosjean met nog twee races te gaan de GP2-titel binnen heeft. Christian Vietoris kende een sterk weekend met een overwinning in race 1. Luca Filippi, de eeuwige GP2-rijder, won zijn tweede race van het seizoen in de korte springrace op zondag voor het armoedige Scuderia Coloni.

Uitslag race 1:
1. Christian Vietoris (DUI)
2. Jules Bianchi (FRA)
3. Romain Grosjean (FRA)
4. Luca Filippi (ITA)
5. Brendon Hartley (NZL)

Uitslag race 2:
1. Luca Filippi (ITA)
2. Jules Bianchi (FRA)
3. Josef Král (CZE)
4. Romain Grosjean (FRA)
5. Sam Bird (ENG)

GP3 Series – Spa-Francorchamps
Richie Stanaway, het supertalent uit de Duitse F3, maakte zijn GP3-debuut en deed wat hij het hele jaar al doet: winnen. De overwinning in de natte eerste race ging naar Valtteri Bottas.

Uitslag race 1:
1. Valtteri Bottas (FIN)
2. James Calado (ENG)
3. Nigel Melker (NED)
4. Adrian Quaife-Hobbs (ENG)
5. Conor Daly (VS)

Uitslag race 2:
1. Richie Stanaway (NZL)
2. James Calado (ENG)
3. Nico Müller (ZWI)
4. Michael Christensen (DEN)
5. Simon Trummer (ZWI)

IZOD IndyCar Series – Indy Grand Prix of Sonoma
Op Infineon Raceway onder de rook van San Francisco, pakte Team Penske de eerste 1-2-3-overwinning sinds 1994. Weinig verrassend was het dat Will Power het trio aanvoerde. Hij werd gevolgd door Hélio Castroneves en Ryan Briscoe. Dario Franchitti eindigde als vierde, waardoor zijn voorsprong in het kampioenschap ten opzichte van Power weer iets is geslonken.

Uitslag:
1. Will Power (AUS)
2. Hélio Castroneves (BRA)
3. Ryan Briscoe (AUS)
4. Dario Franchitti (SCO)
5. Scott Dixon (NZL)

Star Mazda Championship – Infineon Raceway
Met nog tweede races te gaan heeft Tristan Vautier met een goede race zijn voorsprong in het kampioenschap uitgebreid. De Fransman hield Connor De Phillippi de hele race achter zich, totdat de Amerikaan in een laatste poging zijn titelconcurrent in te halen, spinde. De Phillippi werd toch nog tweede.

Uitslag:
1. Tristan Vautier (FRA)
2. Connor De Phillippi (VS)
3. Nick Andries (VS)
4. Sage Karam (VS)
5. Tatiana Calderon (COL)

Formule 2 – Red Bull Ring
Wederom een belangrijke race op de voormalige Österreichring: de Formule 2 kwam afgelopen weekend op bezoek. Ramón Piñeiro heeft met drie overwinningen en een tweede plaats in de laatste vier races de smaak inmiddels flink te pakken. De laatste twee van die drie overwinningen kwamen in Oostenrijk, maar doordat Mirko Bortolotti twee direct achter de Spanjaard over de finish kwam, blijft Bortolotti met voorsprong de leider in het kampioenschap en kan Piñeiro alleen maar hopen op de tweede plaats, die ook een aardig eind van zijn derde positie is verwijderd.

Uitslag race 1:
1. Ramón Piñeiro (SPA)
2. Mirko Bortolotti (ITA)
3. Mihai Marinescu (ROM)
4. Alex Brundle (ENG)
5. Jack Clarke (ENG)

Uitslag race 2:
1. Ramón Piñeiro (SPA)
2. Mirko Bortolotti (ITA)
3. Mihai Marinescu (ROM)
4. Christopher Zanella (ZWI)
5. Kelvin Snoeks (NED)

NASCAR Sprint Cup Series – Irwin Tools Night Race
Onder de lichten van de Bristol Motor Speedway was het Brad Keselowski wie er met de overwinning vandoor ging. De Penske-coureur legde de basis voor de winst al vroeg in de race, door van de populaire strategie af te stappen en vroeg naar binnen te gaan voor een pitstop.

Uitslag:
1. Brad Keselowski (VS)
2. Martin Truex Jr. (VS)
3. Jeff Gordon (VS)
4. Jimmie Johnson (VS)
5. Jamie McMurray (VS)

Zeven jaar geleden zette Rubens Barrichello als laatste coureur een nieuw ronderecord in Monza. Onboard met de Braziliaan.

“”We know that we were penalized, but we are just considering that as hot air. On the re-start the League put the lapped No. 18 car in front us randomly with no explanation as to why they did that. As a result we had to battle between lapped cars. Whatever they say we are not going to acknowledge it.” – Dennis Reinbold, DRR Co-Owner” – @DRRIndyCar DRRIndyCar

Ook in het nieuwe seizoen zijn gastschrijvers weer van harte welkom. Heb jij een mooi artikel geschreven of wil je de door jou gemaakte foto’s met iedereen delen, neem dan contact met ons op!

Volg ons ook via Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste artikelen, andere mededelingen en met ons in contact te blijven.

1 september markeert de dag dat Stefan Bellof 26 jaar geleden in een gewelddadige crash in Eau Rouge overleed. De Duitser gold op dat moment als een van de grootste racetalenten van zijn generatie, met titels in de Duitse Formule Ford, Deutsche Rennsport Meisterschaft en het World Sportscar Championship op zijn naam. Bellof combineerde zijn jonge Formule 1-carrière met een carrière in het fameuze World Sportscar Championship en het was daar dat hij met zijn Porsche 956 in de 1000 kilometer van Spa in gevecht was met merkgenoot Jacky Ickx, toen het duo in Eau Rouge elkaar raakte en de muur invloog. Daarbij schoot de auto van Bellof door de bandenstapels heen en in brand. Bij aankomst in het hospitaal van Spa-Francorchamps was hij al overleden.