Zoek op Google naar Alex Lynn en je krijgt een vrouw in beeld die door God goed is voorzien. Het is echter ook de naam van het nieuwste Britse racetalent, en dan wel een mannelijke. Lynn domineert momenteel namelijk de Britse Formule Renault, en niet zo’n beetje ook.

Lynn werd geboren op 17 september 1993 in het Engelse Essex en debuteerde in 2009 in de Formula Renault UK Winter Cup, een klasse die hij een jaar later zou winnen. Vanaf 2010 rijdt hij ook in de ‘gewone’ Formule Renault in Engeland en na een redelijk debuutseizoen, is hij in 2011 helemaal losgekomen: van de tien verreden races, heeft hij er acht gewonnen.

Het openingsweekend op Brands Hatch begon meteen erg goed, en was bijna een perfect weekend te noemen. Russell Dixon, de engineer van Lynn en teammanager van Fortec, zei na afloop: “We’re very pleased. It’s a shame he missed out on the fastest lap in the first race but otherwise it was a perfect weekend – we’ll just have to do better next time to get both fastest laps! We’re very pleased – Alex has been a model driver this weekend, very professional, and has done a great job.”

Het weekend op Donington Park kende wat tegenslagen: voor de tweede race van dat weekend stond Lynn voor het eerst niet pole-position en hij zou de race ook nog eens niet winnen. De eerste race had hij wel gewonnen, maar makkelijk was het niet, omdat een bout van zijn motorkap los was komen te zitten.

In de tweede race slaagde hij er niet in om Tio Ellians, zijn belangrijkste concurrent voor de titel, te passeren, maar een tweede plek was ook goed genoeg om de leiding in het kampioenschap te behouden. Tot bleek dat de auto’s van Fortec niet aan de technische reglementen voldeden en een diskwalificatie volgde.

Het team ging echter in beroep en op 3 juni volgde het verlossende woord: de beslissing werd teruggedraaid. “I don’t feel that the matter really affected me”, aldus de coureur. “It was just a team matter and it didn’t change the fact that I just had to concentrate on my driving. But there’s no doubt that the decision has helped our bid for the championship and it makes my life a little bit easier!”

In Thruxton, tijdens het derde raceweekend, scoorde Lynn wel maximaal: pole, snelste ronde en een overwinning in beide races, om dat een maand later op Oulton Park te herhalen. Op 18 juni gebeurde echter iets wat Lynn dit seizoen nog niet was overkomen: hij pakte noch de pole, noch de snelste ronde en noch de zege op een dag dat Jack Hawksworth domineerde.

De zege voor Hawksworth kwam na een overstap naar Atech Reid GP, het team van Ellians. “The main thing really was having the opportunity to measure myself against Tio Ellinas”, zei hij over zijn overstap. “My team-mate at Mark Burdett (Daniel Cammish, red.) was a quick guy, but he didn’t have the experience in Formula Renault, whereas Tio is quick and does have the experience – on average, he’s been the championship leader’s closest competitor this year. When there are two drivers always at the front, you can push each other along and learn and improve from each other; one of you might be doing something better in one corner, the other in another.”

De door Hawksworth gewonnen race werd door Lynn als vijfde beëindigd, duidelijk zijn slechtste resultaat van het jaar. Het was deels te wijten aan een nieuwe koppeling, die hij na de kwalificatie had gekregen en die niet helemaal naar behoren werkte, waardoor hij bij de start meteen terugviel van de tweede naar de vijfde positie. Bovendien kwam hij in botsing met Joshua Hill, waardoor hij zijn voorvleugel ook nog eens beschadigde. Hij wist zijn landgenoot wel te passeren, maar een latere inhaalactie op Oliver Rowland mislukte en wierp hem weer terug naar de vijfde plek.

De tweede race, onder natte omstandigheden, won hij echter wel en hij leidt het kampioenschap na precies de helft van de races met 318 punten, terwijl Ellians er 260 heeft. Rowland volgt op een derde plek met 195 punten. (Voor de duidelijkheid: een overwinning levert 32 punten op, een tweede plaats 28 en een derde plek 25, waarbij de snelste ronde ook nog twee punten oplevert).

Hoewel Lynn domineert, zit Ellians er altijd erg goed bij met tweede en derde plaatsen. Nog maar twee keer stond de Cyprioot niet op het podium. Eén misstap van Lynn kan hem al flink in de problemen brengen, zoals zijn inmiddels teruggedraaide diskwalificatie wel bewees. Bovendien lijkt Hawksworth zich ook helemaal thuis te voelen bij het nieuwe team en is het wachten tot Rowland écht vooraan mee gaat doen, en dat betekent dat hoewel die laatste twee in het kampioenschap geen rol van betekenis meer zullen spelen, Lynn geen gemakkelijke tweede seizoenshelft zal krijgen.